Jan Agarski

Akademski slikar i likovni pedagog
Jan Agarski
( 30. November 1962 )

Jan Agarski rođen je 30. novembra 1962. godine u Staroj Pazovi. Osnovnu školu završio je u rodnom mestu. Srednju školu za dizajn “Bogdan Šuput” u Novom Sadu (1981), VPŠ likovna grupa Beograd (1983-1986), Akademija umetnosti Novi Sad, prof. Jovan Rakidžić (1991-1997), VŠVU (Vysoká škola výtvarných umení) Bratislava, pohađao dopunske studije iz slikarstva, prof. Jan Berger (1999 - 2000). Član je ULUS-a od 1998 kao i SULUV-a, SVVU (Spoločnosť Voľných Výtvarných Umelcov) Bratislava od 2000, UBS (Umelecká Beseda Slovenská) Bratislava od 2009.

Ján Agarský, 15. BIENÁLE slovenských výtvarníkov v Srbsku

Nagrade :

1996 nagrada galerije NOVA na Sremskom salonu u Sremskoj Mitrovici,

1998 nagrada galerije Lazar Vozarević u Sremskoj Mitrovici,

2007 otkupna nagrada NSSNM na 9. Bijenalu u Bačkom Petrovcu,

2017 plaketa Karla Miloslava Lehotskog na 14. Bijenalu u Bačkom Petrovcu, za najbolju izložbu imeđu dva Bijenala,

2018 plaketa Najuspešniji likovni stvaralac , Likovna kolonija BORKOVAC u Rumi.

Izlagao petnaest puta samostalno i na velikom broju kolektivnih izložbi u zemlji i inosrtanstvu. Učesnik je likovnih kolonija u Slovačkoj, Mađarskoj i Srbiji.

Bavi se crtežom, slikanjem, grafikom, mozaikom, svojim rodovima je ilustrovao knjige, časopise za kulturu (DOLNOZEMSKÝ SLOVÁK č1 2001, OGLINZI PARALELE VI 2001, nr. 2, Nový život 2001 č.5-6, Miroslav Macháč Poviedky 2016...). Radovi mu se nalaze u galerijskim i privatnim zbirkama u Srbiji, Mađarskoj, Austriji, Slovačkoj, Poljskoj, Češkoj, Ukrajini, Nemačkoj i Danskoj. Radi kao likovni pedagog u OŠ „ H. J. Čmelik “ i ŠOSO „ Anton Skala“ u Staroj Pazovi.

MODRÁ KRAJINA, akrýl na plátne, 2017

 

Rekli su o radu Jana Agarskog:

"Akademski slikar Jan Agarsky iz Stara Pazove je u prvoj fazi stvaralaštva svoj likovni izraz temeljio na figuraciji. Međutim, postepeno je u svom slikanju smanjio figuralne sadržaje i pokušao da stvara slike uz pomoć čistih umetničkih sredstava, naročito boja i jednostavnih linija, koje se nisu zatvarale u složene forme. Njegov umetnički izraz postepeno je eliminisao ostatke narativa, postao asocijativno apstraktan i progovorio čistom emocijom, poput muzike."

„Tokom dve decenije, umetnički svet Jana Agarskog se definisao i postao je prepoznatljiv. Osnovno sredstvo Agarskog stvaralaštva je boja kao nosilac emocija, nanešena bilo tanko, meko ili pastuozno i grubo. Jan Agarsky uz pomoć boja stvara veće površine na platnu na kojima menja osnovni ton. Nakon uređenja nekoliko različito obojenih površina nepravilnog jednostavnog oblika, iz njih često izranja asocijacija na pejzaž. Ove površine mogu nas podsećati na raznobojno uređena polja na brdima Fruške gore."

Vojvodinská_krajina_2._časť_triptychu, akryl_na_plátne

"Svet umetnosti Jana Agarskog smešten je u granicu između apstraktnog umetničkog izraza i mimetičkog koncepta umetnosti. Možemo ga shvatiti kao čistu emociju kodiranu na platnu pomoću čistih umetničkih sredstava - pomoću kojih bismo to klasifikovali kao apstraktni ekspresionizam. U isto vreme asocijativna snaga motiva na pojedinim slikama nas neodoljivo podseća na ekspresionistički prikaz pejzaža. Upravo takvo pozicioniranje umetničkog izraza Jana Agarskog na granicu pejzažnog i apstraktnog slikarstva daje njegovim slikama posebno značenje i vrednost. "

 

Vladimir Valentik

 

Vladimír Valentík