270 godina istorije, književnosti i jezika Slovaka u Vojvodini

18. oktobar 2015
U petak 16. oktobra 2015. godine održana je Međunarodna konferencija pod nazivom "270 godina istorije, književnosti i jezika Slovaka u Vojvodini".

Početkom 2015. godine dve značajne slovačke vojvođanske institucije, Katedra za slovački jezik i književnost FF UNS i Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka, sklopili su dogovor o zajedničkom obeležavanju 270. godišnjice dolaska Slovaka na teritoriju Vojvodine, tačnije u Bački Petrovac. 

Slovaci su se davne 1745. godine doselili na tzv. futočko gazdinstvo koje je tada pripadalo porodici Čarnojević. Postepeno su naseljavali i druga mesta, u kojima su osnivali crkvene opštine, škole, čitaonice, biblioteke, udruženja i društva, nastojeći da očuvaju svoj jezik i pismo, kulturu i slovački identitet. Danas u Vojvodini Slovaci žive u ukupno 36 mesta, u kojima imaju organizovan bogat kulturni život, u kojima se obrazuju, rade, mole se i razmišljaju na slovačkom jeziku. 

U cilju da se izvrši monitoring današnjeg stanja, da se izrazi svoje viđenje i vizija u oblasti književnosti i jezika Slovaka u Vojvodini, kao i da se izloži pregled istorije, Katedra za slovački jezik i književnost FF UNS i ZKVS organizovali su Međunarodnu konferenciju pod nazivom "270 godina istorije, književnosti i jezika Slovaka u Vojvodini", održanu u petak 16. oktobra 2015. godine. Konferenciju, koja je održana na Filozofskom fakultetu UNS, u okviru svečanog ceremonijala otvorio je šef Katedre za slovački jezik i književnost prof. dr Jarmila Hodolič. Hodoličova je tom prilikom informisala javnost da se na konferenciju prijavilo više od 60 učesnika iz Srbije, Mađarske, Slovačke, Češke, Makedonije, Rumunije, Slovenije, Kanade i Australije. Svi referati će biti objedinjeni i publikovani sledeće godine u vidu zbornika radova.

Konferenciju su finansijski podržali Nacionalni savet slovačke nacionalne manjine, Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka i Katedra za slovački jezik i književnost. FF UNS. 

Podsticajne referate i mnogo kretivnih snaga u budućnosti svim učesnicima konferencije poželeli su dekan Filozofskog fakulteta UNS dr Ivana  Živančević Sekeruš, predsednik Odbora za obrazovanje NSSNM Jan Brna i  predsednica Asocijacije slovačkih pedagoga Marija Andrašik. Tom prilikom pročitano je i pismo predsednika Kancelarije za Slovake u inostrantvu Jana Varše, koji iako je bio sprečen da lično učestvuje na konferenciji, poželeo je organizatorima i učesnicima uspešan tok konferencije. 

Prilikom svečanog otvaranja ma Jasna Uhlarik pozdravila je brojne počasne goste među kojima su bili: predstavnik Kancelarije za Slovake u inostrantvu Augustin Lang, potpredsednik NSSNM Jan Litavski, kooordinatorka za obrazovanje NSSNM Svetlana Zolnjan, direktor Slovačkog izdavačkog centra Vladimir Valenčik, kao i predstavnice Zavoda za izdavanje udžbebika, novinari. Takođe je pozdravila i sve učesnike konferencije i ostale prisutne, koji su imali prilike da čuju gotovo 50 podsticajnih i značajnih referata kako domaćih tako i inostranih učesnika u okviru istorijske, lingvističke i književne sekcije. 

prof. Dr. Ivana Živančevićová Sekerušová, dekanka Filozofickej fakulty UNS
Ma. Jasna Uhlarikováprof. Dr. Jarmila Hodoličová, vedúca Oddelenia slovakistiky FFUNS
Ján Brna, predseda Výboru pre vzdelávanie NRSNM

Istorijsku sekciju vodili su prof. dr Samuel Čelovski i dr Gabriela Gubova, književnu  doc. PhDr. Marta Součkova, PhD., doc. dr Marina Šimak Spevak, prof. dr Adam Svetljik, dok su lingvističku sekciju vodili prof. dr Ana Makiš, prof. dr Ana Marić, prof. dr Miroslav Dudok, prof. PhDr. Juraj Glovnja, CSc. i mr Zuzana Tir. Program sa svim referatima možete pogledati ovde: PROGRAM.

O tome da su referati bili zaista cenjeni i podsticajni svedoče veoma žive i konstruktivne diskusije koje su usledile nakon svakog bloka referata i trajale sve do kasno uveče. 



Sledećeg dana, 17. oktobra, učesnici konferencije imali su prilike da posete slovačke institucije i organizacije u Bačkom Petrovcu u okviru izleta, koji su organizatori pripremili u cilju bližeg upoznavanja gostiju sa životom vojvođanskih Slovaka.

Prva stanica u Petrovcu bila je Gimnazija "Jan Kolar" o kojoj je govorila Anamarija Boldocki Grbić, nastavnik slovačkog jezika. Galeriju "Zuzka Medveđova" i izložbu ilustracija Štefana Pavelke predstavio je Vladimir Valenćik, likovni kritičar i direktor Slovačkog izdavačkog centra. U prostorijama Udruženja petrovačkih žena gosti su imali prilike da vide instalirane izložbe posvećene narodnim običajima i domaćim radinostima. O delatnosti udruženja govorila je predsednica Marija Gašparovski i članica Dragutina Dorča. Gosti su posetili i evangeličku crkvu u Petrovcu. O radu Matice slovačke u Srbiji govorila je predsednica Katarina Meleg Melih, instaliranu etnološku izložbu Slovačkog vojvođanskog muzeja i najstariju kuću u Petrovcu gostima je predstavio Pavel Čanji, direktor SVM. Na samom kraju, gosti su posetili i dvorac u Kulpinu. 

 

prevod na srpski jezik: Nataša Simonović
V sídle Demokratického zväzu Slovákov a Čechov v Rumunsku v Nadlaku v dňoch 19. až 22. mája 2022 prebiehala medzinárodná konferencia.
V Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov sa v stredu 11. mája uskutočnila vernisáž výstavy obrazov akademického maliara Jána Agarského.
V stredu 13. apríla v Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov odznel koncert vážnej hudby, na ktorom sa predstavili mladí hudobníci zo Starej Pazovy a Nového Sadu.
27. Festival divadelných inscenácií dolnozemských autorov – DIDA v organizácii Ochotníckeho divadla Janka Čemana z Pivnice sa konal počas dvoch víkendov od 1. do 10. apríla.
V Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov vo štvrtok 7. apríla bola otvorená výstava majstra insitného umenia Pavla Hajka z Kovačice pod názvom Kde kohúty nespievajú, niet ani ľudí.
Cenu Disrupt v kategórii kultúry a umenia získala Nadácia Miry Brtkovej za výstavu Mira Brtková / Reflexie, ktorú vlani na jar zorganizovali v Mestskom múzeu v Belehrade.
Ústav pre kultúru vojvodinských Slovákov si Vás dovoľuje pozvať na vernisáž obrazov insitného maliara Pavla Hajka pri príležitosti sedemdesiatin autora.
Vo štvrtok 03. marca 2022 sa na Medzinárodnom knižnom veľtrhu v Novom Sade uskutočnila prezentácia aktuálnych knižných vydaní Ústavu pre kultúru vojvodinských Slovákov.
Prvé tohtoročné verejné podujatie v Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov patrilo predovšetkým krásnemu slovu a knihám.
Ochotníci SKUS-u hrdinu Janka Čmelíka excelovali na udelení najvyššieho obecného uznania plakety Svetlo za rok 2021, ktorú udeľuje Zväz ochotníkov Obce Stará Pazova.