Katarina Karlečikova-Severini

naivni slikar
Katarina Karlečikova-Severini
( 1937 )

Rođena je u Kovačici. Osnovnu školu je završila u Kovačici a srednju u Beogradu. Radila je kao računovođa u rodnom mestu. S obzirom da je još kao dete volele da slika, pohađala je časove slikanja koje je organizovao Martin Jonaš 1954. godine. Pošto je srednju školu učila u Beogradu, imala je prilike i da likovna iskustva stiče u tzv. „šumatovačkoj školi“.

Prvi put je učestvovala na manifestaciji „Kovačički oktobar“ 1957. godine. Potom je napravila pauzu od dvadeset godina, od kada, sa manjim prekidima, redovno izlaže. Prvu samostalnu izložbu imala je 1969. godine u Kovačici. Članica Galerije naivne umetnosti je postala 1981. godine. Danas živi kao penzioner u Kovačici.

Jesenji plodovi, 50x60, 2009

Karlečikova je želela da studira slikarstvo na likovnoj akademiji. Želja joj se nije ispunila, ali želja za likovnim izrazom ju je podstakla da postane umetnik naivne. I ona prikazuje seoski život u njegovom tradicionalnom obliku, onako kako joj je ostao u sećanju iz detinjstva. To je idilični svet dočaran privlačnim bojama. Od drugih stvaralaca razlikuje se po tome što nastoji da eliminiše pozadinu slike svodeći je na jednu boju: plavu a najčešće crvenu, pri čemu dolazi do izražaja psihološki značaj boje, a figure, koji su kao ornamenti postavljeni na tlu, dobijaju potpunije značenje. Crne figure u pokretu na crvenoj pozadini izgledaju veoma egzotično i dopadljivo.