U Bratislavi se održava Stalna konferencija

28. oktobar 2016
Kancelarija za Slovake u dijaspori organizuje u terminu 28.-29. oktobra Stalnu konferenciju Slovačka republika i Slovaci u dijaspori 2016.

Preko 60 učesnicima konferencije, značajnim gostima i brojnim posetiocima danas na otvaranju konferencije svečano je poželeo dobrodošlicu predsednik Kancelarije za Slovake u dijaspori Jan Varšo. Prilikom 10. jubileja ove ustanove dodelili su medalje 10. predstavnika slovačkog inostranog sveta i ličnostima iz Slovačke koje su doneli značajan doprinos u kontekstu jačanja nacionalne svesti, razvoja društvenog slovačkog inostranog života, podrške slovačkog obrazovanja i kulturnog identiteta Slovaka koji žive u inostranstvu, kao i korisnog slovačko-slovačkog dijaloga. Među njima su bili i vojvođanski Slovaci i to Ana Tomanova Makanova, Katarina Melegova Melihova i Jan Kižgeci. 

Stalna konferencija je jedna od najznačajnijih manifestacija u oblasti državne politike SR u odnosu sa Slovacima koji žive u inostranstvu koju KSD organizuje svake dve godine. Ovogodišnju konferenciju posetili su brojni predstavnici reprezentativnih društava, organizacija, institucija i crkvi Slovaka u dijaspori kao i druge ličnosti iz društveno-političkog, obrazovnog, kulturnog i duhovnog života iz 22 države Evrope, Amerike i Azije. 

Na početku diskusije bio je prezentovan novi projekat inostranih Slovaka - Slovački svetski kalendar, koji je izašao sa podrškom Kancelarije za Slovake u dijaspori i Svetskog udruženja Slovaka u dijaspori. Istoriju izdavanja kalendara u Slovačkoj i u svetu kao i ciljeve, značaj i vizije ovog najnovijeg kalendara predstavili su glavni urednik Vladimir Valenćik i njegov zamenik Katarina Mosnak Bagljaš.  

Danas su svoje referate izneli, između ostalih Katarina Melegova Melihova (Matica slovačka u Srbiji Quo vadimus), Juraj Červenak (Strana politika, konstatacija prethodnog parlamentnog mandata) i Svetlana Zolnjan (Da li će deca u Srbiji nastaviti da govore slovački?). Iz predstavnika vojvođanskh Slovaka su za sutra planirani i referati Jana Kižgecija (Značaj i rezultati projekta "Andrej Hađik - život i delo" i Konzervatorski i restaurantski radovi na umetničkim predmetima iz Hađikovog perioda), Jarmile Stojimirović (Slovačka biblioteka van granica otadžbine i značenje njene podrške od strane KSD), Zdenke Valent Belić (Značenje i uloge časopisa "Novi život" u gajenju nacionalne svesti, jezičkog i kulturnog identiteta), Samuela Žjaka i Vladimire Dorčove Valtnerove (Razvoj "Hlasu ljudu" u svetu Zakona o Slovacima u dijaspori i polju aktivnosti Kancelarije za Slovake u dijaspori), Ane Horvatove (Sa zahvalnošću prema svojim verski zasnivnim precima) i Mihala Spevaka. U ime Zavoda za kulturu vojvođanskih Slovaka na konferenciji je učestvovala direktorka Ana Hrćan Leskovac. 

Za vreme Stalne konferencije postavljena je izložba fotografija Strani foto-dodiri 2006-2015 kustosa Ljubovita Pomihala. Zbir 60 fotografija prezentovanih na izložbi (tematski raznovrsnu dramaturgiju ekspozicije činilo je 19 fotografa iz 12 država) dokumentuje aktivnosti inostranih Slovaka u saradnji sa KSD i presuda života Slovaka u dijaspori prilikom 10. jubileja rada KSD.

Prevela: Aneta Lomen
V sídle Demokratického zväzu Slovákov a Čechov v Rumunsku v Nadlaku v dňoch 19. až 22. mája 2022 prebiehala medzinárodná konferencia.
V Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov sa v stredu 11. mája uskutočnila vernisáž výstavy obrazov akademického maliara Jána Agarského.
V stredu 13. apríla v Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov odznel koncert vážnej hudby, na ktorom sa predstavili mladí hudobníci zo Starej Pazovy a Nového Sadu.
27. Festival divadelných inscenácií dolnozemských autorov – DIDA v organizácii Ochotníckeho divadla Janka Čemana z Pivnice sa konal počas dvoch víkendov od 1. do 10. apríla.
V Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov vo štvrtok 7. apríla bola otvorená výstava majstra insitného umenia Pavla Hajka z Kovačice pod názvom Kde kohúty nespievajú, niet ani ľudí.
Cenu Disrupt v kategórii kultúry a umenia získala Nadácia Miry Brtkovej za výstavu Mira Brtková / Reflexie, ktorú vlani na jar zorganizovali v Mestskom múzeu v Belehrade.
Ústav pre kultúru vojvodinských Slovákov si Vás dovoľuje pozvať na vernisáž obrazov insitného maliara Pavla Hajka pri príležitosti sedemdesiatin autora.
Vo štvrtok 03. marca 2022 sa na Medzinárodnom knižnom veľtrhu v Novom Sade uskutočnila prezentácia aktuálnych knižných vydaní Ústavu pre kultúru vojvodinských Slovákov.
Prvé tohtoročné verejné podujatie v Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov patrilo predovšetkým krásnemu slovu a knihám.
Ochotníci SKUS-u hrdinu Janka Čmelíka excelovali na udelení najvyššieho obecného uznania plakety Svetlo za rok 2021, ktorú udeľuje Zväz ochotníkov Obce Stará Pazova.