www.slovackizavod.org.rs

Internet je medij koji izrazito utiče na celo naše savremeno društvo. Upravo iz njegovih karakteristika kao što su BRZINA, DOSTUPNOST i KOMUNIKATIVNOST proizilazi da je internet medij za kojim najčešće posežemo kada želimo da se se zabavljamo, da se povežemo sa ljudima iz svoje dalje i bliže okoline, da se informišemo o događajima koji su obeležili konkretan dan, objašnjavamo sebi nepoznanice, znači posredstvom interneta na „lakši“ i brži način možemo da dolazimo do novih saznanja, proširujemo svoje znanje i veštine. Naravno, sve ovo važi u idealnoj situaciji, jer i sami znamo da digitalni mediji imaju i svoje nedostatke i zamke. U negativne pojave svrstavamo gubitak privatnosti i odliv fantazije. Iako grčko-američki arhitekta Nikolas Negroponte koji je osnovao Medijsku laboratoriju u okviru Tehnološkog instituta u Masačusetsu (Massachussets Insitute of Technology`s Media Lab) u ovakvom tipu medija vidi pretnju, jer interaktivni mediji fantaziji ostavljaju veoma mali prostor (po njemu, u tome su slični holivudskim filmovima, jer su toliko konkretni da ne morate da upotrebite maštui), dosadašnja praksa i posećenost portala mlade pokrajinske institucije Zavoda za kulturu vojvođanskih Slovaka www.slovackizavod.org.rs za sada ne pokazuju nikakve negativne efekte. Upravo suprotno – ovaj portal verodostojno, pravovremeno i objektivno infomiše o svim kulturnim događajima i aspektima slovačke kulture, ali i istražuje, dokumentuje, arhivira.

Internet nije novi medij samo zbog načina prenosa informacija, već i zbog kapaciteta da kreira potpuno novi tip sopstvenog medija, koji kombinuje specifične veb-elemente, kao što su fleš animacije, grafika, podkasting, i spaja pogodnosti tradiconalnih medija kao što su audio, video i tekst. Novi tip sopstvenog medija je upravo veb portal (web portal) koji nastaje sredinom 90. god. 20. veka kao skup više različitih informacionih celina ili aplikacija. Za razliku od specijalizovanih, tematski jednostavnih sajtova, veb portali pružaju mnoštvo korisnih informacija iz različitih izvora, jer najčešće sadrže mnoštvo linkova ka celovitim informacijamaii. Razlikujemo nekoliko vrsta veb portala – regionalni, državni, korporativni, domaćini-nositelji veb portala i specijalizovani, gde možemo da svrstamo i portal Zavoda za kulturu vojvođanskih Slovaka, jer se specijalizovani portali bave određenom vrstom delatnosti, u ovom slučaju kulturom Slovaka u Vojvodini, nudeći olakšan pristup infomacijama iz određenih oblasti. Prednosti portala, to znači i portala koji danas prezentujemo su različite – od inteligentne integracije i pristupa sadržajima, aplikacijama i raznim informacijama, poboljšane komunikacije i saradnja korisnika i saradnika do objedinjenog, trenutnog pristupa infomacijama iz različitih izvora i brze, jednostavne izmene i održavanja sadržaja.

Portal www.slovackizavod.org.rs koji je nastao 2010. nije samo puka prezentacija kulturnog nasleđa i produktivne kulture Slovaka u Vojvodini, već ga možemo definisati i kao prvi profesionalni (kulturni) on-line medij Slovaka iz Vojvodine – možda paradoksno, jer se očekivalo da će pionir internet-novinarstva kod Slovaka u Vojvodini i Srbiji buti nedeljnik „Hlas ljudu“ sa tradicijom od skoro sedam decenija, mada se čini da nas često u napredku sputava upravo tradicionističko razmišljanje. Vratimo se na portal i njegov novinarski doprinos – u njemu su oličeni svi segmenti koji mora da ima svaki medijsko-telekomunikacijski produkt na internetu – multimedijum, novi medij, interaktivnost i limitirana slobodaiii. Svrstavanje ovog portala u novinarske produkte ujedno znači da kreatori sadržaja portala moraju da obraćaju pažnju i na atribute internet-novinarstva koji novinarski deo portala čini uspešnim. U tom smislu portal ima čitateljski atraktivne mogućnosti kao što su kontinuirana aktualizacija, atraktivani, dinamički i pregledni dizajn, tačnost i momentalna ispravka greške, specijalizovane podstrane i projekti, feedback korisnika, učešće portala u socijalnim mrežama (Facebook, Twitter isl.), video, newsletter i kombinacija sopstvenih vrsta tradicionalnih medija i specifičnih elemenataiv. www.slovackizavod.org.rs neke od ovih elemenata dosledno koristi (kontinuirana aktualizacija, dinamičan i pregledni dizajn i sl.), dok se segmenti vremenom i strategijski razvijaju (video).

Na kraju treba istaći da ovaj portal prezentuje interkulturanost kao jednu od najvažnijih evropskih vrednosti – možete ga „listati“ na slovačkom i srpskom jeziku, pa čak neke delove i na engleskom jeziku. Ovim potezom kreativni tim portala daje jasno na znanje da ne prihvata „getoizaciju“ (Svesni smo jačine ove reči, pozn.a.) slovačkog vojvođanskog kulturnog nasleđa i da aktivno sprovodi neutralizaciju ove negativne društvene pojave.

Vladimíra Dorčová

Nové médiá