POEZIJA U FOKUSU Dvobroj 7-8 / 2018 Novog života

10. septembar 2018
Sa dve pesme Božidara Milidragovića Ugovor o ćutanju i Senka u izboru Vićazoslava Hronjeca poželećemo dobrodošlicu čitaocu dvobroja 7/8 Novog života.

U rubrici Uživanje u tekstu piše Mihal Babjak o Poeziji Pavela Mučajija između apolonskog i dionizovskog pola. Babjak primećuje da se „Apolonski princip u Mučajijevoj lirici javlja kao polazišni. Kod više književnih kritičara, koji su interpretirali Mučajijevo delo, zastupljena je teza o prisustvu programskih estetskih postupaka i elemenata, karakterističnih upravo za ovaj princip: lirski uravnotežena mera, težnja za harmonijom, prozračna jasnoćom.” S druge strane “Dionizovski princip u Mučajijevoj poeziji ima u konfrontaciji sa apolonskim principom varijantni oblik, ali je njegovo prisustvo trajni znak Mučajijeve pesničke estetike.”  

Razgovorom Sa novim snagama za goli život i izvorno stvaralaštvo sa Mihalom Đugom, koji je bio glavni i odgovorni urednik Novog života u godinama 1994-1997, nastavljamo serijal razgovora i podsećanje na prošlost našeg časopisa prilikom njegovog 70. godišta. Mihal Đuga se seća teških godina, koje je obeležila mahom nepovoljna ekonomska situacija i borba za goli život časopisa.

Sonet o krvi posvećen Pavlu Orszagu Hvjezdoslavu iz pera Miroslava Bjelika objavljujemo na početku rublike Pulsiranje književnosti. Nakon uvodnog soneta posvećujemo se slovačkoj vojvođanskoj izvornoj književnosti pripovetkom Miroslava Kanje Kradljivac knjiga. Nakon nje sledi ciklus pesama slovačkog pesnika Borisa Brendze Beli vuk u staroj tami, iza kog navodimo pripovetku Severni akvarel Ane Đurić, koja je poreklom iz Gložana a danas živi u Edinburgu. 26. delom Dnevnika Vićazoslava Hronjeca se ponovo vraćamo u Vojvodinu a u nastavku se upoznajemo sa savremenom crnogorskom književnošću (Andrija Radulović, Četiri pesama, u prevodu Mihala Đuge) i slovenačku književnost (Cvetka Bevc, Ne plašim se letenja, u prevodu Martina Prebuđile). Prilikom jubileja 50. godina od upada vojski Varšavskog pakta u Čehoslovačku, koje se dogodilo 21. avgusta 1968. objavljujemo odlomak iz romanu Aleksander Dubček – Godina duža od veka Ljuboša Jurika.

U rubrici Tekstovi i konteksti bavimo se imagologijom i srpsko-slovačkim kulturnim i književnim vezama u tekstu Srbi pri konstituisanju slovačkog naroda, u kom piše o slici Srba u delu Ljudevita Štura Zdenke Valent-Belić, u kom se ova pojava kontekstualizuje i predočava se uticaj Herderove i Hegelove filozofije, srpske epske narodne poezije, evropske književne mode 19. veka, društveni uslovi tog vremena na nastanak ove slike.

U okviru rubrike 62. Književno savetovanje ovjavljujemo prilog nedavno preminulog Ota Filipa, u kom je pisao o putopisima Miroslava Demaka. Tekst objavljujemo pod nazivom Sonde u dubine istorije. Oto Filip piše: “Zagledan pre u prošlost, nego u sadašnjost ili u budućnost, Demak nas maltene tera da se dobrovoljno zaustavimo na istorijskim prelomima i da se zamislimo o svemu, šta smo od tog vremena doživeli, kako smo mi sami to doživljavali, od kada, odakle i gde idemo. Ne slučajno se pre radi o odnosu između nas i istorije, nego o savremenom dobu ili mogućoj budućnosti. Ili se pre radi o mnogim, lepim i novim stvarima, koje nam je iz pošlosti iskopao i iskreno predočio, tako da se na to ni lako, niti ikada ne zaboravlja. I već je i to uveliko dovoljno, da bismo bili ispunjeni dobrim osećanjem da nakon svih tih zamki i peripetija istorije na ovom svetu danas ipak postojimo.”

U rubrici Recenzije objavljujemo tekst Jasne Uhlarik Svedočenje o fondu reči slovačkog jezika na prelomu 18. i 19. veka, u kom je pisao o knjizi Miroslava Dudoka Ribajev Idiotikon, koju je objavio SIC na kraju 2017. godine. Marina Šimak-Spevak pisala o Antologiji slovačke poezije, koju je sastavio Vićazoslav Hronjec a objavio SIC u 2016. godini a Dagmar Marija Anoka u tekstu Isprepletanost čoveka i prirode piše o knjizi Panonski haiku Vjere Benkove.

Za kraj Vladimir Valenćik piše o samostalnoj izložbi Trash Talk Zdenke Marije Madacki, koja je održana u Novom Sadu 6.-17. avgusta. Dvobroj 7-8 je ilustrovan reprodukcijama Vjere Fajndović-Suđi.

 

Čitaocima želimo prijatno i neometano čitanje.

Zdenka Valent Belić
V sídle Demokratického zväzu Slovákov a Čechov v Rumunsku v Nadlaku v dňoch 19. až 22. mája 2022 prebiehala medzinárodná konferencia.
V Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov sa v stredu 11. mája uskutočnila vernisáž výstavy obrazov akademického maliara Jána Agarského.
V stredu 13. apríla v Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov odznel koncert vážnej hudby, na ktorom sa predstavili mladí hudobníci zo Starej Pazovy a Nového Sadu.
27. Festival divadelných inscenácií dolnozemských autorov – DIDA v organizácii Ochotníckeho divadla Janka Čemana z Pivnice sa konal počas dvoch víkendov od 1. do 10. apríla.
V Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov vo štvrtok 7. apríla bola otvorená výstava majstra insitného umenia Pavla Hajka z Kovačice pod názvom Kde kohúty nespievajú, niet ani ľudí.
Cenu Disrupt v kategórii kultúry a umenia získala Nadácia Miry Brtkovej za výstavu Mira Brtková / Reflexie, ktorú vlani na jar zorganizovali v Mestskom múzeu v Belehrade.
Ústav pre kultúru vojvodinských Slovákov si Vás dovoľuje pozvať na vernisáž obrazov insitného maliara Pavla Hajka pri príležitosti sedemdesiatin autora.
Vo štvrtok 03. marca 2022 sa na Medzinárodnom knižnom veľtrhu v Novom Sade uskutočnila prezentácia aktuálnych knižných vydaní Ústavu pre kultúru vojvodinských Slovákov.
Prvé tohtoročné verejné podujatie v Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov patrilo predovšetkým krásnemu slovu a knihám.
Ochotníci SKUS-u hrdinu Janka Čmelíka excelovali na udelení najvyššieho obecného uznania plakety Svetlo za rok 2021, ktorú udeľuje Zväz ochotníkov Obce Stará Pazova.