Иза гора и долина – три века Словака у Војводини

Za horami, za dolami lúčka zelená,

zamiloval som si dievča, čierne oči má.

 

Навршава се већ треће столеће од како на простору данашње Војводине живе припадници словачке националне заједнице. Од времена насељавања у 18. веку, до данас, Словаци су оставили дубок траг у историји и култури Војводине.

Главни циљ вишегодишњег пројекта Музеја Војводине било је презентовање идентитетских карактеристика Словака у Војводини путем мултидисциплинарне изложбе. Заједничким радом тима кустоса, етнолога, историчара и историчара уметности на изложби је представљена словачка материјална, духовна и културна баштина. Излагањем музејских предмета, архивске грађе и ликовних дела у ширем културно-историјском контексту, приказан је живот словачке етничке групе у Војводини у временском периоду од досељавања до данас.

Историјски сегмент изложбе започиње темама досељавања и организовања верског живота и школства током 18. века. Временски ток дуг три века представљен је кроз тематске целине које говоре о развоју културних, привредних и националних институцуја, као и истицањем личности значајних за академски, политички, културни и уметнички живот словачке етничке заједнице. Важан сегмент изложбе чини осветљавање политичких и културних веза Словака са Србима на просторима данашње Војводине.

Елементи традицијске културе су приказани музејским предметима који потичу с краја 19. и почетка 20. века и који се чувају у етнолошким збиркама Музеја Војводине. Кроз образац материјалне културе постављене у контекст појава битних за очување и неговање етничког и локалног идентитета Словака, приказани су неки елементи привреде, као што је узгој хмеља и конопље, духовна и обичајна пракса у годишњем и животном циклусу, као и традицијско одевање и домаћа текстилна радиност. Излагањем репрезентативних предмета желело се одступити од стереотипа који су данас уобичајени за поимање идентитета словачке етничке заједнице у Војводини.

Словачка наивна уметност је изложена у одвојеном сегменту изложбе и представљена је делима из Галерије наивне уметности у Ковачици. Радови наивних сликара чине значајну област културе по којој је словачка национална заједница препознатљива, не само у Војводини него и на међународној уметничкој сцени.

Mgr. Ana Seč Pinćir