Pobednici smotre 3xĐ Petrovčani

10. jun 2014
Završnom ceremonijom kao i svečanom dodelom nagrada, juče je završena 21.smotra slovačkog dečjeg pozorišnog stvaralaštva 3xĐ.

Ovogodišnju smotru 3xĐ pamtićemo po lepom sunčanom vremenu, brojnim uspešnim predstavama, ali najviše po velikom broju dece koja su u pozorišnoj sali u Pazovi pratila i aplauzom neumorno podržavala svoje vršnjake, mlade slovačke glumce iz cele Vojvodine. 

Mušky z gumipušky

Jednim delom zbog toga što su učitelji OŠ heroja Janka Čmelika iz Stare Pazove svoje đake odveli u pozorište, ali delom i zahvaljujući tome što su domaćini ugostili u svojim kućama 65 dece, članove pozorišnih sastava iz Kisača, Pivnica, Petrovca i Šida. Zajedno sa svojim domaćinima, ova deca su se mogla družiti, pratiti bogati program smotre i učestvovati u kreativnim radionicama.  

Divadelná dielňa

Već prvog dana smotre, 6. juna, 2014. godine, deca su se prema vlastitom izboru podelila u tri radionice. Likovnu radionicu je vodio akademski slikar Đula Šanta, muzičku učiteljica muzičke kulture Andrea Dvornicka-Mahova a radionicu za glumu scenarista Anamarija Boldocki-Grbić, režiser Jan Čanji i glumci Danka Hriešik i Miroslav Babiak. Rezultat njihovog rada je inscenirana prva dečja priča Slovaka sa Donje zemlje, Mala Marinka, koju je pre 150 godina napisao Jozef Podhradski a objavio časopis Slavik. Na završnom ceremonijalu smotre 3xĐ bio je očigledan plodonosan rad sve tri radionice a po prvi put je oživeo i lik Male Marinke. Polaznici muzičke radionice su premijerno izveli i dve instrumentalizovane pesme, koje su takođe bile objavljene u prvom broju časopisa Slavik.

Hudobná dielňa

U vreme nastanka priče Mala Marinka, popularno je bilo tzv. papirno pozorište što su mali glumci doneli i na scenu Staropazovskog pozorišta. O tome su učili i u okviru likovne radionice a svoje kreativne radove su izložili pored izložbe papirnog pozorišta Muzeja grada Novog Sada, autorke Ljiljane Lazić.

Výtvarná dielňa

Sve ovo je prethodilo ceremonijalu dodele nagrada i proglašavanja rezultata 21. smotre slovačkog dečjeg pozorišnog stvaralaštva 3xĐ. Prisutnima su se najpre obratili Ljibuška Lakatoš, poslanik u Republičkom parlamentu i predsednik organizaciono-upravnog odbora Smotre, Katarina Melegova-Melihova, predsednik Matice Slovačke i Ana Tomanova-Makanova, podpredsednica Skupštine AP Vojvodine i predsednik NRSNM, koje su nagrađenima i uručile nagrade. Pre toga je svoja priznanja dodelila i dečja komisija 3xĐ.

Odborná porota

 U ime stručnog žirija, koji je delovao u sastavu Zuzane Tarnoci, Aleksandra Bako i Miroslava Fabrija, rezultate je pročitala Zuzana Tarnoci. Na smotri se takmičilo 16 dečijih predstava iz Kisača, Pivnica, Petrovca, Novog Sada, Belog Blata, Araca, Selenče, Kovačice, Vojlovice, Erdevika, Šida, Bingule, Boljevca i Stare Pazove.

Mušky z gumipušky

- Nagrada za najuspešniji debi smotre: kolektiv KUS Petrovska družina iz Bačkog Petrovca,  predstava  „Mušky z gumipušky“

- Nagrada za dramaturgiju: Vlatko Miksad, predstava „Trampoty s vlkom“

- Nagrada za najbolje kostime: Tereza Veber-Oravec, SKOS Đetvan iz Vojlovice, predstava „Alisa u zemlji čuda“

- Nagrada za najuspešnije ostvarenu mušku epizodnu ulogu kneza u predstavi „Aká muka, taký...“: Kristijan Križan iz Kisača

Aká mucha taký..., Kysáč

Komisija je najpre udelila specijalne nagrade a onda i glavne nagrade festivala:

- Nagradu za najuspešnije ostvarenu žensku ulogu „Slúžky 2“:Kristina Madacka, predstava „Aká mucha taký...“

- Nagrada za najuspešnije ostvarenu mušku ulogu dede u predstavi „Mušky z gumipušky“: Petar Opavski iz Bačkog Petrovca

- Nagrada za najuspešnije ostvarenu žensku ulogu Alise u predstavi „Alisa u zemlji čuda“:  Alisa Oravec iz Vojlovice

- Nagrada za najuspešniju scenografiju u predstavi „Čarodejný kľúč“: OŠ junaka Janka Čmeljika, Stara Pazova: Anička Balaž, Martina Bzovski i Ivan Ječmen

Popoluška z medovníkoveho domčeka, Pivnica

Nagradu za najbolju režiju dobile su Vesna Kamanj i Jarmila Čobrda iz OŠ 15. oktobar Pivnice, za predstavu „Popoluška z medovníkového domčeka“

Čarodejný kľúč, Stará Pazova

- Treća nagrada:

predstava „Popoluška z medovníkového domčeka“, OŠ 15. oktobar, Pivnice

- Druga nagrada:

predstava „Čarodejný kľúč“ OŠ junaka Janka Čmeljika, Stara Pazova

- Prva nagrada i ujedno nagrada NSSNM:

predstava „Mušky z gumipušky“, KUD „Petrovská družina“, Bački Petrovac

Laureat Smotre, dečiji pozorišni sastav KUD „Petrovská družina“, dobija nagradno putovanje u Slovačku 2015. godine i snimanje pobedničke predstave u Televiziji Vojvodine. Druge dodeljene nagrade obezbedili su Slovački izdavački centar, Matica slovačka, Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka, Redakcija časopisa Zornička, Redakcija časopisa Vzlet i Vlatko Miksad, koji je svim pobednicima poklonio po jedan primerak njegove najnovije knjige „Príbehy za oponou“, predstavljene upravo na ovoj Smotri.

Moderator prezentacije knjige „Príbehy za oponou“ bila je Ranka Lepšanović a delove iz knjige čitali su mladi recitatori iz Stare Pazove. Prisutnima se obratio i sam autor a na kraju je knjiga pokrštena mehurićima pene od sapuna. Za to je zaslužna Alisa Oravec iz Vojlovice, nosilac nagrade za najuspešnije ostvarenu žensku ulogu, kako prošle tako i ove godine.

U okviru pratećih manifestacija, deca su imala mogućnost da prisustvuju zabavnim i interesantnim muzičkim koncertima, od kojih je jedan bio u organizaciji Zavoda za kulturu vojvođanskih Slovaka i Redakcije časopisa Vzlet a na drugom su učestvovali učenici OŠ junaka Janka Čmeljika, koje je uvežbala nastavnica Andrea Dvornjicki Mah. Deci kao i odraslima, bila je interesantna i prezentacija digitalizovanog časopisa „Zornička“, koju su organizovali Pavel Matuh i Jan Žolnaj, takođe izložba najboljih slika učenika iz cele Vojvodine, koju su organizovali Aleksander Bako i Marjan Karavla. Izložbu je svečano otvorio Đula Šanta.

Divadelná vševediáda

Najinteresantniji događaj za decu bio je facepaiting, odnosno kreativno slikanje po licu. Zbog nedostatka finansija, ove godine je organizovan samo prvog dana Smotre. Velikom broju dece je bio zanimljiv i kviz nazvan Divadelná vševediáda i dečije karaoke „Mnohokrát Ď“.

21. smotru slovačkog dečijeg pozorišnog stvaralaštva 3xĐ, organizovali su: Nacionalni savet slovačke nacionalne manjine, Opština Stara Pazova, SKUD junaka Janka Čmeljika iz Stare Pazove i Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka, koji osim finansija obezbeđuje i koordinatora Smotre. Ove godine je izabrana Katarina Mosnak. Kvalitetu manifestacije dobrineli su OŠ junaka Janka Čmeljika i njen direktor Janko Havran, koji je za učesnike obezbedio hranu i smeštaj.

Trodnevna dečija pozorišna žurka završena je ove godine ne samo sa osmehom na licu dece već i po kojom suzom zbog rastanka sa novim prijateljima, kao i obećanjem da će se dogodine opet sresti i učestvovati u dečijoj pozorišnoj umetnosti vojvođanskih Slovaka.

Foto: Stefana Budimirović, Text: Katarina Mosnak; prevod na srpski jezik: Marina Novak
V sídle Demokratického zväzu Slovákov a Čechov v Rumunsku v Nadlaku v dňoch 19. až 22. mája 2022 prebiehala medzinárodná konferencia.
V Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov sa v stredu 11. mája uskutočnila vernisáž výstavy obrazov akademického maliara Jána Agarského.
V stredu 13. apríla v Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov odznel koncert vážnej hudby, na ktorom sa predstavili mladí hudobníci zo Starej Pazovy a Nového Sadu.
27. Festival divadelných inscenácií dolnozemských autorov – DIDA v organizácii Ochotníckeho divadla Janka Čemana z Pivnice sa konal počas dvoch víkendov od 1. do 10. apríla.
V Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov vo štvrtok 7. apríla bola otvorená výstava majstra insitného umenia Pavla Hajka z Kovačice pod názvom Kde kohúty nespievajú, niet ani ľudí.
Cenu Disrupt v kategórii kultúry a umenia získala Nadácia Miry Brtkovej za výstavu Mira Brtková / Reflexie, ktorú vlani na jar zorganizovali v Mestskom múzeu v Belehrade.
Ústav pre kultúru vojvodinských Slovákov si Vás dovoľuje pozvať na vernisáž obrazov insitného maliara Pavla Hajka pri príležitosti sedemdesiatin autora.
Vo štvrtok 03. marca 2022 sa na Medzinárodnom knižnom veľtrhu v Novom Sade uskutočnila prezentácia aktuálnych knižných vydaní Ústavu pre kultúru vojvodinských Slovákov.
Prvé tohtoročné verejné podujatie v Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov patrilo predovšetkým krásnemu slovu a knihám.
Ochotníci SKUS-u hrdinu Janka Čmelíka excelovali na udelení najvyššieho obecného uznania plakety Svetlo za rok 2021, ktorú udeľuje Zväz ochotníkov Obce Stará Pazova.