Zbornik radova sa terenskog istraživanja u Dabašu-Šari

5. mart 2012
Naučno-istraživački zavod Slovaka u Mađarskoj se već više od 20 godina bavi istraživanjem u oblasti istorije, etnologije, kulture, jezika i kulturne antropologije slovačke manjine u Mađarskoj.

Zavod nastoji na informiše stručnu i širu javnost o rezultatima naučno-istraživačke delatnosti putem raznih konferencija, stručnih programa, kao i putem zbornika radova.  Ovih dana izašla je pedeseta po redu publikacija zavoda.

Jubilarni zbornik sa naslovom Materiálové príspevky ku kultúre a spôsobu života v Dabaši-Šáre (Referati o kulturi i načinu života u Dabašu-Šari) predstavlja objedinjeni materijal odn. dokumentujuće rezultate etnološkog kampa, održanog prošlog leta u Dabašu-Šari. U formi knjige izašao je zahvaljujući finansijskoj podršci Fonda Sandora Vekerlea.

Slovačko mestašce, 50 km južnije od Budimpešte,  po drugi put pružilo je naučnicima i istraživačima zavoda dobru osnovu za prezentovanje raznih istraživanih tema. Verujemo, da će se putem zbornika stručna javnost upoznati sa specifičnostima etnokulturnog razvoja Slovaka u Mađarskoj. 

Publikacija sadrži dvadeset referata, kao i uvodna predavanja povodom svečanog otvaranja etnološkog kampa.

Radovi sa konferencije su tematski raznovrsni. Neki od referata posvećeni su tradicionalnoj narodnoj kulturi, neki od njih su usmereni sa crkveni život naroda a pojedini radovi prezentuju društvene običaje i forme društvenog života.

Referat autora Magdalene Parikove i Jane Kerekretiove bavi se probematikom emigracije i reemigracije šaranskih Slovaka. Katarina Balekova u svom referatu  predstavlja tematski uređene frazeološke jedinice u formi dijalekta i primere kratkih  literarnih žanrova.

Etnomuzikolog Eva Krekovičova istraživala je narodne i sakralne pesme žitelja Šarana. Alžbeta Uhrinova Hornokova, Tunde Tuškova i Miroslav Kazik su u svom radu predstavili rezultate istraživanja nadimaka, postojećih i neoficijalnih imena stanovništva u Šari.  Vršili su istraživanje postojećih imena, koja nisu u službenoj upotrebi.

Naučnici sa Katedre menadžmenta kulture i turizma UKF u Nitri posvetili su se interlokalnom kontaktu i etničkoj svesti Slovaka u pomenutoj opštini (Jaroslav Čukan). Ladislav Lenovski istraživao je svest o pripadnosti i kolektivnu svest. Boris Mihaljik bavio se analizom akulturalnih i asimilacionih faktora, koji utiču na slovačku nacionalnu manjinu u Šaru.  Petar Hrastina prezentovao je istorijski i kulturno-geografski aspekt lokaliteta a Katarina Kiraljova predstavila je folklornu tradiciju Slovaka u Šaranu.

Sličnim temama bavili su se i autori: Vijera Sedlakova, Rozalija Kustarova, Zita Škovijerova, Ana Kovačova, Ferenc Voros i Petar Pečenja, čiji referati su objavljeni u zborniku, koji će nesumnjivo upoznati slovačku stručnu javnost sa specifičnostima etnokulturnog razvoja lokaliteta.

Verujemo, da će i ova najnovija - jubilarna publikacija Naučno-istraživačkog zavoda Slovaka u Mađarskoj naći svoje čitaoce i da će u velikoj meri doprineti poznavanju  Dabaša-Šare, poznavanju bogate duhovne kulture, prošlosti, sadašnjosti, tradicije i kulture pomenutog lokaliteta .

 

Ana Kovač
Reference: 
V sídle Demokratického zväzu Slovákov a Čechov v Rumunsku v Nadlaku v dňoch 19. až 22. mája 2022 prebiehala medzinárodná konferencia.
V Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov sa v stredu 11. mája uskutočnila vernisáž výstavy obrazov akademického maliara Jána Agarského.
V stredu 13. apríla v Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov odznel koncert vážnej hudby, na ktorom sa predstavili mladí hudobníci zo Starej Pazovy a Nového Sadu.
27. Festival divadelných inscenácií dolnozemských autorov – DIDA v organizácii Ochotníckeho divadla Janka Čemana z Pivnice sa konal počas dvoch víkendov od 1. do 10. apríla.
V Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov vo štvrtok 7. apríla bola otvorená výstava majstra insitného umenia Pavla Hajka z Kovačice pod názvom Kde kohúty nespievajú, niet ani ľudí.
Cenu Disrupt v kategórii kultúry a umenia získala Nadácia Miry Brtkovej za výstavu Mira Brtková / Reflexie, ktorú vlani na jar zorganizovali v Mestskom múzeu v Belehrade.
Ústav pre kultúru vojvodinských Slovákov si Vás dovoľuje pozvať na vernisáž obrazov insitného maliara Pavla Hajka pri príležitosti sedemdesiatin autora.
Vo štvrtok 03. marca 2022 sa na Medzinárodnom knižnom veľtrhu v Novom Sade uskutočnila prezentácia aktuálnych knižných vydaní Ústavu pre kultúru vojvodinských Slovákov.
Prvé tohtoročné verejné podujatie v Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov patrilo predovšetkým krásnemu slovu a knihám.
Ochotníci SKUS-u hrdinu Janka Čmelíka excelovali na udelení najvyššieho obecného uznania plakety Svetlo za rok 2021, ktorú udeľuje Zväz ochotníkov Obce Stará Pazova.