Sustret Slovaka sa „Donje zemlje“ Na vašaru

8. avgust 2009
Manifestacija Na vašaru na kojoj su Slovaci iz Mađaraske, Rumunije, Srbije i Slovačke predstavili slovačke zanate, tradicionalne specijalitete i folklor održana je u Bačkom Petrovcu.

Manifestacija je održana povodom 90. godina od održavanja prvih Slovačkih narodnih svečanosti u Bačkom Petrovcu kao deo regionalnog projekta u kojem participiraju Nacionalni savet slovačke nacionalne manjine u Srbiji, Demokratski savez Slovaka i Čeha u Rumuniji i Državna samouprava u Mađarskoj. U drugoj godini održavanja ovog projekta organizacija je pripala Srbiji a za celokupnu realizaciju odgovoran je bio Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka.

Bubeník zahlasuje otvorenie Jarmoku

Na vašaru su se u prepodnevnim časovima 08. avgusta 2009 u Bačkom Petrovcu najpre okupili učesnici, koji su pripremali tradicionalne slovačke specijalitete dok su im se malo kasnije pridružile zanatlije sa svojim proizvodima, koje su na licu mesta i proizvodili. Program se odvijao na ukupno 37 štandova i jednoj bini. Manifestaciju je svečano otvorila Vilma Privrova, predsednica Ureda za Slovake u inostranstvu, koji je i finansijski podržao realizaciju ove akcije, a govorili su i Ana Tomanova-Makanova, potpredsednica Izvršnog veća AP Vojvodine i predsednica NSSNM, Vladimir Turan, predsednik Opštine Bački Petrovac i Milina Sklabinski direktorica Zavoda za kulturu vojvođanskih Slovaka. Takođe, prisutne su pozdravili i predstavnici Slovaka iz Mađarske, Rumunije, Slovačke kao i domaćini iz Srbije obučeni u tradicionalne nošnje.

Meškárky z Aradáča

Na bini je nakon toga prezentovan dinamičan šestočasovni muzičko-plesno-pozorišni program. Na 21 štandu su prezentovani zanati dok su se na 16 štandova pripremali tradicionalni slovački specijaliteti, koje su posetioci mogli da degustiraju u pripremljenom prostoru ispred bine. Gost manifestacije bio je Folklorni ansambl iz Ružomberka, koji je ovaj događaj uveličao dinamičkim i sjajnim izvođenjem slovačkog folklora.

FS Liptov z Ružomberka

Ukupno je Na vašaru učestvovalo 66 gostiju iz Mađarske, 26 iz Rumunije, 33 iz Slovačke i 185 učesnika iz 14 slovačkih sredina iz Srbije - njih 60 u programu na bini i 125 na štandovima, što znači da je na manifestaciji bilo 310 aktivnih učesnika.

Bogat i raznovrstan vašar slovačkih jela, zanata i folklora ispratilo je i šest TV stanica (RTV, TV Apolo, TV Panonija, TV OK Kovačica, TV Petrovec, Televizija B.Palanka), pet radio stanica (RTV, Radio Petrovac, Radio Stara Pazova, Radio Kisač i Radio Zrenjanin) kao i nekoliko štampanih medija kao što je Hlas ljudu, Narodne novine, Čaban, Glas javnosti i drugi.

 

Galerija fotografija Na vašaru.

V sídle Demokratického zväzu Slovákov a Čechov v Rumunsku v Nadlaku v dňoch 19. až 22. mája 2022 prebiehala medzinárodná konferencia.
V Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov sa v stredu 11. mája uskutočnila vernisáž výstavy obrazov akademického maliara Jána Agarského.
V stredu 13. apríla v Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov odznel koncert vážnej hudby, na ktorom sa predstavili mladí hudobníci zo Starej Pazovy a Nového Sadu.
27. Festival divadelných inscenácií dolnozemských autorov – DIDA v organizácii Ochotníckeho divadla Janka Čemana z Pivnice sa konal počas dvoch víkendov od 1. do 10. apríla.
V Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov vo štvrtok 7. apríla bola otvorená výstava majstra insitného umenia Pavla Hajka z Kovačice pod názvom Kde kohúty nespievajú, niet ani ľudí.
Cenu Disrupt v kategórii kultúry a umenia získala Nadácia Miry Brtkovej za výstavu Mira Brtková / Reflexie, ktorú vlani na jar zorganizovali v Mestskom múzeu v Belehrade.
Ústav pre kultúru vojvodinských Slovákov si Vás dovoľuje pozvať na vernisáž obrazov insitného maliara Pavla Hajka pri príležitosti sedemdesiatin autora.
Vo štvrtok 03. marca 2022 sa na Medzinárodnom knižnom veľtrhu v Novom Sade uskutočnila prezentácia aktuálnych knižných vydaní Ústavu pre kultúru vojvodinských Slovákov.
Prvé tohtoročné verejné podujatie v Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov patrilo predovšetkým krásnemu slovu a knihám.
Ochotníci SKUS-u hrdinu Janka Čmelíka excelovali na udelení najvyššieho obecného uznania plakety Svetlo za rok 2021, ktorú udeľuje Zväz ochotníkov Obce Stará Pazova.