Dečija pozorišna gozba je započela prošlog petka u Staroj Pazovi

6. jun 2016
Kapije dečijeg pozorišnog sveta su bile širom otvorene od 3. - 5. juna 2016. u Staroj Pazovi.

U petak pre podne festival su igrom otvorili mladi glumci Mia Jašo i Miloš Lepšanović. Međutim, nisu znali kako da otvore festival. Zato su za pomoć pozvali svoje drugare Leu Jašo i Antuna Deha. Oni su ih savetovali, da pomoć traže kod odraslih. Ovako je počela ceremonija otvaranja 23. Festivala slovačkog dečijeg pozorišnog stvaralaštva "3xĎ". 

 

Festival je otvorio Goran Jović, predsednik Skupštine opštine Stara Pazova koji je pozdravio sve učesnike ovogodišnjeg festivala i izrazio je zadovoljstvo što se nastavlja sa tradicijom i ove godine i što je Stara Pazova već 3.-put domaćin malim ali ako kaže sutra već velikim pozorišnim umetnicima, koje Stara Pazova dočekuje raširenih ruku. "Želimo da se smejmo, da tapšemo, želimo videti lepe kostime, lepu scenografiju, želimo čuti dobru muziku. Želimo da budemo u magičnom svetu pozorišta, da vidimo pozorišne predstave u izvođenju dece. Zato neka živi dečiji pozorišni festival i osmeh svih vas. Ostanite deca i igrajte se što duže jer pozorište je igra i vi je igrajte bez granica." - poručila je deci Ana Toman Makan, predsednica NSSNM, zahvaljujući takođe svim vrednim rukovodiocima i pedagozima koji su radili sa decom i pripremili ih za praznik dečijeg pozorišta.  

Prva su na scenu nastupila deca iz Kisača iz amaterskog pozorišta KC Kisač Ustanove za kulturu i informosanje i izveli su predstavu Mali princ autora Antoni de Saint Exupery. Ovu priču je režirala Svetlana Gaško a predstavu je ovom prilikom posvetila Nenadu Leskovcu. Dečiji žiri u sastavu đaka viših razreda Osnovne škole  h. Janka Čmelika Ela Števak, Miroslava Maho, Laura Hruškar, Monika Babik i Andrej Simendić za najlepšu glumicu u predstavi je proglasio Hanu Katarinu Đurovku a za najlepšeg glumca Kristijana Križana.

 

U drugu priču prema tekstu narodne igre koju je uredila i režirala Ana Filko publiku su uvela deca koja su aktivna u SKC "P.J.Šafarik" u Novom Sadu. Zajedničkim silama su dokazali da i na ovakav nesvakodnevni način moguće je sačuvati narodnu tradiciju. Ovom pričom su decu u publici podsetili na  priče roditelja, baki na koje su deca već i zaboravila ili o njima nisu ni znala. Za najlepše glumačko izvođenje dečiji žiri je nagradio Ninu Marković i Luku Nikovića.

Prvi dan festivala su se Kisačani predstavili i sa predstavom senki "Zatúlané sny". Za režiju i lutke se pobrinula Milina Hrćan koja je sa kolektivom glumaca uvela publiku u svet snova i fantazije. Kristinu Madacki i Danijela Mihalja je dečiji žiri proglasio za najbolje glumce. 

Četvrtu takmičarsku predstavu izveli su amateri iz Vojlovice, članovi SKOD Đetvan. Autor teksta "Pepino" je Tereza Veber-Oravec, koja je zajedno sa Katarinom Kalmar bila zadužena i za režiju dok se za koreografiju pobrinula Alisa Oravec. U pitanju je poznata priča o lutki od drveta koja svojim dobrim delima na kraju postaje dečak. Na dečiji žiri su najviše uticali Jana Beracka kao Pepino i Uroš Pavlov, kao loš dečak.

Tačku na prvi dan festivala stavili su gosti iz Bratislave, Pozorište "Ja" OUŠ "Jan Albreht" sa predstavom SOS "Sme Ostali Sami" u režiji Milana Spodniaka, koji u autorskom tekstu sprovodi problematiku tinejdžera. 

Ovogodišnja dečija pozorišna produkcija se sastoji od 13 takmičarskih predstava, iz devet gradova i dva gostujuća ansambla iz Slovačke. Izvođenje malih glumaca na pazovačkoj sceni osim dečijeg žirija prati i ocenjuje i stručni žiri u sastavu: Zuzana Tarnoci, amaterska glumica i režiserka, Miroslav Fabri, glumac SNP i Miroslav Benka, doc.dipl režiser. Umetnički rukovodilac učesnika je režiser Jan Makan.

 

Na 23. Festivalu slovačkog dečijeg pozorišnog stvaralaštva "3xĎ" bile su i prateće manifestacije - zanimljive dečije kreativne radionice izmedju dve predstave. Organizáaori festivala su NSSNM, Opština Stara Pazova, ZKVS i SKUD h. Janka Čmelika.  

Anna Simonovićová
V sídle Demokratického zväzu Slovákov a Čechov v Rumunsku v Nadlaku v dňoch 19. až 22. mája 2022 prebiehala medzinárodná konferencia.
V Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov sa v stredu 11. mája uskutočnila vernisáž výstavy obrazov akademického maliara Jána Agarského.
V stredu 13. apríla v Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov odznel koncert vážnej hudby, na ktorom sa predstavili mladí hudobníci zo Starej Pazovy a Nového Sadu.
27. Festival divadelných inscenácií dolnozemských autorov – DIDA v organizácii Ochotníckeho divadla Janka Čemana z Pivnice sa konal počas dvoch víkendov od 1. do 10. apríla.
V Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov vo štvrtok 7. apríla bola otvorená výstava majstra insitného umenia Pavla Hajka z Kovačice pod názvom Kde kohúty nespievajú, niet ani ľudí.
Cenu Disrupt v kategórii kultúry a umenia získala Nadácia Miry Brtkovej za výstavu Mira Brtková / Reflexie, ktorú vlani na jar zorganizovali v Mestskom múzeu v Belehrade.
Ústav pre kultúru vojvodinských Slovákov si Vás dovoľuje pozvať na vernisáž obrazov insitného maliara Pavla Hajka pri príležitosti sedemdesiatin autora.
Vo štvrtok 03. marca 2022 sa na Medzinárodnom knižnom veľtrhu v Novom Sade uskutočnila prezentácia aktuálnych knižných vydaní Ústavu pre kultúru vojvodinských Slovákov.
Prvé tohtoročné verejné podujatie v Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov patrilo predovšetkým krásnemu slovu a knihám.
Ochotníci SKUS-u hrdinu Janka Čmelíka excelovali na udelení najvyššieho obecného uznania plakety Svetlo za rok 2021, ktorú udeľuje Zväz ochotníkov Obce Stará Pazova.