Vesna Hrćan

slikarka naive
Vesna Hrćan
( 30. april 1968 - 12. februar 2019 )

Vesna Hrćan je rođena u Pančevu 1968. godine. Živela je i stvarala u Kovačici, gde je završila osnovnu i srednju školu. Slikarstvom je počela da se bavi 1989. godine. Prevashodno se bavila tehnikom ulja na platnu, grafikom, oslikavanjem keramike i predmeta od drveta (vretena, kašike, šamlice, oslikavanjem murala...). Među prvima u Kovačici je počela da oslikava tikve. Najčešći motivi su joj bile ženske figure u pokretu.

Vesna Hrćan, prvi put je svoju umetnost prikazala širem auditorijumu 1991. godine, u Galeriji naivne umetnosti u Kovačici, na kolektivnoj izložbi koju je organizovao tadašnji direktor Doma kulture "3. oktobar", Tomaš Hriešik- Maško i kulturni radnik Pavel Matuh, a pod patronatom organizacije "Insittours" iz Kovačice. Po rečima organizatora, Vesna je već tada pokazala da donosi nešto novo.

Zapažena je bila i Vesnina izložba u Galeriji "Zvono", u Novom Sadu, koju je otvorio Raša Popov i Pavel Matuh. U organizaciji Galerije Babka Vesna Hrćan je svoje slike predstavila u Vašingtonu, u Galeriji Međunarodnog monetarnog fonda. Izložba je nosila naziv "Vesna i novac".

Vesna Hrćan je 2018. godine, postala članica Galerije naivne umetnosti u Kovačici, i aktivno je učestvovala na svim izložbama u organizaciji iste, počevši od 67 Kovačičkog oktobra do Karavana naive, koji je gostovao u najznačajnijim galerijama i muzejima širom Srbije.

Svoju umetnički dušu, Vesna Hrćan, je prikazala posetiocima Galerije naivne umetnosti, na svojoj samostalnoj izložbi u junu 2016. godine. Otvorio ju je njen dugogodišnji drug i poznavalac njenog likovnog potencijala - Pavel Matuh.

Ana Žolnaj Barca