Prvi godišnjak ZKVS pod nazivom "Maják"

10. februar 2010
Povodom proslave prve godišnjice rada, ZKVS je izdao godišnjak pod nazivom "Maják"koji pruža informacije o najvažnijim projektima i aktivnostima ove ustanove kulture u 2009. godini.

Radi se o zanimljivom godišnjem izveštaju Zavoda za kulturu vojvođanskih Slovaka koji je napisan na slovačkom i srpskom jeziku, sa puno fotografija i modernim dizajnom. Tematski je podeljen u četiri osnovne rubrike koje su ujedno i oblasti rada ZKVS: Informaciono-dokumentaciona jedinica (INDOK), Razvojno-istraživačka, Prezentacija kulture i Međunarodna saradnja.

Tako u rubrici INDOK možete naći informacije o elektronskoj dokumentaciji i formiranju priručne biblioteke Zavoda, o otkrivanju spomen-ploče Karolu Miloslavu Lehotskom u Laliću kao i o angažovanju Zavoda oko izdanja najnovije knjige Vićazoslava Hronca. Rubrika nazvana Razvojno-istraživačka jedinica između ostalog informiše i o petoj Muzikološkoj konferenciji posvećenoj muzičkoj produkciji Novosadskog radija koji je prošle godine proslavio 60 godina rada, a takođe predstavlja i zanimljivu studiju sociologa Danijele Savić o Percepciji vojvođanske kulture mladih Slovaka. U prezentacionu delatnost je redakcija godišnjaka uvrstila vesti kao što su Veče sa Vjerom Benkovom, Izložba fotografija Ondreja Mihalja, Restauracija slika Zuzke Medveđova, Susret Slovaka sa Donje zemlje-Na vašaru i dr. Četvrta rubrika čitaoca informiše o aktivnostima i postupcima rada Zavoda u oblasti međunarodne saradnje.

titulna strana Majaka

Maják je dopunjen i galerijama fotografija koje prikazuju razne kulturne događaje, konferencije, manifestacije na kojima su zaposleni u Zavodu učestvovali ili koje su uz pomoć drugih ustanova, organizacija i udruženja organizovanli u prostorijama Zavoda.

Naziv godišnjaka koji u prevodu znači „svetionik“ bi trebalo pre svega da inspiriše one koji rade ili će raditi u Zavodu u cilju da rezultate svoga rada učine vidljivim sa bilo koje daljine, da izgrade takvu ustanovu koja će biti simbol sigurnosti i jasno definisanog pravca koji vodi unapređenju i razvoju naše slovačke vojvođanske kulture, u svom uvodnom tekstu navodi Milina Sklabinski, direktorka Zavoda. Pored toga ona ističe sledeće: „Stvaranje kvalitetne ustanove je dugoročni zadatak, to je proces koji iziskuje vreme. Nadamo se da će svi koji brinu o slovačkoj vojvođanskoj kulturi, uzimajući u ruke ovaj godišnjak i posle nekoliko godina, pa i decenija, imati osećaj da su radili odgovorno, profesionalno, u skladu sa vremenom i u ubeđenju da će ovakvi počeci doneti velike rezultate, kako u oblasti zaštite kulturnog nasleđa, tako i u sferi savremenog stvaralaštva.“

Maják preporučujemo svim ljubiteljima slovačke kulture kao i svima koji žele da se informišu o delatnosti naše mlade ustanove kulture. Svakom čitaocu će zasigurno koristiti adresar ustanova, udruženja, kulturnih centara i kulturno-umetničkih društava vojvođanskih Slovaka koji se ovde takođe nalazi. Godišnjak je besplatan a možete ga potražiti u Zavodu za kulturu vojvođanskih Slovaka (Njegoševa 16, Novi Sad).

Katarina Mosnak
V sídle Demokratického zväzu Slovákov a Čechov v Rumunsku v Nadlaku v dňoch 19. až 22. mája 2022 prebiehala medzinárodná konferencia.
V Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov sa v stredu 11. mája uskutočnila vernisáž výstavy obrazov akademického maliara Jána Agarského.
V stredu 13. apríla v Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov odznel koncert vážnej hudby, na ktorom sa predstavili mladí hudobníci zo Starej Pazovy a Nového Sadu.
27. Festival divadelných inscenácií dolnozemských autorov – DIDA v organizácii Ochotníckeho divadla Janka Čemana z Pivnice sa konal počas dvoch víkendov od 1. do 10. apríla.
V Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov vo štvrtok 7. apríla bola otvorená výstava majstra insitného umenia Pavla Hajka z Kovačice pod názvom Kde kohúty nespievajú, niet ani ľudí.
Cenu Disrupt v kategórii kultúry a umenia získala Nadácia Miry Brtkovej za výstavu Mira Brtková / Reflexie, ktorú vlani na jar zorganizovali v Mestskom múzeu v Belehrade.
Ústav pre kultúru vojvodinských Slovákov si Vás dovoľuje pozvať na vernisáž obrazov insitného maliara Pavla Hajka pri príležitosti sedemdesiatin autora.
Vo štvrtok 03. marca 2022 sa na Medzinárodnom knižnom veľtrhu v Novom Sade uskutočnila prezentácia aktuálnych knižných vydaní Ústavu pre kultúru vojvodinských Slovákov.
Prvé tohtoročné verejné podujatie v Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov patrilo predovšetkým krásnemu slovu a knihám.
Ochotníci SKUS-u hrdinu Janka Čmelíka excelovali na udelení najvyššieho obecného uznania plakety Svetlo za rok 2021, ktorú udeľuje Zväz ochotníkov Obce Stará Pazova.