Juraj Ferik ml.

prvi profesionalni dirigent vojvođanskih Slovaka
Juraj Ferik ml.
( 19. maj 1935 )

Juraj Ferik je prvi profesionalni dirigent vojvođanskih Slovaka. Rođen je 19. maja 1935. godine u Bačkom Petrovcu. Potiče iz muzičke porodice. Njegov otac Juraj Ferik st. bio je učitelj i crkveni orguljaš u B. Petrovcu a deda Juraj Ferik učitelj i crkveni orguljaš u Gložanu. U rodnom mestu završio je osnovnu školu i gimnaziju. Školovanje je nastavio na Muzičkoj akademiji u Beogradu, gde je 1958. godine završio muzičku pedagogiju a  1965. godine i dirigovanje. Godine 1970.  završio je postdiplomske studije dirigovanja na Akademiji muzičkih umetnosti u Pragu.

Kao dirigent akademskog hora nastupao je u Poljskoj, tadašnjem SSSR – u Kijevu, Moskvi i Petrovgradu, takođe u Turskoj a kao dirigent orkestra gostovao je u Poljskoj, tadašnjoj ČSSR, Bugarskoj i Rumuniji. Od 1965. do 1970. godine radio je u Pozorištu na Terazijama u Beogradu kao korepetitor i dirigent (opereta i mjuzikl). U periodu od 1970. do 1980. godine je bio dirigent i umetnički rukovodilac u Niškom simfonijskom orkestru a od 1980. do 1989. godine dirigent i šef hora opere u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu. Takođe je bio i dirigent narodnog orkestra Radio Novog Sada.

Penzionisan je 1994. godine, ali i dalje se bavi dirigovanjem i aranžmanom narodnih pesama. Često je član stručnih žirija na festivalima kako pokrajinskog, tako i celomanjinskog karaktera. Jedno vreme je bio stručni saradnik na predmetu Tehnika glasa i saradnik korepetitorima za studente glume na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, kao i član crkvenog hora evangelističke crkve u Novom Sadu, gde je povremeno vršio službu crkvenog orguljaša. Član je Udruženja muzičkih umetnika Srbije - UMUS, Organizacije muzičkih autora Srbije - SOKOJ i drugih udruženja.

Juraj Ferik ml. je nosilac brojnih nagrada za komponovanje i horsko dirigovanje na slovačkim festivalima i festivalima tamburaške muzike. Godine 2004. završio je rad, koji je započeo još njegov otac Juraj Ferik st. i izdao zbirku slovačkih narodnih pesama pod nazivom „Narodne pesme Slovaka u Vojvodini“. Zbirka obuhvata oko 800 slovačkih narodnih pesama poreklom iz raznih slovačkih mesta. Od 2005. godine aktivno učestvuje na međunarodnoj konferenciji muzikologa i muzičkih stručnjaka, koju organizuju Komisija za muzičku delatnost Odbora za kulturu Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine zajedno sa Zavodom za kulturu vojvođanskih Slovaka.