Izašao je godišnjak ZKVS "Majak 2015"

13. januar 2017
Poštovani čitaoci,

u rukama držite šesti broj godišnjaka Zavoda za kulturu vojvođanskih Slovaka, koji u celosti dokumentuje, a rečju i slikom široj javnosti približava delatnost naše ustanove u 2015. godini.

Dobro znamo da se umetnost i kultura najbolje upijaju i doživljavaju kroz neposredni kontakt – kada očima dotaknemo umetničko delo, kad osetimo miris tonova, pokreta i lepe reči ili ukus emocija, koje mogu da izazovu samo umetničke tvorevine. Kada u potpunosti uključimo sva čula, a posebno ono šesto koje je u umetnosti čulo za estetsko. Nudeći Vam redove ovog godišnjaka to zasigurno nećemo postići, ali smo duboko uvereni da će nam barem delimično poći za rukom da Vam približimo atmosferu koja je bila prisutna na umetničkim programima, književnim večerima, pozorišnim performansama, promocijama knjiga odnosno izložbama koje je organizovala naša ustanova. Ujedno, navedenim tekstovima želimo da se prisetimo aktivnosti koje su doprinele očuvanju kulturnog nasleđa vojvođanskih Slovaka, kao i projekata koji su predstavili našu dvestasedamdeset godišnju istoriju i kulturu u svetskim okvirima.

Tokom prethodne godine Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka je uz pomoć malobrojnih zaposlenih i velikog broja spoljnih saradnika organizovao niz jednokratnih aktivnosti, nastavio sa realizacijom svojih dugoročnih projekata, ali i započeo neke nove programe koji imaju jasno ustanovljene razvojne ciljeve i vizije. Takođe je nastojao da razvija međunarodnu saradnju i da bude ozbiljan partner brojnim institucijama, ustanovama i organizacijama u našoj zemlji i u inostranstvu. Sve to sa ciljem očuvanja, razvoja i unapređivanja kulture Slovaka koji žive u Srbiji.

Zavod je nastajao na čvrstim temeljima koji su mu bili dati od samog početka. Sistematično, profesionalno i afirmativno. Najveća promena koja je izvršena tokom 2015. godine bila je promena personalnog karaktera. Sa Zavodom se profesionalno rastala njegova prva direktorka, pokretačka snaga i duša ustanove, Milina Sklabinski. Tokom njenog delovanja formiran je snažan i stabilan sistem organizacije rada, počevši od tehničke pozadine ustanove do aspekta sadržaja koji se nadovezao na bogatu i kompleksnu kulturnu tradiciju vojvođanskih Slovaka. Posle nje direktorsko žezlo preuzela je autorka ovih redova, a od 2016. godine ustanova je u rukama Ane Hrćan-Leskovac. Uskoro nas očekuju i izmene u sastavu Upravnog i Nadzornog odbora koje bi trebalo da donesu neke nove, u erudiciji utemeljene i strateški promišljene korake, da sačuvaju kontinuitet, ali i izvrše nadgradnju dugoročnih projekata ove značajne kulturne institucije vojvođanskih Slovaka.

Duboko verujemo da je realizovano programsko izdanje koje predstavljamo u ovom „Majaku“ doprinelo ostvarivanju misije naše ustanove i širenju dobrog imidža slovačke vojvođanske kulture.

Neka bude tako i narednih godina! I neka o našoj kulturi brinu stručnjaci. Profesionalno, sa merom i istančanim osećajem za ono naše svemanjinsko.

Ugodno čitanje želi

Katarina Mosnak-Bagljaš,

odgovorna urednica

 

V sídle Demokratického zväzu Slovákov a Čechov v Rumunsku v Nadlaku v dňoch 19. až 22. mája 2022 prebiehala medzinárodná konferencia.
V Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov sa v stredu 11. mája uskutočnila vernisáž výstavy obrazov akademického maliara Jána Agarského.
V stredu 13. apríla v Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov odznel koncert vážnej hudby, na ktorom sa predstavili mladí hudobníci zo Starej Pazovy a Nového Sadu.
27. Festival divadelných inscenácií dolnozemských autorov – DIDA v organizácii Ochotníckeho divadla Janka Čemana z Pivnice sa konal počas dvoch víkendov od 1. do 10. apríla.
V Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov vo štvrtok 7. apríla bola otvorená výstava majstra insitného umenia Pavla Hajka z Kovačice pod názvom Kde kohúty nespievajú, niet ani ľudí.
Cenu Disrupt v kategórii kultúry a umenia získala Nadácia Miry Brtkovej za výstavu Mira Brtková / Reflexie, ktorú vlani na jar zorganizovali v Mestskom múzeu v Belehrade.
Ústav pre kultúru vojvodinských Slovákov si Vás dovoľuje pozvať na vernisáž obrazov insitného maliara Pavla Hajka pri príležitosti sedemdesiatin autora.
Vo štvrtok 03. marca 2022 sa na Medzinárodnom knižnom veľtrhu v Novom Sade uskutočnila prezentácia aktuálnych knižných vydaní Ústavu pre kultúru vojvodinských Slovákov.
Prvé tohtoročné verejné podujatie v Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov patrilo predovšetkým krásnemu slovu a knihám.
Ochotníci SKUS-u hrdinu Janka Čmelíka excelovali na udelení najvyššieho obecného uznania plakety Svetlo za rok 2021, ktorú udeľuje Zväz ochotníkov Obce Stará Pazova.