Pivnice, Petrovac i Pazova imali najbolje pozorišne predstave na 22. smotri 3 x Ď

8. jun 2015
22. smotra dečijeg pozorišnog stvaralaštva 3 x Ď uspešno održana u Staroj Pazovi od 05. do 07. juna 2015. godine.

3xP na 3xĐ plus Selenča, Novi Sad, Kovačica, Padina, Belo Blato, Boljevci, Kisač, Kulpin, Pančevo-Vojlovica, Pivnice, Šid, Bingula, Aradac i Puhov-sve ove sredine su učestvovale na 22. smotri slovačkog dečijeg pozorišnog stvaralaštva u Staroj Pazovi a doprineli održavanju ovih magičnih trenutaka tokom prošlog vikenda.

Više od 600 učesnika neprestano je pozdravljalo mnogobrojne ljubitelje pozorišne umetnosti. Organizatori mogu da se pohvale, jer je bilo i onih predstava tokom kojih su sale bile prepune.

Tri dana se osetio duh Talije. Nakon predstava na sceni, svi su željno isčekivali kratke priče u dvorištu za koje su bile zadužene Monika Necpalova, Vladimir Vereš i Ranka Lepšanović međutim, imali su priliku da učestvuju i ostali posetioci, kako deca tako i odrasli.

Dovoljno bi bilo samo jednom da posetite kraljevstvo Babadlova i više ga ne biste napuštali.

Prema rečima tročlanog stručnog žirija, Zuzane Tarnociove, Miroslava Fabriho i Aleksandra Baka, sve predstave su bile dobre i nije bilo lako odlučiti kome će dodeliti nagrade. Isto tako su se izjasnili i članovi žirija dečijeg stvaralaštva, Vladana Kutalekova, Vladimir Fodora, Robert Šerfezi, Monika Babikova i Hana Katarina Đurovkova. Prema njihovoj odluci za najbolje debutante proglašeni su Pavel Javornik iz Novog Sada i Marta Kukučkova iz Stare Pazove. Najbolji epizodni glumci su Daniela Spevakova iz Bačkog Petrovca i Daniel Đuriš iz Padine. Najuspešniji glumci prema ocenama dečijeg žirija, su Alisa Oravcova iz Vojlovice i Miroslav Kolar iz Kisača.

Sve pojedince Matica slovačka u Srbiji je nagradila knjigama i izletom u Bratislavu na “Mikulaške trhy” koje se održavaju u predbožićnom periodu. Predsednica MMS Katarina Melegova-Melihova, bila je posebno počastvovana jer su je u vidu parade sa lutkama pozvali na pozornicu. Na zatvaranju ceremonije, prisutnima se obratila i predsednica organizaciono-upravnog odbora i poslanica u republičkom parlamentu, Libuška Lakatošova.

Nagrade za tri najbolje predstave dodelila je predsednica NRSNM Anna Tomanova-Makanova, koja se zahvalila svima na divnim trenucima u Staroj Pazovi, ali ujedno i onima koji su uvežbavali predstave i pozvala sve na narednu smotru.

Treća nagrada je prema oceni stručnog žirija dodeljena predstavi “Cesta ku šťastiu“ OŠ heroja J. Čmelika iz Stare Pazove, režiserke Anjičke Balaž i Ivana Ječmena.

Strebro je dodeljeno Petrovčanima, SDV koji su se takmičili sa predstavom “Kde bolo, tam bolo”, režiserke Daniele Leginj Sabo.

Zlatna plaketa i nagrada NRSNM je ove godine dodeljena OD Janku Čemanu, OŠ 15. oktobar iz Pivnica, za predstavu “Pes Jeana Labadieho” u režiji Petra Hudaka.

Na smotri 3xĐ Slovački izdavački centar predstavio je tri nova izdanja iz dečijeg stvaralaštva. To su knjige Katarine Mosnak-Bagljaš, Marije Vrška i Ane Kukučka. Poslednjeg dana su svi imali obojene obraze, kao da su hteli sve više ovom magičnom trenutku da se približe.

Domaćini, članovi SKUD h. J. Čmelika i SP VHV iz Stare Pazove, na ovu manifestaciju su pozvali i goste, Dečiji pozorišni studio”Ochotníček“ na čelu sa režiserom Petrom Hudakom, kao i odrasle lutkare iz ansambla D121, sa kojima već više od 30 godina neguje saradnju.

Dakle, posle svega, još teže je bilo napustiti zemlju Babaldovo.

Verujemo, da će i naredne godine kao i ove, manifestaciju podržati Nacionalni savet slovačke nacionalne manjine, Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka, Ured za Slovake u inostranstvu, Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje i opština Stara Pazova.

 

 

 

 

Miruška Kočiš
V sídle Demokratického zväzu Slovákov a Čechov v Rumunsku v Nadlaku v dňoch 19. až 22. mája 2022 prebiehala medzinárodná konferencia.
V Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov sa v stredu 11. mája uskutočnila vernisáž výstavy obrazov akademického maliara Jána Agarského.
V stredu 13. apríla v Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov odznel koncert vážnej hudby, na ktorom sa predstavili mladí hudobníci zo Starej Pazovy a Nového Sadu.
27. Festival divadelných inscenácií dolnozemských autorov – DIDA v organizácii Ochotníckeho divadla Janka Čemana z Pivnice sa konal počas dvoch víkendov od 1. do 10. apríla.
V Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov vo štvrtok 7. apríla bola otvorená výstava majstra insitného umenia Pavla Hajka z Kovačice pod názvom Kde kohúty nespievajú, niet ani ľudí.
Cenu Disrupt v kategórii kultúry a umenia získala Nadácia Miry Brtkovej za výstavu Mira Brtková / Reflexie, ktorú vlani na jar zorganizovali v Mestskom múzeu v Belehrade.
Ústav pre kultúru vojvodinských Slovákov si Vás dovoľuje pozvať na vernisáž obrazov insitného maliara Pavla Hajka pri príležitosti sedemdesiatin autora.
Vo štvrtok 03. marca 2022 sa na Medzinárodnom knižnom veľtrhu v Novom Sade uskutočnila prezentácia aktuálnych knižných vydaní Ústavu pre kultúru vojvodinských Slovákov.
Prvé tohtoročné verejné podujatie v Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov patrilo predovšetkým krásnemu slovu a knihám.
Ochotníci SKUS-u hrdinu Janka Čmelíka excelovali na udelení najvyššieho obecného uznania plakety Svetlo za rok 2021, ktorú udeľuje Zväz ochotníkov Obce Stará Pazova.