Održan 41. Festival slovačkog folklora "Tancuj, tancuj..."

30. maj 2011
U subotu 28. maja održan je najmasovniji slovački festival u Srbiji "Tancuj, tancuj...".

Na ovogodišnjem 41. Festivalu slovačkog folklora "Tancuj, tancuj..." , održanom u Vojlovici, posetioci su imali prilike da vide veliki broj folklornih ansambala, različitih po tradicionalnoj nošnji, prezentujućim običajima, pesmama, koreografijama, kao i bezbroj osmeha i dobro raspoloženje. Ovom prilikom Vojlovičani su proslavili 35-godišnjicu od osnivanja Kulturno-prosvetnog društva "Đetvan".

Prošlo je tačno 30. godina, kada su Vojlovičani bili domaćini ove svemanjinske smotre, koja je ovog puta bila puna zanimljivih novina. U program su bili uključeni i glumci, koji su kroz humoristične skečeve predstavili svaki od nastupajućih ansambala. Novina na festivalu bio je i moderno dizajniran reklamni materijal, dostupan svima, kako učesnicima, tako i posetiocima. Informator i flajer pružao je bolju orijentaciju u bogatom sadržaju festivala, koji se sastojao iz velikog broja kulturnih događaja na različitim lokacijama. Posetioci festivala imali su prilike da se uključe u razna takmičenja, zabavnog i folklornog karaktera.

Foto: Vladimir Huđec

Svake godine festival ugosti veliki broj posetilaca, ljubitelja narodne muzike, igre i običaja. Slično je bilo i ove godine. Na početku festivala, ulicama Vojlovice prodefilovao je veliki broj folklornih ansambala, od kojih se svaki igrom kratko predstavio i na sceni.  Tako je ceremonijal otvaranja festivala bio ujedno i stručan prikaz celokupnog programa festivala. Na otvaranju prisutnima su se obratili: Vesna Martinović, gradonačelnica grada Pančevo , Rasćislav Kostilnjik, zamenik ambasadora Slovačke Republike u Beogradu  a festival je otvorila Ana Tomanova Makanova, predsednica Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine u Srbiji, koji je i pokrovitelj festivala.

Nakon podizanja zastave festivala, otpočeo je Prvi koncert igračkih ansambala u pratnji tradicionalnih narodnih pesama. Koncert su osvežili i publiku neprestano zasmejavali slovački amaterski glumci: Dušan Francisti, Ivan Marko i Miroslav Vlček, koji su između nastupa ansambala izvodili humoristične skečeve. U prvom delu festivala,  svojom igrom i pesmom predstavili su se i gosti iz Pančeva, Subotice, Banatskog Novog Sela i  Slovačke Republike.

Foto: Vladimir Huđec

Uprkos nevremenu, koje je nastupilo u toku dana, dobro raspoloženje učesnika ali i posetilaca  se održalo. Koncert pevačkih grupa, horova i orkestara održan je u sali Doma Mesne zajednice Vojlovica, gde je nastupio veliki broj ženskih i muških pevačkih grupa, kako mlađih tako i starijih, i narodni orkestri. 

Na istom mestu nastavio se i program Drugog koncerta igračkih ansambala. Program je bio koncipiran kao svojevrsna  prezentacija  narodnih poslovica. Dvoje glumaca, Janko Grm i Miroslav Vlček, činili su nit celokupnog koncerta. U njihovom dijalogu dominirao je humor na račun svakodnevnog nerazumevanja i konflikata između generacija. Završnicu programa činio je interkulturni dijalog aktera, pun uzajamne tolerancije i, naravno, pesma Tancuj, tancuj...u novoj alternativnoj formi.

Foto: Vladimir Huđec

Voditelji festivala bili su Jana Kovač i Jan Halupka, jedan od reditelja programa.

Ovogodišnji festival ugostio je preko dvadeset folklornih ansambala, iz petnaest slovačkih vojvođanskih mesta, kao i drugih mesta iz zemlje i inostranstva. Festival su pratila tri stručna žirija, za najbolji igrački ansambl, najbolju pevačku grupu i najbolji orkestar.

Komisija zadužena za ocenjivanje nastupa igračkih ansambala, u sastavu: Zuzana Drugova, Marija Miškovicova i Dejan Trifunović, prvu nagradu dodelila je KPD-u "Jednota"  iz Gložana za koreografiju Jaroslava Kriške pod nazivom Priadky. Kao i svake godine, Vlasta Vinkovičova ocenjivala je i analizirala autentičnost narodnih nošnji.

Foto: Vladimir Huđec

Žiri u sastavu: Juraj Ferik, Jarmila Juricova Stupavski i Adrijana Jaroljinova, ocenjivao je  nastupe pevačkih grupa i orkestara. Prva nagrada za izvođenje pesama dodeljena je Ženskoj pevačkoj grupi SKUD-a "heroj Janko Čmeljik" iz Stare Pazove, koja se predstavila pesmama: Priešporskej záhrade i Májová tichá noc tmavá je, čiji umetnički rukovodilac je Vladislav Forgač. U kategoriji orkestara prvo mesto zauzeo je narodni orkestar Rosička iz Kovačice, pod upravom Jana Marka.

 Foto: Vladimir Huđec

Osim pomenutih koncerata, organizatori su za posetioce pripremili veliki broj pratećih kulturnih događaja, koji su trajali tokom celog festivalskog dana. U vojlovičkom narodnom domu bila je izložba  pod nazivom  Hrdosť pod čepcami. U arealu događaja održan je i etno vašar, na kome su se prezentovala tradicionalna jela i bogata delatnost udruženja slovačkih žena iz mnogih vojvođanskih mesta. Program zabavnog karaktera bio je na svakom koraku, naročito uz slovačku narodnu muziku.

Jedno je sigurno. Članovi i umetnički rukovodioci folklornih ansambala mogu sa zadovoljstvom da otpočnu pripreme za sledeći 42. Festival slovačkog folklora "Tancuj, tancuj...".

Ana Struharova
V sídle Demokratického zväzu Slovákov a Čechov v Rumunsku v Nadlaku v dňoch 19. až 22. mája 2022 prebiehala medzinárodná konferencia.
V Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov sa v stredu 11. mája uskutočnila vernisáž výstavy obrazov akademického maliara Jána Agarského.
V stredu 13. apríla v Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov odznel koncert vážnej hudby, na ktorom sa predstavili mladí hudobníci zo Starej Pazovy a Nového Sadu.
27. Festival divadelných inscenácií dolnozemských autorov – DIDA v organizácii Ochotníckeho divadla Janka Čemana z Pivnice sa konal počas dvoch víkendov od 1. do 10. apríla.
V Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov vo štvrtok 7. apríla bola otvorená výstava majstra insitného umenia Pavla Hajka z Kovačice pod názvom Kde kohúty nespievajú, niet ani ľudí.
Cenu Disrupt v kategórii kultúry a umenia získala Nadácia Miry Brtkovej za výstavu Mira Brtková / Reflexie, ktorú vlani na jar zorganizovali v Mestskom múzeu v Belehrade.
Ústav pre kultúru vojvodinských Slovákov si Vás dovoľuje pozvať na vernisáž obrazov insitného maliara Pavla Hajka pri príležitosti sedemdesiatin autora.
Vo štvrtok 03. marca 2022 sa na Medzinárodnom knižnom veľtrhu v Novom Sade uskutočnila prezentácia aktuálnych knižných vydaní Ústavu pre kultúru vojvodinských Slovákov.
Prvé tohtoročné verejné podujatie v Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov patrilo predovšetkým krásnemu slovu a knihám.
Ochotníci SKUS-u hrdinu Janka Čmelíka excelovali na udelení najvyššieho obecného uznania plakety Svetlo za rok 2021, ktorú udeľuje Zväz ochotníkov Obce Stará Pazova.