Apsolutni pobednik 46. Folklornog festivala Tancuj, tancuj... je KOD "Jednota" iz Gložana

30. maj 2016
Gložan su na 46. Folklornom festivalu "Tancuj, tancuj..." posetili amaterski ansambli iz 18 slovačkih gradova i to 20 folklornih grupa, 22 pevačkih grupa i 6 narodnih orkestara.

U subotu 28. maja 2016. u Gložanu se održao po redu 46. svomanjinski Folklorni festival "Tancuj, tancuj...", na kojem su se u lepom broju okupile izvođačke grupe iz aktivnih slovačkih amaterskih društava. Realizaciji planiranih manifestacija u okviru festivala doprinelo je i gotovo vrelo letnje vreme. Tradicionalno se najpre održao koncert pevačkih grupa i narodnih orkestara u sali Doma kulture, gde je sve prisutne pozdravila direktorka Zavoda za kulturu vojvođanskih Slovaka Ana Hrćan Leskovac. Stručni žiri koji je ocenjivao izvođenje pevačkih grupa i orkestara radio je u sastavu: Juraj Ferik, Jarmila Juric Stupavski i Slovenka Benka Martinko. Žiri je dodelio nagrade sledećim grupama:   

 

1. Nagrada: Devojačka pevačka grupa "Perla" Kreativnog centra za turizam, umetnost i kulturu iz Kovačice, rukovodioci: Tatjana Jaško i Milina Čižik 

2. Nagrada: Muška pevačka grupa SKUD Pivnica iz Pivnica, rukovodilac: Valentin Mihal Grnja

3. Nagrada: Momačka pevačka grupa Doma kulture "Mihal Babinka" iz Padine, rukovodilac: Anita Petrak 

 U kategoriji narodnih orkestara žiri je odlučio sledeće:

1. Nagrada: Narodni orkestar SKC "P. J. Šafarik" iz Novog Sada, rukovodilac: Juraj Suđi ml. 

2. Nagrada: Narodni orkestar SKOD "Đetvan Vojlovica-Pančevo", rukovodilac: Vladimir Kolarik

3. Nagrada: Narodni orkestar Doma kulture "Mihal Babinka" iz Padine, rukovodilac: Anita Petrak 

Svoje raznovrsne i jedinstvene nošnje igrači su tradicionalno prezentovali na defileju ulicama Gložana, gde ih je pozdravljao veliki broj oduševljene publike. Posle svečanog defileja u amfiteatru su sledila dva koncerta folklornih ansamblova. Prisutne je ovom prilikom pozdravio predsednik Mesne zajednice Gložana Jan Bohuš, publici su se obratili i predsednica Matice slovačke u Srbiji Katarina Meleg Meljih, predsednik opštine Bački Petrovac Pavel Marčok i predsednica Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine Ana Toman Makan. 

Reakcije publike su potvrdile odličan umetnički performans folklornih ansamblova ali je stručni žiri u sastavu Jan Slavik, Tatjana Krivak Amidžić i Milorad Lonić morao da odabere 3 najbolja folklorna ansambla. Prema njihovoj odluci, nagradama se ove godine raduju sledeći amateri: 

 

1. Nagrada: KOD "Jednota" iz Gložana, rukovodilac: Jaroslav Kriška

2. Nagrada: SKC "P. J. Šafárik" iz Novog Sada, rukovodilac: Ivan Slavik

3. Nagrada: Starija folklorna grupa KUD "Petrovska družina" iz Bačkog Petrovca, rukovodilac: Pavel Pavlíni

Dodeljene su bile i Specijalne nagrade i to Devojačkim pevačkim grupama KOD "Jednota" iz Gložana i SKC "P. J. Šafárik" iz Novog Sada za veoma uspešne nastupe na festivalu.  

Za vreme teškog odlučivanja stručnog žirija publiku su zabavljali gostujući ansambli iz Slovačke republike - Folklorni ansambl "Heljpan" iz Heljpe i Folklorni ansambl "Đevin" iz Bratislave, kao i FA Doma kulture iz Ruskog Krstura i FA "Vila" iz Novog Sada. 

U prateće manifestacije festivala bila je uključena i prodajna izložba tradicionalnih jela, starih predmeta i drugih gastronomskih specialiteta, kao i zanatlijskih eksponata, vašarskih poslastica a sve to u prijatnim šatorima slovačkih Udruženja žena okićenih u narodnom stilu. Pored toga, za posetioce festivala Udruženje žena "Slovenka" iz Gložana je organizovalo Etno izložbu "Na hložianskom jarmoku", koja je bila otvorena u Domu kulture. Tamo je za posetioce bila otvorena i izložba fotografija "Z minulosti Hložian" autora Ondreja Stupavskog.

 

Statuetu NSSNM su dakle dobili domaćini KOD "Jednota" iz Gložana, koji će sledeće godine pretstavljati regionalne Slovake na manifestaciji "Krajanska nedelja" na svečanostima u Đetvi. Čestitke i velika pažnja pripadaju i svim ostalim nosiocima zlatnih, srebrnih i bronzanih plaketa koji su sa svojim istrajnim i bezuslovnim aktivnostima postigli izuzetne rezultate na ovogodišnjem svomanjinskom folklornom festivalu "Tancuj, tancuj...".

Manifestacije festivala su se održale uz koordinaciju Jaroslava Kriške. Autorka scenarija je Katarina Meleg Melih a moderatori ovogodišnjeg festivala su bili Monika Bažalja, Hana Tancik i Rastislav Labath.

Za organizaciju festivala su se pobrinuli: Nacionalni savet slovačke nacionalne manjine, Mesna zajednica Gložan, KOD "Jednota" Gložan, Opština Bački Petrovac i Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka. Organizaciju festivala su finansirali: Kancelarija za Slovake u dijaspori, Pokrajinski sektretariat za kulturu i javno informisanje, Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine - nacionalne zajednice, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Opština Bačka Palanka. 

Hvala pripada i brojnim sponzorima, podržavaocima, amaterima, medijima i svim koji su doprineli organizaciji festivala.

Tekst: Aneta Lomen, foto: www.kulpin.net, Andrej Meleg
V sídle Demokratického zväzu Slovákov a Čechov v Rumunsku v Nadlaku v dňoch 19. až 22. mája 2022 prebiehala medzinárodná konferencia.
V Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov sa v stredu 11. mája uskutočnila vernisáž výstavy obrazov akademického maliara Jána Agarského.
V stredu 13. apríla v Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov odznel koncert vážnej hudby, na ktorom sa predstavili mladí hudobníci zo Starej Pazovy a Nového Sadu.
27. Festival divadelných inscenácií dolnozemských autorov – DIDA v organizácii Ochotníckeho divadla Janka Čemana z Pivnice sa konal počas dvoch víkendov od 1. do 10. apríla.
V Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov vo štvrtok 7. apríla bola otvorená výstava majstra insitného umenia Pavla Hajka z Kovačice pod názvom Kde kohúty nespievajú, niet ani ľudí.
Cenu Disrupt v kategórii kultúry a umenia získala Nadácia Miry Brtkovej za výstavu Mira Brtková / Reflexie, ktorú vlani na jar zorganizovali v Mestskom múzeu v Belehrade.
Ústav pre kultúru vojvodinských Slovákov si Vás dovoľuje pozvať na vernisáž obrazov insitného maliara Pavla Hajka pri príležitosti sedemdesiatin autora.
Vo štvrtok 03. marca 2022 sa na Medzinárodnom knižnom veľtrhu v Novom Sade uskutočnila prezentácia aktuálnych knižných vydaní Ústavu pre kultúru vojvodinských Slovákov.
Prvé tohtoročné verejné podujatie v Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov patrilo predovšetkým krásnemu slovu a knihám.
Ochotníci SKUS-u hrdinu Janka Čmelíka excelovali na udelení najvyššieho obecného uznania plakety Svetlo za rok 2021, ktorú udeľuje Zväz ochotníkov Obce Stará Pazova.