Prijavite se na VI. vašar Slovaka sa Donje zemlje

5. avgust 2014
Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka poziva udruženja žena, zanatlije, kuvare tradicionalne hrane, amaterska udruženja i sve zainteresovane, da se prijave na VI. slovački vašar.

 

Ovogodišnji susret Slovaka Donje zemlje „Na vašaru“ održaće se 4. oktobra, u Kovačici. Susret „Na vašaru“ je putujuća manifestacija Slovaka iz Mađarske, Rumunije, Hrvatske i Srbije, koja ima za cilj da predstavi tradicionalnu gastronomiju, narodne zanate, ples, muziku i druge oblike tradicionalne kulture Slovaka iz donje zemlje. Manifestacija je podeljena u tri dela: štand tradicionalnih specijaliteta Slovaka iz donje zemlje, štand zanatlija i proizvođača narodne radinosti i folklorni program.

 

 

Uslovi učestvovanja:

-na manifestaciju mogu da se prijave amaterska udruženja, udruženja žena, zanatlija i proizvođači narodne radinosti, koji neguju tradicije vojvođanskih Slovaka.

-štandovi gastronomije treba da sadrže tradicionalne specijalitete (poželjno je da je deo hrane, koji učesnici donesu već pripremljen a ostalo da spremaju na manifestaciji)

-kuvari treba da imaju obezbeđene dozvole lekara

-učesnici sami obezbeđuju namirnice za spremanje hrane, kao i potrebno posuđe, tanjire, salvete i sav neophodan materijal za prodaju hrane

-zanatlije treba da prezentuju tradicionalne zanate (poželjno je doneti gotove proizvode za prodaju, ali i materijal za izradu na licu mesta, kako bi predstavili zanat)

-folklorni program može da sadrži ples, pevanje, muzičke tačke, glumu i dr., u skladu sa temom manifestacije

-udruženja imaju pravo da prodaju svoje proizvode i zadrže celokupan ostvareni prihod

Organizator će za učesnike obezbediti ručak i tehničku opremu (štandove, plinske boce, struju, vodu, stolove i stolice, razglas...), a učesnicima iz Srbije će nadoknaditi deo putnih troškova. Organizator zadržava pravo da na osnovu prijavljenog sadržaja izabere učesnike VI manifestacije „Na vašaru“.

 

Popunjene prijave treba poslati najkasnije do 10. avgusta, 2014. godine na adresu:

 

Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka

Njegoševa 16/II

21 000 Novi Sad

ili e-mailom na adresu office@slovackizavod.org.rs

Prijavu možete preuzeti ovde: Prijava na VI. vašar Slovaka sa Donje zemlje

 

Učesnici iz Rumunije mogu da se prijave u Demokratskom savezu Slovaka i Čeha u Rumuniji i Društvu za edukaciju i kulturu u Nadlaku. Učesnici iz Mađarske imaju mogućnost da se prijave putem Slovačke samouprave u Mađarskoj i Čabijanske organizacije Slovaka.

Prevod na srpski jezik: Marina Novak
V sídle Demokratického zväzu Slovákov a Čechov v Rumunsku v Nadlaku v dňoch 19. až 22. mája 2022 prebiehala medzinárodná konferencia.
V Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov sa v stredu 11. mája uskutočnila vernisáž výstavy obrazov akademického maliara Jána Agarského.
V stredu 13. apríla v Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov odznel koncert vážnej hudby, na ktorom sa predstavili mladí hudobníci zo Starej Pazovy a Nového Sadu.
27. Festival divadelných inscenácií dolnozemských autorov – DIDA v organizácii Ochotníckeho divadla Janka Čemana z Pivnice sa konal počas dvoch víkendov od 1. do 10. apríla.
V Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov vo štvrtok 7. apríla bola otvorená výstava majstra insitného umenia Pavla Hajka z Kovačice pod názvom Kde kohúty nespievajú, niet ani ľudí.
Cenu Disrupt v kategórii kultúry a umenia získala Nadácia Miry Brtkovej za výstavu Mira Brtková / Reflexie, ktorú vlani na jar zorganizovali v Mestskom múzeu v Belehrade.
Ústav pre kultúru vojvodinských Slovákov si Vás dovoľuje pozvať na vernisáž obrazov insitného maliara Pavla Hajka pri príležitosti sedemdesiatin autora.
Vo štvrtok 03. marca 2022 sa na Medzinárodnom knižnom veľtrhu v Novom Sade uskutočnila prezentácia aktuálnych knižných vydaní Ústavu pre kultúru vojvodinských Slovákov.
Prvé tohtoročné verejné podujatie v Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov patrilo predovšetkým krásnemu slovu a knihám.
Ochotníci SKUS-u hrdinu Janka Čmelíka excelovali na udelení najvyššieho obecného uznania plakety Svetlo za rok 2021, ktorú udeľuje Zväz ochotníkov Obce Stará Pazova.