Fedor Popov

reditelj, scenograf, prevodilac, autor pozorišnih predstava, dramski umetnik
Fedor Popov
( 10. januar 1944 )

Fedor Popov je rođen 10. januara 1944. godine u Padini. Završio je Srednju tehničku školu i Mašinski fakultet u Beogradu. Kao glumac je u rasponu od sedamnaest godina (od 1962. do 1979) učestvovao u Akademskom pozorištu Branko Krsmanović u više od 400 predstava. Posle sedamnaestogodišnjeg glumačkog iskustva počeo je da se posvećuje režiji. Bogata iskustva stekao je zahvaljujući saradnji sa mnogim poznatim režiserima tog vremena, npr. Miroslavom Belovićem, Vidom Ognjanović, Slobodanom – Bodom Markovićem, Ljubišom Ristićem, Oliverom Viktorovićem, Veljom Mitrovićem, Vladimirom Lazićem, Primožom Beblerom i Aleksandrom Đorđevićem u oblasti televizije, s Purišom Đorđevićem i Darkom Tatićem u oblasti filma, sa Jeržijem Grotovskim u Poljskoj, Mariom Ričićem u Italiji i Milanom Sladekom u Slovačkoj.

Fedor Popov je svoju režisersku delatnost započeo 1983. godine u Padini. Od samog početka uglavnom se posvećivao slovačkim amaterskim pozorištima u Padini, Kovačici, Erdeviku, Kulpinu i u Vojlovici. 80-tih godina ponovo je okupio članove sekcije Doma kulture u Padini. Prva predstava, koja je ujedno činila prekretnicu u istoriji padinskog pozorišta, bila je predstava Nikoletina Bursać (1983). Tri godine kasnije insceniran je komad Janošik prema Vivaldiju (Jánošík podľa Vivaldiho), a 1988. godine predstava Zmaj (Drak). Pripremio je i komad Ćelava pevačica (Plešivá speváčka) 1989. godine, zahvaljujući kojoj se padinski ansambl po prvi put predstavio i publici u Slovačkoj Republici. U poslednjih 25 godina delatnost Fedora Popova izrazito je obeležila glumačku scenu Padine i to adaptacijom, dramaturgijom, repertoarom, prevodom tekstova i izborom scenografije, kostima i muzike, posredstvom kojih je padinsko pozorište doseglo vrhunac delovanja.

Osim slovačkim, Fedor Popov se posvećivao i srpskim sredinama kao što su Pančevo, Kruščić, ali i alternativnim scenama u Beogradu u Teatru Levo i u Akademskom pozorištu. Padinčani su se predstavili na beogradskim daskama sa mnogim slovačkim komadima kao što su Satire I (Satiry I), Satire II (Satiry II), Instrukcija (Inštruktáž), Zmaj (Drak) i Emigranti (Emigranti).

Fedor Popov ima u svom opusu preko 56 predstava, koje je režirao na scenama Vojvodine i Beograda, više od trideset glumačkih, pozorišnih i televizijskih ostvarenja. Preveo je 27 pozorišnih predstava. Nosilac je mnoštva nagrada, kao i specijalnih priznanja kao što su: Diploma Akademskog pozorišta Branko Krsmanović u Beogradu koju je osvojio za kreativni glumački učinak (1972), Oktobarska nagrada KUD Beograd za zasluge u kulturno-umetničkoj amaterskoj delatnosti (1978), plaketa Mata Milošević za veliki kreativni domet u Akademskom pozorištu (1997), Memorijalna nagrada Skupštine opštine Stara Pazova Mr Mirko Tatalović Ćira, koja se dodeljuje za istraživanje novih mogućnosti u pozorišnoj režiji i doprinos razvoju pozorišne amaterske umetnosti Vojvodine, plaketa Đorđe Damjanov – Đekša koju uručuje Zavod za kulturu Vojvodine za izuzetne rezultate u amaterskom pozorištu Vojvodine, kao i mnoge druge. Dobitnik je mnogih nagrada i priznanja za režiju, kostime, scenografiju i scenske pokrete.

Sa slovačkog na srpski jezik prevela Helena Despić