Odgovor na komentar

Majak 9/2017

Poštovani čitaoci,

u Vašim rukama imate 9. broj godišnjaka Zavoda za kulturu vojvođanskih Slovaka – „Majak“. U ovom broju razmatramo događaje koje smo organizovali, podržali, ili na bilo koji način doprineli njihovoj organizaciji i realizaciji u 2017. godini. Pozivamo Vas na sve manifestacije, promovišemo ih i informišemo širu javnost o njihovom toku dešavanja putem medija i našeg portala.

Međutim, postoji nešto o čemu se malo ili uopšte ne piše – ne govori, što kod naših pratioca i pristalica može ponekad izazvati sumnju ili nesigurnost. Nismo navikli da se žalimo, međutim, za ovako orijentisanu uvodnu reč podstaklo nas je pismo sa primedbama na našu delatnost koje smo dobili putem elektronske pošte.

Zahvalni smo za ovo zapažanje i svesni smo toga da je vreme da iznesemo činjenice i kažemo nekoliko reči o stanju u kakvom se u ovom trenutku nalazi Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka.

ZKVS od svog osnivanja boravi u Njegoševoj 16, u stanu koji je u procesu restitucije vraćen prvobitnim vlasnicima. Iz tog razloga, u januaru 2017. godine troškovi zakupa prostorija su se višestruko povećali, ali budžet ZKVS na godišnjem nivou ostao je isti kao proteklih godina. Rešenje ovog problema osnivači vide u obezbeđivanju novih prostorija. Radimo na tome zajedno.

Godišnji budžet ZKVS nije dovoljan za zaposlenje još jednog samostalnog stručnog saradnika čije je radno mesto odobrila republička komisija u skladu sa Odlukom o maksimalnom broju zaposlenih u javnim službama APV.

Predviđanja izgledaju očajno i ne baš optimistično. Na rešavanju ovog pitanja radimo od početka 2016. godine. Bez obzira na navedene probleme koji ne doprinose našoj delatnosti, želimo da Vas uverimo da u potpunosti ostajemo verni našoj osnovnoj misiji: očuvanju, unapređenju i prezentaciji kulture vojvođanskih Slovaka.

Odlučili smo da produbimo saradnju sa Zavodom za kulturu Vojvodine, kao i sa Zavodima za kulturu vojvođanskih Mađara, Hrvata, Rumuna i Rusina. U svakom slučaju, ne može nas obradovati činjenica da skoro svi, a ne samo pomenute ustanove, se suočavaju sa istim ili sličnim problemima. Smatramo da ćemo zajedničkim snagama ipak postići rezultate. Nijedan od navedenih problema uz malo dobre volje kompetentnih nije nepobediv, jer, gde ima volje, tamo je put. Zajedno planiramo i obeležavanje desete godišnjice osnivanja i rada manjinskih zavoda.

Na osnovu Statuta ZKVS usklađenog sa izmenama Zakona o kulturi, ZKVS pored Upravnog i Nadzornog odbora ima i Programski odbor. Počevši od 2017. godine, pozivamo Vas svake godine da podnesete predloge za programsku delatnost, odnosno primedbe ili sugestije koje ćemo uzeti u obzir prilikom pripreme Programa rada za narednu budžetsku godinu.

 

Unapred Vam se zahvaljujemo i želimo prijatno i korisno čitanje!

 

S poštovanjem,

Ana Hrćan-Leskovac

Release Date: 
2018
ISBN: 
1821-4045

Odgovor

Trenutno online