Zuzana Halupova

najpoznatija naivna slikarka iz Kovačice
Zuzana Halupova
( 5. februar 1925 - 1. avgust 2001 )

Završila je pet razreda osnovne škole. Pedesetih godina, je kao članica Društva žena, vezla marame, košulje, goblene...bila je na glasu kao najbolja jer je tradicionalne motive dopunjavala sopstvenim ornamentima. Čim je prodala goblem za pet hiljada starih dinara kupila je uljane boje, kako bi slikala na platnu.

Prvu sliku uljanim bojama je naslikala 1964. godine „Mlaćenje konoplja“.

Njen uspeh je bio meteorski. Započinje saradnju sa Galerijom naivne umetnosti u Svetozarevu, prvi put izlaže u Kovačici (Kovačički oktobar), a prvu samostalnu izložbu je imala 1968. godine u Dubrovniku, sa koje su oduševljeni stranci otkupili sve slike.

Deca su glavni motiv umetničkog izraza Zuzane Halupove. Čak je i odrasle slikala kao decu, razlika je bila samo u brkovima. Često kažu da je Zuzana slikarka dečje duše. Pored dece česti motivi su zima, kovačička crkva, biblijska tematika.

Ne mali broj dela nastao je iz humanitarnih potreba. Tako je nastala monumentalna kompozicija posvećena Crvenom krstu u Ženevi. U prvom planu se nalaze desetine likova dece i članova crvenog krsta, odevenih u tradicionalnu slovačku nošnju sa obeležjima Crvenog krsta.

Jedna simbolična kompozicija izrađena je 1978 godine za Zavod za zaštitu spomenika kulture Republike Srbije „Zaštitimo spomenike kulture“. Na ovoj slici dominira manastir Gračanica koji je smešten pored statue „Pobednika“ oko koje je mnoštvo razdragane dece u slovačkoj narodnoj nošnji, nekolicina pravoslavnih sveštenika, mnoštvo ptica, ikona, putira, krajputaša, dok Bog na nebu posmatra tu savršenu harmoniju.

1974. godine Halupova je naslikala za Unicef „Deca UN“, delo prepuno simbola: u središtu kompozicije je zemljina kugla a u drugom planu je zgrada Unicefa. Tu su i Kip slobode, razdragana deca, rode, anđeli sa maslinovim grančicama. Iste godine je Unicef, njenu sliku „Zima“ štampao u vidu novogodišnjih čestitki u dva miliona primeraka.

Njene slike sa svojim koloritom jarkih i upečatljivih boja zrače vedrinom i optimizmom. Štampane su brojne publikacije i snimljeni dokumentarni filmovi o životu Zuzane Halupove.