Pedeset godina rada Katedre slovakistike na FFUNS

2. decembar 2011
U subotu 3. decembra 2011. godine, svečano je obeležena 50. godišnjica rada Odseka za slovački jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu.
Kolektív Oddelenia slovenského jazyka a literatúry na Filozofickej fakulte UNS

Odsek za slovački jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu počela je sa radom 1961. godine. Prvi prodekan bio je akademik Jam Kmeć. U početku su studije slovačkog jezika i književnosti trajale dve godine a od 1968. traju četiri godine. Nakon završetka studija, studenti su bili osposobljeni za rad u osnovnim, ali i srednjim školama kao nastavnici slovačkog jezika i književnosti. 

Katedra za slovački jezik i književnost je samostalna od 1972. godine. Do tada je postojala samo zajednička Katedra za istočne i zapadne slovenske jezike i književnosti. Organizacione promene odigrale su se i tokom perioda od 1975 – 1993, kada je postojao i Zavod za slovakistiku kao integralni deo Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. Godine 1993 su zavodi preimenovani u odeljenja. 

U skladu sa Bolonjskom deklaracijom, školske 2006/07 godine su četvorogodišnje studije promenjene u petogodišnje, odn. pored osnovnih studija dodata je i jedna godina master studija.

Danas Katedra školuje stručnjake, koji svojim radom doprinose unapređenju slovakistike među vojvođanskim Slovacima. Preko 40 studenata, ugl. slovačke nacionalne manjine, upisuje se svake godine na smer slovački jezik i književnost u okviru slovakistike. Takođe, i studenti drugih nacionalnih pripadnosti studiraju slovački jezik, kao fakultativni predmet u okviru studija slavistike ili novinarstva. Ovakvih studenata je  godišnje oko osamdesetak.

Na odseku su radili istaknuti vojvođanski lingvisti, naučnici u oblasti književnosti i istaknuti pedagozi, kao što su profesori: Mihal Filip, Danijel Dudok, Jan Kmeć, Mihal Tir, Jozef Valihora. Danas naučno-pedagoški tim sačinjavaju  profesori i docenti iz oblasti nauke o jeziku i književnosti, uspešni ne samo u Srbiji već i u inostrantvu. Među njima su: Mihal Harpanj, Miroslav Dudok, Samuel Čelovski, Ana Marić, Adam Svetljik, Ana Makiš, Jarmila Hodolič, a od mlađih predstavnika: Marina Šimak-Spevak, Zuzana Tir i Jasna Uhlarik. Član kolektiva je uvek i lektor slovačkog jezika i kulture iz Slovačke Republike, sada aktuelni Juraj Glovnja.

Odsek za slovakistiku sarađuje sa sličnim institucijama u Srbiji, ali i univerzitetskim centrima u Slovačkoj i sa Slovačkom akademijom nauka. U okviru odseka aktivno je i Društvo vojvođanskih slovakista, koje izdaje Slovakistički zbornik. Dragoceni deo odseka je i stručna biblioteka, koja broji 14 220 stručnih naslova. Profesor Mihal Filip poklonio je biblioteci 2826 monografija i 203 naslova periodičnih izdanja. Prodekan Katedre za slovački jezik i književnost na Filozofskom fakultetu danas je prof. dr. Mihal Harpanj

 

 

V sídle Demokratického zväzu Slovákov a Čechov v Rumunsku v Nadlaku v dňoch 19. až 22. mája 2022 prebiehala medzinárodná konferencia.
V Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov sa v stredu 11. mája uskutočnila vernisáž výstavy obrazov akademického maliara Jána Agarského.
V stredu 13. apríla v Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov odznel koncert vážnej hudby, na ktorom sa predstavili mladí hudobníci zo Starej Pazovy a Nového Sadu.
27. Festival divadelných inscenácií dolnozemských autorov – DIDA v organizácii Ochotníckeho divadla Janka Čemana z Pivnice sa konal počas dvoch víkendov od 1. do 10. apríla.
V Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov vo štvrtok 7. apríla bola otvorená výstava majstra insitného umenia Pavla Hajka z Kovačice pod názvom Kde kohúty nespievajú, niet ani ľudí.
Cenu Disrupt v kategórii kultúry a umenia získala Nadácia Miry Brtkovej za výstavu Mira Brtková / Reflexie, ktorú vlani na jar zorganizovali v Mestskom múzeu v Belehrade.
Ústav pre kultúru vojvodinských Slovákov si Vás dovoľuje pozvať na vernisáž obrazov insitného maliara Pavla Hajka pri príležitosti sedemdesiatin autora.
Vo štvrtok 03. marca 2022 sa na Medzinárodnom knižnom veľtrhu v Novom Sade uskutočnila prezentácia aktuálnych knižných vydaní Ústavu pre kultúru vojvodinských Slovákov.
Prvé tohtoročné verejné podujatie v Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov patrilo predovšetkým krásnemu slovu a knihám.
Ochotníci SKUS-u hrdinu Janka Čmelíka excelovali na udelení najvyššieho obecného uznania plakety Svetlo za rok 2021, ktorú udeľuje Zväz ochotníkov Obce Stará Pazova.