Na vašaru 2010

11. jun 2010 - 13. jun 2010
U subotu 12. juna 2010. godine u Nadlaku (Rumunija) održala se manifestacija Slovaka sa "Donje zemlje" pod nazivom Na vašaru.

Manifestacija se sastojala od tri dela – priprema i degustacija slovačkih specijaliteta iz Donjih zemalja, prezentacija tradicionalnih zanata i kulturni program sačinjen od muzike, igara i pozorišta.

Na jarmoku 2010

Foto: ZKVS

Vašar je otvorio duvački orkestar Nadlačanka, pevala je Marija Krajčikova-Bontea, usledili su pozdravni govori organizatora iz Rumunije, delegacija iz Srbije i Mađarske, a zatim je manifestaciju svečano otvorio potpredsednik Demokratskog saveza Slovaka i Čeha u Rumuniji, Pavel Hlasnjik. Posetiocima je pozdrave iz Srbije prenela predsednica Matice slovačke u Srbiji, Katarina Melegova-Melihova koja je predstavila i sadržaj naših štandova. U ime Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine u Srbiji, oficijelnog partnera projekta Na vašaru, takođe  u ime Zavoda za kulturu vojvođanskih Slovaka kao koordinatora slovačke delegacije iz Srbije, na ovoj manifestaciji govorila je direktorka ZKVS Milina Sklabinski.

Na jarmoku 2010

Foto: ZKVS

U Nadlaku su i ove godine bili prisutni, osim iz redova domaćina, brojni majstori najrazličitijih zanata, vredne domaćice iz Donjih zemalja i muzičari iz Mađarske i Srbije, a u programu su učestvovali i gosti iz Slovačke. Vojvođanske Slovake na ovogodišnjem vašaru predstavljali su metlari, šeširdžije, medari, kolačari, predioci, izrađivači violina, naivni slikari i drugi, ali bilo je tamo i kuvara koji su posetiocima nudili sarmu iz Kisača, kobasicu iz Petrovca, taške s makom, savijaču, rezance, krofne, herovke itd.

Na jarmoku 2010

Foto: ZKVS

O svemu su brinuli članovi udruženja iz Bačkog Petrovca, Kisača, Aradca i Novog Sada, zatim naivni slikar Pavel Cicka i izrađivač violina Jan Njemček iz Kovačice. Vašarsku publiku uveseljavale su žene iz Aradca svirajući harmoniku, tzv. meške i neumorno pevajući, tako da je njihov štand bio jedan od najbolje posećenih.

Na jarmoku 2010

Foto: ZKVS

Sa vašara se čula i narodna muzika Tibora Moćana, zatim muzika u izvođenju grupe Igrici, bilo je i humorističkih scena pozorišne grupe X i scena sa Cigankom vračarom. U okviru muzičko-folklornog programa nastupio je folklorni ansambl (FA) Salašan iz Nadlaka (RO), FA Cerovina iz Čerpotoka (RO) i FA Furmička iz Čemera (HU).

Na jarmoku 2010

Foto: ZKVS

Učesnik iz Srbije u manifestaciji bilo je FA Šafarik iz Novog Sada, čije su igre bile u dosluhu sa njom, tako da su se na vašaru u Nadlaku pojavili „čobanin sa ovcama“, te putujući krpari šerpi i lonaca. Članovi kulturno-umetničkog društva Šafarik pokazali su i kako se prede, ali i to, kako su se nekada momci i devojke zabavljali na prelu, koje je vrlo dobro sastavljalo korisno sa lepim i zabavnim i bilo je omiljeno kod vojvođanskih Slovaka. Čule su se i pesme iz Stare Pazove koje je izveo tokar i pevač, Martin Klaćik, uz muzičku pratnju Pavla Matuha.

Specifičnost ovogodišnjeg Susreta Slovaka sa Donje zemlje bilo je pevanje na tornju evangelističke crkve u Nadlaku kojim je manifestacija zatvorena.

Pogledajte deo atmosfere sa vašara:

You need Flash player to see this content.

Katarina Mosnak
V sídle Demokratického zväzu Slovákov a Čechov v Rumunsku v Nadlaku v dňoch 19. až 22. mája 2022 prebiehala medzinárodná konferencia.
V Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov sa v stredu 11. mája uskutočnila vernisáž výstavy obrazov akademického maliara Jána Agarského.
V stredu 13. apríla v Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov odznel koncert vážnej hudby, na ktorom sa predstavili mladí hudobníci zo Starej Pazovy a Nového Sadu.
27. Festival divadelných inscenácií dolnozemských autorov – DIDA v organizácii Ochotníckeho divadla Janka Čemana z Pivnice sa konal počas dvoch víkendov od 1. do 10. apríla.
V Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov vo štvrtok 7. apríla bola otvorená výstava majstra insitného umenia Pavla Hajka z Kovačice pod názvom Kde kohúty nespievajú, niet ani ľudí.
Cenu Disrupt v kategórii kultúry a umenia získala Nadácia Miry Brtkovej za výstavu Mira Brtková / Reflexie, ktorú vlani na jar zorganizovali v Mestskom múzeu v Belehrade.
Ústav pre kultúru vojvodinských Slovákov si Vás dovoľuje pozvať na vernisáž obrazov insitného maliara Pavla Hajka pri príležitosti sedemdesiatin autora.
Vo štvrtok 03. marca 2022 sa na Medzinárodnom knižnom veľtrhu v Novom Sade uskutočnila prezentácia aktuálnych knižných vydaní Ústavu pre kultúru vojvodinských Slovákov.
Prvé tohtoročné verejné podujatie v Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov patrilo predovšetkým krásnemu slovu a knihám.
Ochotníci SKUS-u hrdinu Janka Čmelíka excelovali na udelení najvyššieho obecného uznania plakety Svetlo za rok 2021, ktorú udeľuje Zväz ochotníkov Obce Stará Pazova.