Nastala je nova stanica "TV Folklorika" koja će biti značajna i za vojvođanske Slovake

8. jun 2018
U Zavodu za kulturu vojvođanskih Slovaka, u četvrtak, 7. juna 2018. god. održana je konferencija za štampu i promocija novog televizijskog kanala "Folklorika" u produkciji MC Boxs doo iz Novog Sada.

Osnivači i suvlasnici nove TV stanice "Folklorika" su dvoje vlasnika produkcijske kuće "MC Boxs", Vesna Vujasinović, koja je ujedno i producent i izvršni direktor "MC Boxs", autorka projekta "Spomenar slovačkih značajnih aktivista u Srbiji" kao i televizijskih profila o slovačkim ličnostima u Srbiji i Marcel Dekanovski, takođe režiser, scenarista i producent iz Bratislave, osnvač više uspešnih TV kanala (TV Naša, Global, MAC TV) i nosilac licencije "TV Folklorika".

Motiv i ideološki stvaralac televizijske platforme "Folklorika" bila je nacionalna folklorna emisija "Zem spieva", prilikom koje su Slovaci širom sveta shvatili kakvo bogatstvo poseduju, gaje, čuvaju i trude se da ga zadrže i bore se za njegov opstanak svom snagom, kada je to potrebno. Za novi televizijski program "Folklorika" biće zadužen režiser i producent Peter Nunjez iz Bratislave, koji je takođe producent TV emisije "Zem spieva".

"Tv Folklorika" emitovaće program u Srbiji i u Slovačkoj republici 24 časa dnevno, 7 dana u nedelji. Baviće se folklorom i tradicionalnim nematerijalnim nasleđem Slovaka u Slovačkoj, kao i Slovaka iz Vojvodine. Svaki dan biće emitovane emisije posvećene vojvođanskim Slovacima, njihovoj kulturi, tradicijama ali takođe savremenom životu. Zahvaljujući srpsko-slovačkoj kulturnoj saradnji i kroz "Telekom d.o.o" televizijska platforma "Folklorika" biće dostupna i na našim ekranima.

Posebnu pažnju su dobili značajni gosti, predstavnici dve države i pre svega posebni gosti konfenrencije, gospodin Andrej Danko, predsednik Parlamenta Slovačke republike i gospodin  Nikola Selaković, generalni sekretar predsednika države Republike Srbije sa delegacijom. 

Predsednik parlamenta Slovačke republike Andrej Danko je tokom poslovnog putovanja u Srbiju odvojio vreme i za našu slovačku zajednicu i naglasio da srpsko-slovačke odnose moramo ojačavati, jer ne smemo zaboravljati istoriju koja nas Slovene vekovima neprekidno povezuje. Generalni sekretar predsednka RS Nikola Selaković u svom govoru je ovom prilikom preneo odluku predsednika države RS Aleksandra Vučića, da se slovačko naivno slikarstvo kovačičkog centra upiše u listu nematerijalne kulturne baštine u Srbiji i time postane svetsko nasleđe u organizaciji "UNESCO".

Treba napomenuti da su svojim prisustvom odali počast svečanom događaju takođe  ambasadorka Slovačke republke u Srbiji Dagmar Repčekova sa svojim zamenikom  Igorom Vencelom, sekretar Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Dragana Milošević, republička poslanica Libuša Lakatoš, predsednica NSSNM Ana Tomanova Makanova, kao i predstavnici srpskog i slovačkog parlamenta i brojni predstavnici slovačkih i srpskih medija.

Nova stanica "Folklorika" za korisnike "Magio televizije" od "Telekoma" u Slovačkoj se emituje od 1. juna, ali svečano otvaranje televizije kao javnog emitovanja u Vojvodni bilo je upravo u četvrtak u Zavodu presečenjem crvene trake od strane Andreja Danke, Nikolu Selakovića, Vesne Vujasinović i Marcela Dekanovskog. Program je vodila Svetlana Surovi, koja je preuzela urednički deo posla ovog kanala radi komunikacije sa  Slovacima u Srbiji.

Predstavljeni su i video prikazi sa programa "Vojvodina" i "Moji koreni", koji će biti emitovani na stanici "Folklorka" svagog dana.

Svečanom trenutku su doprinele muzičke numere u izvedbi Devojačke pevačke grupe "P. J. Šafarik" iz Novog Sada i muška pevačka grupa "Chlopi" iz Heljpe, koji su izneli slovačke narodne pesme i stavili su pečat ovom događaju.

Aneta Lomenová
V sídle Demokratického zväzu Slovákov a Čechov v Rumunsku v Nadlaku v dňoch 19. až 22. mája 2022 prebiehala medzinárodná konferencia.
V Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov sa v stredu 11. mája uskutočnila vernisáž výstavy obrazov akademického maliara Jána Agarského.
V stredu 13. apríla v Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov odznel koncert vážnej hudby, na ktorom sa predstavili mladí hudobníci zo Starej Pazovy a Nového Sadu.
27. Festival divadelných inscenácií dolnozemských autorov – DIDA v organizácii Ochotníckeho divadla Janka Čemana z Pivnice sa konal počas dvoch víkendov od 1. do 10. apríla.
V Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov vo štvrtok 7. apríla bola otvorená výstava majstra insitného umenia Pavla Hajka z Kovačice pod názvom Kde kohúty nespievajú, niet ani ľudí.
Cenu Disrupt v kategórii kultúry a umenia získala Nadácia Miry Brtkovej za výstavu Mira Brtková / Reflexie, ktorú vlani na jar zorganizovali v Mestskom múzeu v Belehrade.
Ústav pre kultúru vojvodinských Slovákov si Vás dovoľuje pozvať na vernisáž obrazov insitného maliara Pavla Hajka pri príležitosti sedemdesiatin autora.
Vo štvrtok 03. marca 2022 sa na Medzinárodnom knižnom veľtrhu v Novom Sade uskutočnila prezentácia aktuálnych knižných vydaní Ústavu pre kultúru vojvodinských Slovákov.
Prvé tohtoročné verejné podujatie v Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov patrilo predovšetkým krásnemu slovu a knihám.
Ochotníci SKUS-u hrdinu Janka Čmelíka excelovali na udelení najvyššieho obecného uznania plakety Svetlo za rok 2021, ktorú udeľuje Zväz ochotníkov Obce Stará Pazova.