Info-putovanje – novina za Slovake u inostranstvu

25. oktobar 2011
Prošle nedelje, Slovaci iz Češke, Mađarske, Rumunije, Švedske i Srbije bili su na prvom info-putovanju u Slovačkoj kroz turistički veoma atraktivan Žilinski region.

Účastníci infocesty 2011

Foto: ZKVS

Učesnici info-putovanja su od 17. do 21. oktobra mogli da razgledaju prirodne lepote, brojne banje i akvaparkove, kao i kulturne i istorijske znamenitosti jednog od ukupno osam regiona u Slovačkoj. Akcija je imala cilj da Slovacima iz dijaspore predstavi najatraktivnije turističke destinacije Žilinskog regiona a ujedno i da podstakne inostrane novinare i turističke vodiče da o atraktivnim slovačkim mestima informišu i u svojim državama. Organizator i pokrovitelj info-putovanja bio je Žilinski region a značajnu pomoć u realizaciji projekta pružilo je i Svetsko udruženje Slovaka u dijaspori na čelu sa predsednikom  Vladimirom Skalskim.

Oravský hrad
Roháče

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Putovanje je počelo u Bratislavi, u svojevrsnoj zgradi Slovačkog radija, gde je učesnike pozdravila dramaturg Radija "Slovakia International" Maria Mikušova a ispred Redakcije  RSI je na put krenula i novinarka Ingrid Slaninkova.

22 člana ovog info-tima su zatim krenula u Žilinu, konkretno u predstavništvo Žilinskog regiona, gde je prisutnima dobrodošlicu poželeo i njegov direktor Pavol Holeštiak. Predstavnici slovačkih televizijskih, internet i štampanih medija iz Srbije su bili Milan Kuljik, Branko Mitić, Ivan Bagljaš i Katarina Mosnak, koja je zastupala Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka. Već nakon srdačne dobrodošlice, uzajamnih upoznavanja i na osnovu prezentovanog programa info-putovanja moglo se naslutiti da će učesnici provesti nezaboravan vikend u Slovačkoj.

Salaš Krajinka

Foto: ZKVS

Ovo info-putovanje koje je po prvi put organizovano za Slovake u dijaspori sadržalo je bogat i raznovrstan program. Učesnici su obišli selo Terhova,  Meander Park, Zapadne Tatre, Muzej oravskog sela, najposećeniji zamak u Slovačkoj - Oravski zamak,  Akvapark Tatralandia, Slovačku banju, Demenovsku pećinu Slobode, Vlkolinec - rezervaciju narodne architekture koja je pod zaštitom UNESCO, Maticu slovačku i dr.  Program je naravno obuhvatio i prezentaciju vrhunskih restorana i hotela u Zubercu, Oravskom Podzamku, Liptovskom Mikulašu, Liptovskom Hradku, Vlčianskoj dolini, Martinu i Oščadnici.

Oživenie tradície Juraja Jánošíka

Foto: ZKVS

Múzeum liptovskej dediny

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Učesnicima će u sećanju sigurno ostati i mala iznenađenja za koje se organizator potrudio, kao naprimer oživljavanje tradicije narodnog heroja Juraja Janošika za koje se pobrinuo FA Turiec, zatim koncert operske pevačice Agnese Vrabljove, degustacije tradicionalnih slovačkih specijaliteta u Muzeju kisuckog sela ili odmaranje u akvaparkovima.

Demänovská jaskyňa Slobody

Foto: ZKVS

Dakle zaista jedinstven doživljaj, ali i kvalitetan materijal za putopisne reportaže, koje čitaoci i gledaoci slovačkih medija mogu da očekuju već narednog meseca.

Lokacije info-putovanja kao i njihove web stranice možete naći na Mapi info-putovanja  koju je pripremio Ivan Bagljaš.

Posedenie s riaditeľom Úradu ŽSK Pavlom Holeštiakom

Foto: ZKVS

Katarina Mosnak
V sídle Demokratického zväzu Slovákov a Čechov v Rumunsku v Nadlaku v dňoch 19. až 22. mája 2022 prebiehala medzinárodná konferencia.
V Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov sa v stredu 11. mája uskutočnila vernisáž výstavy obrazov akademického maliara Jána Agarského.
V stredu 13. apríla v Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov odznel koncert vážnej hudby, na ktorom sa predstavili mladí hudobníci zo Starej Pazovy a Nového Sadu.
27. Festival divadelných inscenácií dolnozemských autorov – DIDA v organizácii Ochotníckeho divadla Janka Čemana z Pivnice sa konal počas dvoch víkendov od 1. do 10. apríla.
V Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov vo štvrtok 7. apríla bola otvorená výstava majstra insitného umenia Pavla Hajka z Kovačice pod názvom Kde kohúty nespievajú, niet ani ľudí.
Cenu Disrupt v kategórii kultúry a umenia získala Nadácia Miry Brtkovej za výstavu Mira Brtková / Reflexie, ktorú vlani na jar zorganizovali v Mestskom múzeu v Belehrade.
Ústav pre kultúru vojvodinských Slovákov si Vás dovoľuje pozvať na vernisáž obrazov insitného maliara Pavla Hajka pri príležitosti sedemdesiatin autora.
Vo štvrtok 03. marca 2022 sa na Medzinárodnom knižnom veľtrhu v Novom Sade uskutočnila prezentácia aktuálnych knižných vydaní Ústavu pre kultúru vojvodinských Slovákov.
Prvé tohtoročné verejné podujatie v Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov patrilo predovšetkým krásnemu slovu a knihám.
Ochotníci SKUS-u hrdinu Janka Čmelíka excelovali na udelení najvyššieho obecného uznania plakety Svetlo za rok 2021, ktorú udeľuje Zväz ochotníkov Obce Stará Pazova.