Svetlana Mihalj Đukić

vizuelna umetnica
Svetlana Mihalj Đukić
( 8. mart 1976 )

Rođena je 8. marta 1976. godine u Novom Sadu. U periodu od 2000. do 2005. godine studirala je slovački jezik i književnost na Pedagoškom fakultetu Univerziteta Matej Bel u Banskoj Bistrici, a 2005 - 2011. godine studirala je slikarstvo i digitalnu umetnost na Akademiji umetnosti, takođe u Banskoj Bistrici. Studij je završila intermedijalnim radom Granice (2011).

Kao dete je pisala i objavljivala poeziju, ali je najviše bila sklona crtanju. 2003. godine nagrađena je na studentskom takmičenju za slikarstvo i grafiku. 2009. godine učestvovala je u umetničkoj radionici V3 u slovačkom gradu Medzilaborce. Dve godine kasnije, učestvovala je u interšip programu stažiranja u Alicanteu, Španija. U određenom periodu svog života Svetlana Mihalj se na neko vreme udaljava od umetnosti i vraća se prirodi, a 2012. godine završila je kurs gradnje od slame i prirodnih materijala, u organizaciji Brighton Permaculture Trust a Low Carb on Trust u Brajtonu. Iz Engleske odlazi na duhovno putovanje u Indiju, gde je uspešno završila kurs joge i postala instruktor. 2014. godine vratila se u Srbiju gde radi kao instruktor joge, ali se na kraju vraća umetnosti.

Prvu samostalna izložbu je imala u “Galeriji Njitra” 2012. godine, gde je predstavila video instalaciju “Granice”. Svetlana je svedok ekonomske krize, rata devedesetih i NATObombardovanja Jugoslavije. Neka od ovih događanja su se odrazila i na njen rad, npr. performans “Granice”. Kustosica izložbe Katarina Rusnakova (PhDr., PhD) komentirala je izložbu: „Multimedijalna instalacija u kojoj„ prisustvo prošlosti “odjekuje duže vreme i zahteva usmerenu pažnju, refleksiju i empatiju publike. U ovom radu, gde individualno, generacijsko, javno, kulturno i nacionalno pamćenje igra presudnu ulogu, autor je uspeo da kombinuje lične i političke aspekte koji nadilaze značenje u širim društveno-političkim kontekstima globalizovanog sveta “...

Svoju drugu samostalnu izložbu je imala u Kisaču, u galeriji “SND”, 2017. godine. Svetlana Mihalj izlagala je na više od trideset grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu, uglavnom u Slovačkoj, ali i u Srbiji, Poljskoj, Engleskoj i Holandiji.