Poznate ličnosti vojvođanskih Slovaka očima likovnog umetnika Pavela Čanjija

ZKVS, uz finansijsku podršku Kancelarije za Slovake u inostranstvu, 2012.god. realizovao je drugu fazu projekta, čiji rezultat su portreti istorijskih ličnosti iz oblasti slovačke vojvođanske kulture.

Naziv projekta: Poznate ličnosti vojvođanskih Slovaka očima likovnog umetnika Pavela Čanjija

Podnosilac zahteva: Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka

Kratak opis: Projekat se odnosi na slikanje umetničkih dela rukom akademskog slikara Pavela Čanjija. Umetnička dela treba da prikazuju portrete istorijskih ličnosti iz sveta kulture vojvođanskih Slovaka. Grafičar i slikar Pavel Čanji, poznati umetnik ne samo u Vojvodini već u širem kontekstu vizuelne umetnosti, između ostalog je i izvrstan portretista. Spada među najpoznatije slovačke vojvođanske portretiste današnjice. Njegovo uključivanje u projekat sa jedne strane doprinosi razvoju savremene umetnosti Slovaka u Srbiji, dok sa druge strane doprinosi bogatstvu kolekcije portreta ličnosti vojvođanskih Slovaka, koja je oformljena 2011. godine, uz finansijsku podršku Kancelarije za Slovake u inostranstvu. 

Cilj projekta: Cilj projekta je da se podrži narodna svest, kulturni identitet i umetnost Slovaka, koji žive u Srbiji. Jedan od ciljeva je i učvršćivanje odnosa sa matičnom zemljom kroz realizaciju izložbi dela, nastalih kao rezultat ovog višegodišnjeg projekta. Izložbe će biti održane u zemlji i u Slovačkoj republici. Takođe, jedan od ciljeva ovog projekta je i da potstakne savremene akademske slikare iz redova vojvođanskih Slovaka. Ciljna grupa su Slovaci, umetnici i ljubitelji likovne umetnosti a indirektna ciljna grupa je i stručna i šira javnost Srbije i Slovačke, koja pokazuje interesovanje za kulturu i istoriju kulture vojvođanskih Slovaka. 

Realizacija: jul – decembar 2012. godine

Rezultat: Portreti poznatih ličnosti iz sveta slovačke vojvođanske kulture

Projekat podržala: Kancelarija za Slovake u inostranstvu