Na festivalu Susreti u pivničkom polju pobedila Irena Nosalova iz Padine

22. maj 2015
Jubilarni 50. festival solista slovačkih narodnih pesama Susreti u pivničkom polju održan od 22. - 24. maja 2015. u Pivnicama.
 

Susreti u pivničkom polju već pola veka svake godine okupljaju mlade pevačke - soliste slovačkih narodnih izvornih pesama i ujedno podstiču ove mlade ljude da u svojim selima pronalaze one najvrednije muzičke bisere. U poslednje vreme se na festivalu ocenjuje i autentična nošnja i zbog toga svake godine imamo priliku da vidimo razne vezove i nošnje, koje su nekada na ovim prostorima nosili Slovaci. Ovaj spoj izvorne pesme i autentične nošnje govori o životu Slovaka u prošlosti, o tome šta je naše predke činilo srećnim, tužnim... Narodna pesma ih je pratila u svim životnim situacijama i znala je da svakodnevicu učini lepšom.

Slovačke narodne pesme su omiljene u svim našim sredinama, međutim stanovnici Pivnica imaju sa njima jedan poseban odnos. Dobri domaćini svake godine lepo dočekaju izvođače iz cele Vojvodine, podržavaju ih, prate njihove nastupe za vreme koncerata i uvek lepim aplauzom nagrade svoje favorite. Isto toliko bitne su i zabave koje se održavaju nakon koncerata i koje su neizostavan deo ovog festivalskog vikenda.

Da bi se manifestacija održala pomoć pružaju pre svega suorganizatori SKUD Pivnice i NSSNM, kao i ZKVS i Opština Bačka Palanka. Finansijsku pomoć festival svake godine dobija i od AP Vojvodine i Kancelarije za Slovake u inostranstvu iz Bratislave. Upravo zahvaljujući SKUD Pivnice na čelu sa predsednikom Valentinom Mihalom Grnjom, posetioci su ovog vikenda mogli da prate nesvakidašnji muzički program 50. manifestacije Susreti u pivničkom polju.

I ako je svaki učesnik zaslužio da dobije nagradu, barem zbog toga što je pokazao trud da i u današnjem komercializovanom vremenu neguje izvornu pesmu, nagrada je bilo samo šest. Stručni žiri u sastavu: dirigent Juraj Ferik, Jarmila Juricova Stupavska i Marija Zdravković dodelio je sledeće nagrade:

Dve nagrade za autentičnost pesme dodeljene su Jarmili Kolar iz Bačkog Petrovca i Andreji Lomen iz Kisača.

Jarmila KolárováAndrea Lomenová
  

Dve treće nagrade pripale su Vlastimiru Povolnom iz Padine, koji je predstavljao SKC P. J. Šafarik iz Novog Sada i Katarini  Kalmar, koja je nastupala za SKPD Đetvan iz Pančeva.

Vlastimír PovolnýKatarína Kalmárová
  

Drugo mesto osvojila je Marina Zahorec iz Gložana.

Marína Záhorcová
 

Pobednica jubilarnog 50. Susreta u pivničkom polju je Irena Nosalj, predstavnica DK Mihal Babinka iz Padine.

Irena Nosáľová
 

Publika je svoj glas dala izvođačima iz Pivnica: Sari Valenćik i Sandri Grnja.

  

Specijalna nagrada pripala je Robertu Zgrabliću, predstavniku Matice slovačke iz Osijeka.

 

Nošnje je ocenjivala etnolog Vlasta Vinkovič i po njenom mišljenju nagrade su zaslužile Daniela Đukić iz Kisača i Sara Valenćik iz Pivnica.

 

Soliste je pratio orkestar pod rukovodstvom Valentina Mihala Grnje. Pored takmičarskih koncerata orkestar je odsvirao i kompozicije koje su snimljene povodom proslave 50. jubileja ovog festivala. Uz finansijsku podršku NSSNM a u organizaciji Radija Novi Sad, snimljene su autentične pesme sa predhodnih festivala. U revijalnom delu nastupili su: Miroslav Hemela, Boris Babik, Ana Zornjan, Marina Zahorec i Anita Petrak. Moderator festivala bio je Rastislav Zornjan.

Milina Sklabinski
V sídle Demokratického zväzu Slovákov a Čechov v Rumunsku v Nadlaku v dňoch 19. až 22. mája 2022 prebiehala medzinárodná konferencia.
V Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov sa v stredu 11. mája uskutočnila vernisáž výstavy obrazov akademického maliara Jána Agarského.
V stredu 13. apríla v Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov odznel koncert vážnej hudby, na ktorom sa predstavili mladí hudobníci zo Starej Pazovy a Nového Sadu.
27. Festival divadelných inscenácií dolnozemských autorov – DIDA v organizácii Ochotníckeho divadla Janka Čemana z Pivnice sa konal počas dvoch víkendov od 1. do 10. apríla.
V Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov vo štvrtok 7. apríla bola otvorená výstava majstra insitného umenia Pavla Hajka z Kovačice pod názvom Kde kohúty nespievajú, niet ani ľudí.
Cenu Disrupt v kategórii kultúry a umenia získala Nadácia Miry Brtkovej za výstavu Mira Brtková / Reflexie, ktorú vlani na jar zorganizovali v Mestskom múzeu v Belehrade.
Ústav pre kultúru vojvodinských Slovákov si Vás dovoľuje pozvať na vernisáž obrazov insitného maliara Pavla Hajka pri príležitosti sedemdesiatin autora.
Vo štvrtok 03. marca 2022 sa na Medzinárodnom knižnom veľtrhu v Novom Sade uskutočnila prezentácia aktuálnych knižných vydaní Ústavu pre kultúru vojvodinských Slovákov.
Prvé tohtoročné verejné podujatie v Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov patrilo predovšetkým krásnemu slovu a knihám.
Ochotníci SKUS-u hrdinu Janka Čmelíka excelovali na udelení najvyššieho obecného uznania plakety Svetlo za rok 2021, ktorú udeľuje Zväz ochotníkov Obce Stará Pazova.