Zlatni ključ 2010.

17. oktobar 2010
Festival slovačke popularne muzike Zlatni ključ je u nedelju 17. oktobra u Selenči obeležio svoj 30. jubilej. Predstavio je kvalitetnu muziku kao i nove muzičke talente.

Da će ovogodišnji Festival Zlatni ključ biti drugačiji u odnosu na prethodne godine, govorilo se već u periodu njegove pripreme.  Javnost je bila obaveštena da će njegovu muzičku produkciju izvršiti Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka kao i da će biti obezbeđen direktan prenos festivala na drugom programu RT Vojvodine.  Svi koji su učestvovali u organizaciji festivala su imali za cilj da angažuju nove muzičke talente koji će svojim muzičkim stvaralaštvom i interpretacijom pesama privući pažnju šire javnosti.  Na kraju krajeva, upravo je to bio i motiv osnivanja festivala pre 40. godina, mada moramo priznati, da se tokom godina festival nije uvek pridržavao ovog cilja.

Festival je održan 17. oktobra 2010. u Selenči a njegovi najkvalitetniji aduti su bili muzički i vizualni elementi. Predstavljeno je 12 novih modernih kompozicija za čije aranžmane se pobrinuo poznati pijanista i producent Aleksandar Banjac dok je za celokupnu scenografiju i vizualna rešenja zaslužan režiser Ljubiša Sremčević. Na sceni su se predstavili izuzetni i već poznati izvođači ali i kvalitetni debitanti koje je početna pubika nagradila velikim aplauzom. Da je festival pratilo mnogo gledalaca potvrdjuje i činjenica da je na sms glasanju pristiglo više od 2000 glasova. 

Kristína
Željko Mandić

U revialnom delu  nastupila je poznata pop pevačica iz Slovačke republike Kristina koja je medju Slovacima u Vojvodini poznata prvenstveno zbog toga što je svoju državu  predstavljala na Evrosongu 2010. godine sa pesmom Horehronie koja je izvedena i na Zlatnom ključu. Kristina je za vreme svog gostovanja u Srbiji posetila i SKUD "P. J. Šafarik" iz Novog Sada čiji folklorni ansambl je izveo modifikovanu koreografiju  Horehronské dupáky a najverovatnije je ovde po prvi put pesma Horehronie izvedena i u narodnom stilu, što je prijatno iznenadilo goste iz Slovačke.

Komisija u sastavu Tanja Banjanin, Martin Kavulič (SK) i Ervin Malina ocenjivala je najbolju interpretaciju kao i najkvalitetnije kompozicije. Nagradu za najbolju interpretaciju dobila je Avamarija Zdravković koja je odpevala pesmu To život je autorke Marine Kanjove. Ova kompozicija je ujedno dobila i nagradu publike kao i prvu nagradu komisije. Autorka je nagradjena zlatnim ključem kao i finansiskom nagradom u vrednosti od 100 000 dinara.

 

Avamária Zdravkovićová
Željko Mandić

You need Flash player to see this content.

Na drugo mesto se plasirala pank-rok pesma Ešte nádej mám autora Svetozara Govorčina iz grupe Lude krawe koju je otpevala Ivana Vozar iz Kisača.

Ivana Vozárová
Željko Mandić

You need Flash player to see this content.

Treće mesto zauzela je balada Viem autora Nikole Neškovića iz grupe Hazy Lazy. Pesmu je izvela Sabina Trbarova iz Novog Sada.

Sabína Trbarová Amidžićová
Željko Mandić

You need Flash player to see this content.

Najviše sms glasova je dobila pesma pod nazivom Prebúdzanie autora i tekstopisca  Samuela Kovača ml. Kompoziciju je izvela Marta Gažova koja je zajedno sa   Aleksandrom Boronjac i Mihaelom Balaž svirala na akustičnoj gitari.

Aleksandra Boronjac, Marta Gažová a Michaela Balážová za sprievodu Maríny Zahorcovej a Tatjany Makanovej
Željko Mandić

You need Flash player to see this content.

Prisutne nije ostavilo ravnodušnim ni izvodjenje Ivane Omastove Hriešik koja je pevala gotic pesmu Nikole Vetnića Dlhá noc. Novina na ovogodišnjem festivalu je bila i pesma Túžim koju je komponovala Marina Kanjova a koja je zanimljivim načinom spojila pop pesmu sa operskim pevanjem. 

Tekstove pesama je ocenjivao poznati slovački kniževnik Martin Prebudila koji je nagradu za tekst Poď so mnou ty dodelio Ani Simonović iz Stare Pazove. Muziku za ovu pesmu napisao je Miloš Simonović a izvela ju je debitantkinja Mihaela Kočiš.

Hľadisko
Željko Mandić

Iskreno verujemo da je svaka od ovih 12 kompozicija našla svoju publiku i da je festival bio samo početak njihovog medijalnog života.

Sve kompozicije možete preslušati na našem sajtu. Prijatno slušanje novih slovačkih hitova vam želi  Zavod za kulturu vojvodjanskih Slovaka. 

Kompozicije sa Festivala Zlatni ključ 2010.

Milina Sklabinská
V sídle Demokratického zväzu Slovákov a Čechov v Rumunsku v Nadlaku v dňoch 19. až 22. mája 2022 prebiehala medzinárodná konferencia.
V Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov sa v stredu 11. mája uskutočnila vernisáž výstavy obrazov akademického maliara Jána Agarského.
V stredu 13. apríla v Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov odznel koncert vážnej hudby, na ktorom sa predstavili mladí hudobníci zo Starej Pazovy a Nového Sadu.
27. Festival divadelných inscenácií dolnozemských autorov – DIDA v organizácii Ochotníckeho divadla Janka Čemana z Pivnice sa konal počas dvoch víkendov od 1. do 10. apríla.
V Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov vo štvrtok 7. apríla bola otvorená výstava majstra insitného umenia Pavla Hajka z Kovačice pod názvom Kde kohúty nespievajú, niet ani ľudí.
Cenu Disrupt v kategórii kultúry a umenia získala Nadácia Miry Brtkovej za výstavu Mira Brtková / Reflexie, ktorú vlani na jar zorganizovali v Mestskom múzeu v Belehrade.
Ústav pre kultúru vojvodinských Slovákov si Vás dovoľuje pozvať na vernisáž obrazov insitného maliara Pavla Hajka pri príležitosti sedemdesiatin autora.
Vo štvrtok 03. marca 2022 sa na Medzinárodnom knižnom veľtrhu v Novom Sade uskutočnila prezentácia aktuálnych knižných vydaní Ústavu pre kultúru vojvodinských Slovákov.
Prvé tohtoročné verejné podujatie v Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov patrilo predovšetkým krásnemu slovu a knihám.
Ochotníci SKUS-u hrdinu Janka Čmelíka excelovali na udelení najvyššieho obecného uznania plakety Svetlo za rok 2021, ktorú udeľuje Zväz ochotníkov Obce Stará Pazova.