Objavljen peti godišnjak ZKVS Majak 2013

30. april 2014
Projekti i programi kojima se ZKVS bavio protekle godine predstavljeni u najnovijem broju godišnjaka ZKVS Majak 2013.

 

Poštovani ljubitelji slovačke kulture,

predstavljamo Vam najnovije izdanje godišnjaka ZKVS Majak za 2013. godinu. Naši godišnjaci svedoče o vremenu, u kojem postojimo i delujemo. Sadrže sve potrebne informacije o ličnostima, programima i projektima, kojima smo posvetili naše vreme tokom prošle godine.

ZKVS je 2013. godine nastavio sa radom na već poznatim dugoročnim projektima i na sistematski način doprineo njihovoj nadgradnji. Na osnovu poverenja osnivača, organizovali smo i sedam festivala manjinskog značaja, finansijski i logistički veoma zahtevnih, koji za vreme trajanja zahtevaju potpunu predanost organizatora. Zahvaljujući ovim festivalima, poboljšali smo našu saradnju sa slovačkim društvima u Staroj Pazovi, Gložanu, Pivnicama, Kisaču, Selenči i Kovačici. Naše zalaganje smo pre svega usmerili na to, da u skladu sa datim finansijama, vidno poboljšamo kvalitet njihovog sadržaja. To je cilj, koji će ZKVS a i drugi zainteresovani, tek postavljati u svojim budućim planovima.

Prilikom proslava godišnjica ili organizacije raznih programa, posetili smo mnoga slovačka mesta kao što su Padina i Savino Selo. Sa knjigom iz naše produkcije posetili smo Šid, Dobanovce, Ljubu i Selenču. Zajedno sa istraživačkim timom iz Nitre, za Slovake u Silbašu priredili smo književnu publikaciju sa osvrtom na slovačke tradicije u ovoj multi etničkoj sredini. Za nas se pročulo i u Slovačkoj, u Banskoj Bistrici i Martinu, kao i u nemačkom Gomaringenu a tamo gde nismo bili, za nas se saznalo putem internet stranice. Trudili smo se da putem interneta na što bolji način, rečima i slikama, obaveštavamo javnost o značajnim kulturnim događajima Slovaka u Srbiji. Nastojali smo da upodpunjujemo podatke u oblastima, koje obeležavaju našu kulturu, mrežu naših udruženja i ustanova, kao i sve ostalo što čini sastavni deo našeg dosadašnjeg puta, koji kao Slovaci na ovim prostorima uspešno prolazimo.

Naš Zavod je i 2013. godine bio značajni centar kulturnih dešavanja na kulturnoj mapi grada Novi Sad. Organizovali smo razne programe, čije je zajedničko obeležje kultura vojvođanskih Slovaka. Zahvaljujući raznim izložbama, konferencijama, književnim ili muzičkim događajima, posetio nas je veliki broj građana iz ovog mesta. Verujemo da smo i na ovaj način širili lepe vesti o našim vojvođanskim Slovacima, što i jeste glavni cilj postojanja ovog Zavoda.

 

 

Želimo Vam prijatno čitanje i novu inspiraciju za predstojeće dane

Direktorka

Zavoda za kulturu vojvođanskih Slovaka

Milina Sklabinski

 

Prevod na srpski jezik: Marina Novak
V sídle Demokratického zväzu Slovákov a Čechov v Rumunsku v Nadlaku v dňoch 19. až 22. mája 2022 prebiehala medzinárodná konferencia.
V Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov sa v stredu 11. mája uskutočnila vernisáž výstavy obrazov akademického maliara Jána Agarského.
V stredu 13. apríla v Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov odznel koncert vážnej hudby, na ktorom sa predstavili mladí hudobníci zo Starej Pazovy a Nového Sadu.
27. Festival divadelných inscenácií dolnozemských autorov – DIDA v organizácii Ochotníckeho divadla Janka Čemana z Pivnice sa konal počas dvoch víkendov od 1. do 10. apríla.
V Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov vo štvrtok 7. apríla bola otvorená výstava majstra insitného umenia Pavla Hajka z Kovačice pod názvom Kde kohúty nespievajú, niet ani ľudí.
Cenu Disrupt v kategórii kultúry a umenia získala Nadácia Miry Brtkovej za výstavu Mira Brtková / Reflexie, ktorú vlani na jar zorganizovali v Mestskom múzeu v Belehrade.
Ústav pre kultúru vojvodinských Slovákov si Vás dovoľuje pozvať na vernisáž obrazov insitného maliara Pavla Hajka pri príležitosti sedemdesiatin autora.
Vo štvrtok 03. marca 2022 sa na Medzinárodnom knižnom veľtrhu v Novom Sade uskutočnila prezentácia aktuálnych knižných vydaní Ústavu pre kultúru vojvodinských Slovákov.
Prvé tohtoročné verejné podujatie v Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov patrilo predovšetkým krásnemu slovu a knihám.
Ochotníci SKUS-u hrdinu Janka Čmelíka excelovali na udelení najvyššieho obecného uznania plakety Svetlo za rok 2021, ktorú udeľuje Zväz ochotníkov Obce Stará Pazova.