Uspešno završena V. muzikološka konferencija

14. novembar 2009
U Zavodu za kulturu vojvođanskih Slovaka se održala Konferencija muzikologa i muzičkih stručnjaka na temu 60. godina muzičke produkcije Radija Novi Sad.

Organizator konferencije – Muzička komisija Odbora za kulturu NSSNM i Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka su imali za cilj da učesnici konferencije analiziraju dosadašnju delatnost Programa na slovaškom jeziku Novosadskog radija i ujedno da iznesu svoje mišljenje o aktualnoj situaciji i o aktivnostima koje ovaj medij u budućnosti planira da realizuje.

Muzikologická konferencia, 2009

Foto: Ústav pre kultúru vojvodinských Slovákov

Nakon projekcije arhivnog materijala Televizije Vojvodine o ličnostima kao što su Jaroslav Vojtechovski, Martin Kmeć, Jan Đurica i Samuel Kovač st, u ime produkcije Novosadskog radija su govorili odgovorni urednik Muzičke produkcije Vitomir Simurdić kao i odgovorni urednik Muzičke redakcije Anđelko Maletić. Uprkos tome što strateško planiranje nije jača strana manjinskim muzičkim produkcijama i u njoj dominiraju tradicionalni programi, pozitivna strana može biti to, što legitimno pravo na predlog muzičkog sadržaja imaju i novonastale institucije kulture, prvenstveno ako imaju kompetencije da predlože nove muzičke forme koje odgovaraju izdavačkoj delatnosti.

O dosadašnjoj delatnosti Radija je govorilo nekoliko prisutnih. Marina Kovač, apsolventkinja muzikologije na Akademiji u Novom Sadu je govorila o stvaralaštvu kompozitora Tibora Andrašovana koji je u 70. godinama bio aktivan u Novosadskom radiu. Stručnu analizu njegovog dela upotpunila je zapisima koji su u vlasništvu nototeke Radija. Zahvaljujući radu Marine Kovač dobili smo pregled aranžmana koje je u Novosadskom radiju napisao Tibor Andrašovan. Život i delo svog oca Juraja Ferika st. je prisutnima približio dirigent Juraj Ferik ml. koji je posebno naglasio da je prve aranžmane slovačkih pesama napisao upravo njegov otac.

Muzikologická konferencia, 2009

Foto: Ústav pre kultúru vojvodinských Slovákov

Kvetoslava Benkova je iznela mišljenje o radu ovog medija a prisutnima je prikazala i zanimljive muzičke odlomke koji su snimljeni na početku delatnosti muzičke produkcije. Pored toga govorilo se i o rok sceni koja je u medijima minimalno zastupljena uprkos tome što je prisutna među ovdašnjim Slovacima, prvobitno na javnim manifestacijama u osamdesetim godinama. Ovu problematiku je izneo Vladimir Valentik. Mihal Babiak, docent na Katedri estetike u Bratislavi je imao predavanje na temu tradicija i njeno poimanje u kontekstu vojvođanskih Slovaka u okviru koga je istakao značaj Zavoda za kulturu za definisanje i stvaranje modela nekih budućih sadržaja kulture.Milina Florijanova je povezivala pojmove reč i muzika da bi na kraju istakla značaj muzičke produkcije u Programu na slovačkom jeziku Novosadskog radija. Kako je na Slovake koji žive u Nadlaku (Rumunija) uticao program ove redakcije informisao je Jozef Zifčak koji je svoju tvrdnju upotpunio snimcima respondenata iz Nadlaka.Na konferenciju je svoj rad na temu Muzički program u Slovačkom radiu poslao i Tomaš Boroš kao zastupnik Muzičkog centra u Bratislavi.

Muzikologická konferencia, 2009

Foto: Ústav pre kultúru vojvodinských Slovákov

U diskudiji konferencije se iznelo nekoliko zanimljivih planova koji bi trebali da doprinesu kvalitetnijem muzičkom programu vojvođanskih Slovaka. Po donošenju zaključaka pristupiće se realizaciji nekih sadržaja, radovi učesnika konferecnije će biti objavljeni u petom zborniku muzikološke konferencije a izdaće se i CD sa snimcima koji su uz pojedine radove bili emitovani.

Milina Sklabinski
V sídle Demokratického zväzu Slovákov a Čechov v Rumunsku v Nadlaku v dňoch 19. až 22. mája 2022 prebiehala medzinárodná konferencia.
V Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov sa v stredu 11. mája uskutočnila vernisáž výstavy obrazov akademického maliara Jána Agarského.
V stredu 13. apríla v Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov odznel koncert vážnej hudby, na ktorom sa predstavili mladí hudobníci zo Starej Pazovy a Nového Sadu.
27. Festival divadelných inscenácií dolnozemských autorov – DIDA v organizácii Ochotníckeho divadla Janka Čemana z Pivnice sa konal počas dvoch víkendov od 1. do 10. apríla.
V Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov vo štvrtok 7. apríla bola otvorená výstava majstra insitného umenia Pavla Hajka z Kovačice pod názvom Kde kohúty nespievajú, niet ani ľudí.
Cenu Disrupt v kategórii kultúry a umenia získala Nadácia Miry Brtkovej za výstavu Mira Brtková / Reflexie, ktorú vlani na jar zorganizovali v Mestskom múzeu v Belehrade.
Ústav pre kultúru vojvodinských Slovákov si Vás dovoľuje pozvať na vernisáž obrazov insitného maliara Pavla Hajka pri príležitosti sedemdesiatin autora.
Vo štvrtok 03. marca 2022 sa na Medzinárodnom knižnom veľtrhu v Novom Sade uskutočnila prezentácia aktuálnych knižných vydaní Ústavu pre kultúru vojvodinských Slovákov.
Prvé tohtoročné verejné podujatie v Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov patrilo predovšetkým krásnemu slovu a knihám.
Ochotníci SKUS-u hrdinu Janka Čmelíka excelovali na udelení najvyššieho obecného uznania plakety Svetlo za rok 2021, ktorú udeľuje Zväz ochotníkov Obce Stará Pazova.