Uručene nagrade za doprinos u oblasti kulture prvim laureatima

30. april 2018
Ceremonija dodele nagrade Pro Cultura Slovaca za doprinos u oblasti kulture Slovaka iz regiona za 2018. god. održan je u Svečanoj sali Gimnazije "Jan Kolar" u B. Petrovcu, u subotu 28. aprila 2018.

Nagrada Pro Cultura Slovaca je priznanje za doprinos u oblasti kulture Slovaka iz regiona, koje dodeljuju njeni utemeljivači: Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka, Zavod za kulturu Slovaka u Mađarskoj i Kulturno-naučno udruženje "Ivan Krasko" iz Rumunije . 

 
Pravo na nagradu ili zahvalnicu za ostvaren uspeh u svom radu mogu steći kako fizička tako i pravna lica koja pripadaju slovačkoj zajednici u zemljama regiona (Hrvatska, Mađarska, Rumunija i Srbija) ili iz Slovačke republike. Ukoliko su svojom delatnošću znatno i dugoročno doprineli razvoju slovačke nacionalne kulture u regionu mogu konkurisati za Nagradu Pro Cultura Slovaca, koja će se dodeljivati svake godine na Svetski dan kulturnog nasleđa (18. april).
 
O dodeli nagrade i zahvalnice odlučuje sedmočlani žiri, čije članove imenuju organizatori. U 2018. godini u sastavu žirija su bili: Ana Hrćan – Leskovac (predsednica) i Ladislav Čanji iz Srbije, Ivan Miroslav Ambruš i Pavol Hlasnjik iz Rumunije, Alžbeta Holerova – Račkova i Zuzana Laukova iz Mađarske i Ladislav Lenovski iz Slovačke republike. 
 
Za organizaciju događaja, proglašenje laureata i svečanu dodelu nagrade je zadužen Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka. Realizaciju događaja finansijski podržava i Kancelarija za Slovake u dijaspori. Svečana ceremonija povodom uručenja nagrada za 2018. godinu održan je u Svečanoj sali Gimnazije "Jan Kolar" u Bačkom Petrovcu. 
 
Prisustvovali su predstavnici raznih kulturnih institucija iz Mađarske, Rumunije, Slovačke i Srbije. O nosiocima ove prestižne nagrade izveštavali su i mediji iz zemalja regiona i iz Slovačke. 
 
Laureati za 2018. godinu su:
 
doc. PhDr. Mihal Babjak, PhD 
osvojio je plaketu Pro Cultura Slovaca:
za naučno – istraživačku delatnost u oblasti kulture Slovaka iz regiona, 
za doprinos u oblasti pozorišne umetnosti, 
za dugoročnu podršku slovačkoj regionalnoj kulturi i umetnosti i 
za širenje dobrog renomea slovačke regionalne kulture i umetnosti u zemlji i u inostranstvu.
 
 
Mgr. Danijela Onodiova iz Mađarske
osvojila je plaketu Pro Cultura Slovaca:
za doprinos u oblasti pozorišne umetnosti i 
za uspešno rukovođenje u ustanovama kulture, za osnivanje i rukovođenje u slovačkom pozorištu Vertigo iz Budimpešte.
 
 
Vladimir Valenćik iz Srbije
osvojio je plaketu Pro Cultura Slovaca:
za doprinos u oblasti likovne umetnosti, 
za dugoročnu podršku kulturi i umetnosti u regionu i njihovu promociju u zemlji i u inostranstvu. 
 
 
Pavel Tomaš st. iz Srbije
osvojio je zahvalnicu Pro Cultura Slovaca:
za doprinos u oblasti muzičke umetnosti i  
za delatnost u rukovođenju kulturno – umetničkih tela tradicionalne kulture.
 
 
Pre uručenja nagrade svakom od laureata pročitano je obrazloženje. Za Pavla Tomaša st. laudaciju je pročitala Ana Hrćan Leskovac. Ze Mihala Babjaka laudaciju je čitao Pavel Hlasnjik, za Danijelu Onodiovu Čaba Lampert a za Vladimira Valenćika Ladislav Čanji.
 
Svečani trenuci upriličeni su muzičkim numerama u izvođenju violinistkinje Marine Cerovski iz Bačkog Petrovca i vokalne solistkinje Ane Beređi iz Selenče. 
 
Osnivači ove prestižne nagrade očekuju da će ovaj vid priznanja delovati motivaciono i da će podići nivo kulturnih i umetničkih programa, pozorišnih predstava, književnih dela i ostalih sadržaja i aktivnosti u oblasti kulturnog nasleđa Slovaka iz zemalja regiona. Pretpostavlja se da će podstaći kreativnost pojedinaca i organizacija u slovačkim zajednicama, kao i želju da stvaraju umetnička dela na svom maternjem jeziku i neguju kulturnu tradiciju. 
 
Text: Marijan Pavlov, prevod: Nataša Simonović, foto: Igor Bovdiš
V sídle Demokratického zväzu Slovákov a Čechov v Rumunsku v Nadlaku v dňoch 19. až 22. mája 2022 prebiehala medzinárodná konferencia.
V Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov sa v stredu 11. mája uskutočnila vernisáž výstavy obrazov akademického maliara Jána Agarského.
V stredu 13. apríla v Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov odznel koncert vážnej hudby, na ktorom sa predstavili mladí hudobníci zo Starej Pazovy a Nového Sadu.
27. Festival divadelných inscenácií dolnozemských autorov – DIDA v organizácii Ochotníckeho divadla Janka Čemana z Pivnice sa konal počas dvoch víkendov od 1. do 10. apríla.
V Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov vo štvrtok 7. apríla bola otvorená výstava majstra insitného umenia Pavla Hajka z Kovačice pod názvom Kde kohúty nespievajú, niet ani ľudí.
Cenu Disrupt v kategórii kultúry a umenia získala Nadácia Miry Brtkovej za výstavu Mira Brtková / Reflexie, ktorú vlani na jar zorganizovali v Mestskom múzeu v Belehrade.
Ústav pre kultúru vojvodinských Slovákov si Vás dovoľuje pozvať na vernisáž obrazov insitného maliara Pavla Hajka pri príležitosti sedemdesiatin autora.
Vo štvrtok 03. marca 2022 sa na Medzinárodnom knižnom veľtrhu v Novom Sade uskutočnila prezentácia aktuálnych knižných vydaní Ústavu pre kultúru vojvodinských Slovákov.
Prvé tohtoročné verejné podujatie v Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov patrilo predovšetkým krásnemu slovu a knihám.
Ochotníci SKUS-u hrdinu Janka Čmelíka excelovali na udelení najvyššieho obecného uznania plakety Svetlo za rok 2021, ktorú udeľuje Zväz ochotníkov Obce Stará Pazova.