KRČEDIN PO ČETVRTI PUT LETNJA KULTURNA PRESTONICA SRBIJE

Branko Rakočević
27. jul 2011

Na umetničkoj svetkovini, jednoj od najbogatijih i najrazuđenijih kulturnih manifestacija ovog leta u Srbiji, likovno-pesničkim svečarima „koji, govore, slikaju, glume, pevaju, sviraju, gledaju i slušaju„ u fruškogorsko-poduvaskom selu Krčedinu, u domu porodice Jakšić u šoru Cara Dušana silnog, tokom tri letnje večeri (27., 28. i 29. jula) „ logorovaće “ desetak podunavskih tvoračkih polkova sa više od 150, što mobilisanih što dobrovoljnih pripadnika slikarskih, vajarskih, pesničkih, glumačkih, pevačkih, muzičkih i inih gildi. Ova četvrta po redu likovno-pesnčko-muzičko-glumačka kolonija čiji je utemeljivač, glavni urednik i selektor pesnik Miodrag Mića Jakšić, a koja se zbiva kao i tri prethodne u domu njegovih roditelja, Ljubice i Zorana Jakšića, posvećena je značajnim ličnostima srpske umetnosti i kulture: Lazi Kostiću (1841-1910), o čijem doprinosu srpskoj kulutri će govoriti Zoran Lazin; Milici Stojadinović Srpkinji, Vili Frukogorskoj (1828-1878, govoriće dr Zoran Đerić) i pozantom slikaru rođenom u ovom sremskom selu Milanu Kečiću (1910-1998) o kome će govoriti njegova supruga Olivera kao i njegovi đaci, akdemski slikari.

Javno slušanje multimedijalnog izvođenja poeme Santa Maria della Salute

Likovno-pesničke svečanosti u četvrtak veče počinju ekskluzivnim javnim slušanjem izvođenja remek - dela Laze Kostića i srpske poezije u celini „Santa Maria della Salute„ – interpretacija: Rale Damjanović,Dušan Prelević i kompozitor Enco Leić,a pozdravne besede na otvaranju uputiće pesnik Pero Zubac i predsednik opštine Inđija Goran Ješić.

Tri večeri pesničke imperije

Te večeri pesnička imperija izvodi svoje ofanzive za osvajanje slobodne teritorije poezije (STP), sa „Viljemima osvajačima“ u funkciji izvođača: Perom Zupcem, Radomirom Andrićem, Slavomirom Gvozdenovićem, Milomirom Kragovićem, Milcom Lilić-Jeftimijević, Mirjanom Bulatović, Zoricom Arsić-Mandarić i Ljubomirom Pjevčevićem. Pesnička imperija se proširuje uvođenjem svežih snaga: Gojka Đoga, Radomira Mićunovića, Andreja Jelića Mariokova (petak) i Slobodana Stanišića, Blagoja Bakovića, Pera Solara i Radislava Jovića (subota). Zatim na STP stupaju i dobrovoljačke pešadijske zavičajne pesničke trupe teritorijalne odbrane, pesnika volontera u sastavu: Predrag Banjeglav, Olivera Kotrljanović (Novi Karlovci), Marijana Đurčik, Mira Živković (Krčedin), Radivoje Prokopijević Proka (Petovčić) i Ljiljana Vukić (Barajevo). U okviru pesničkog osvajačakog pohoda na Krčedin i okolinu biće izvršena smotra jedne do zuba opremljene izviđačke pesničke bugarske jedinice u čijem stroju se pojavljuju: Ivan Topalski, Ani Ivanova i Dako Rangelov, a nu gluvo seosko sremsko veče dugo će odjekivati brzometna paljba (ćorcima) iz najnovijeg afotičkog naoružanja iz kojeg će gađati narodni poslanik Aleksnadra Čotrić, kao i sigurni glasači Sava Martinović i Milomira Đukanovića Đuza. Biće osvetljeni poetski portreti Jelene M. Ćirić iz Praga, Milanke Milosavljević iz Kruševca.

Poetski tromeč - “arte brate”, ”sestre majke “, “kumovi i snajke “

Ovogodišnji pesnički program je osvežen uvođenjem pesničkog tromeča. U prvom, nazavnom “Arte, brate, poetski meč, prva runda“ na pesničkom ringu stihovima se “boksuju” ne izlazeći iz svoga “boksa”, lokacije: Miodrag Jakšić, Vladimir Blagojević, Novak Đukić (Beograd ), Spasoje Ž. Milovanović (Kruševac), Predrag Jakšić (Stara Pazova), Aleksandar Draganović (Paraćin). U drugom meču “Sestre, majke, druga runda ) nastupa odbrambeni interventni vod ženkog pisma: Gordana Vlajić (Pančevo), Tanja Milojevič, Ana Barbakov Anee (Kruševac), Sanja Petrović, Jelena Sojsaljević (Novi Sad), Jelena M. Ćirić (Prag), Nevena Ugrenović (Beograd), Gordana Roščić (Kikinda), Biljana Gajić (Banja Luka) i Mirajna Đapo (Brčko). Najveće šanse ne samo da pobedi u ovom pesničkom tromeču, nego i da ostane zapamćen kao hit Kolonije ima treća runda koja se održava pod nazivom ”Kumovi i snajke…” sa mešovitim sastavom: Goradana Knežević (Bačka Topola), Nina Obradović, Goran Tadić, Jasna Milenović ( Novi Sad), Zoran Jovanović ( Leskovac) i Gordana Breberina – Mladenović (Beograd). U okviru sadržajnog književnog programa biće predstavljena “Tri ženska romana “, Jelisavete Danilović iz Beograda, Snežane Pisarević Milić iz Sombora i Mirjane Uzelaca iz Pančeva. Književnik Radomir Andrić i slikar Franc Curk saopštiće imena pobednika i dodeliti nagrade sa tematskog književno-likovnog konkrusa “Vino i Krčedin”.

 

Umetnička ostavrenja srpske zajednice iz Budimpešte

Izvođenjem predstave “Avala ekspres” Srpskog pozorišta iz Budimpešte, predstavljanjem poetskog portreta Dragana Jakovljevića i izložbom slika Milana Đurića biće prezentovana kultura srpske zajednice iz glavnog grada susedne Mađarske. Na repertoaru Krčedinske umetničke kolonije su još dva pozorišna događaja: duodrama “Čovek čoveku“ sa Radom Đuričin i Vjerom Mujović, dok će “Teatar levo“ iz Beograda izvesti svoj legendarni i danas avangardni igrokaz koji se rado gleda, a teško izgovara “Rastibuđilizovane klejbezable “.

Muzički program “dokapitalizovan “ operskim arijama

Posetioci julskih kulturnih svetkovina u Krčedinu moći će da uživaju i u bogatom muzičkom programu koji je “dokapitalozovan” učešćećm srpskih operskih pevača Aleksandra Angelova i Miodraga Jovanovića, a mini muzički koncert prirediće i muzički duo iz Rusije “Tatjana i Artur”. Mnogo se očekuje od koncerta optimizma koji priređuje mlada muzička zvezda Miona Ilić, dok Dragana Mlađenovića Šekspira iz ansambla “Renesans” očekuju dosad neslućene ovacije od fruškogorsko-podunavskog polka u predahu. Gradski tamburaški orkestar iz Stare Pazove pod upravom Ljubinka Lazića, magistra tambure, stalnog člana Beogradske filharmonije, kome će se pridružiti i kantautor Bane Ekser iz Zemuna, uzvisiće raspoloženja posetilaca, ako bude moguće još više nego što će to učiniti “Banatski kicoši “ iz Pančeva, stalni učesnici krčedinskih kulturnih svečara. Prvi put u program kolonije je uvrštena iskonska ljudska veština, koju je jednom veliki srpski pesnik Branislav Petrović nazvao moć govora: besedu Vladike Nikolaja Velimirovića govoriće glumac Ivan Vučković, dok će dramski umetnik Dejan Cicmilović interpretirati jedno kazivanje o veri i moralu vladike i teološkog mislioca Atanasija Jeftića.

O likovnim događajima izveštaj piše – ko preživi

Toliko je obimna, raznovrsna i kvalitetna likovna “ponuda“ na krčedinskim svečarima slike “koji se pesmom uramljuju, glume, sviraju, pevaju i gledaju “, da bi se unapred moglo reći kako će izveštaj sa ovih događanja pisati - onaj ko preživi. Za ovaj, četvrti saziv likovne kolonije učšće je potvrdilo čak 33 slikara i vajara iz Srbije i inostranstva. Među njima su Marina i Kasimir Georgijevi iz Sofije, Dana Petkov i Božica Čobotin iz Temišvara, Slovenac Franc Curk. Pored izložbe unikatne keramike Milice Jakšić koju će otvoriti prof. dr Ivana Marčiković, u Galeriji “Jakšić” posetoci će moći da vide i reperezentativne postavke sa prethodne tri krčedinske likovne kolonije -sa prvog, drugog, i trećeg saziva, od 2008. do 2010., kao i za ovu priliku specijalno postavljenu izložbu portreta “Tako su slikali Miću “ grupe autora od Ranka Guzine do Stefana Popa iz Rumunije. Pažnju će svakako privući i unikatna izložba ordenja i umetnina od zlata i srebra Zlatare “Safir “ iz Loznice kao i izložba ručno rađenih tapiserija i keramika iz Južne Afrike priređena pod nazivom “Afrička umentost“. Da ne zaboravimo još jednu postavku: izložbu fotogafija dobitnika titula “Ja Krčedinac” i priznanja “Njaka krčedinska“ sa prethodne tri kolonije koja se priređuje pod nazivom “Kuća slavnih”. Pored Minje Subote program će voditi i beogradske glumice Mirjana Marković i Sanja Mijajalović.