Nagrada "Pozorišne lovorike" u rukama pozorišnog ansambla iz Kisača

14. maj 2012
Na jučerašnjem ceremonijalu zatvaranja 43. Smotre slovačkog amaterskog pozorišnog stvaralaštva nominovani su i nagrađeni najuspešniji glumci, reditelji, pozorišni ansambli i inscenacije.

Vivat pozorište i mi u njemu!

Ovim rečima su 4. maja u Kovačici voditelji festivala Ana Funćik i Andrej Vereski najavili 43. festival "Pozorišne lovorike" i na ceremonijalu zatvaranja ovogodišnjeg praznika slovačkog pozorišta u Srbiji pozdravili prisutne goste.

Záber z Otváracieho programu PSDOT 2012

Foto: ZKVS

Sam čin otvaranja smotre uz umetnički performans Saše Krge i glumačke ekipe, reči prošlogodišnjih pobednika festivala Marije Hlebijanove i Aleksandra Baka, dobitnika nagrade za najbolje glumačko ostvarenje, kao i kvalitetan katalog smotre najavljivali su događaj na visokom nivou. Svi su sa nestrpljenjem očekivali šta će novo i zanimljivo pokazati naši amaterski pozorišni ansambli.

Sprievodným podujatím 43. Divadelného vavrína bola výstava fotografií o živote a diele Ľuboslava Majeru, ktorú pripravil Pavel Matúch

Foto: ZKVS

Imali smo čemu da se radujemo! - 12 takmičarskih predstava (iz Bačkog Petrovca, Kisača, Vojvlovice, Bačke Palanke, Kulpina, Novog Sada, Padine, Pivnica, Kovačice, Šida i Stare Pazove) različitog žanra i scenskih formi, hrpa mladih ljudi ali i afirmisani glumci i reditelji, dobro poznati pozorišni ansambli, ali i oni, koji su svoju delatnost tek nedavno obnovili i time obogatili sadržaj ovogodišnje smotre "Pozorišne lovorike".  Treba napomenuti, da su naši pozorišni ansambli ove godine pokazali, da umeju da izaberu dramski tekst, da umeju vešto da iznesu i neke stare dramske tekstove, ali i da su otvoreni za neke nove teme. Tako su naznačili, da celokupan duhovni prostor vojvođanskih Slovaka stalno raste. 

Po každom predstavení sa konali rozhovory s Odbornou porotou

Foto: ZKVS

to je realan dokaz, da naše pozorište živi i mi živimo u njemu! Očuvavamo ga, negujemo i unapređujemo. Upravo to je cilj Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine, koji je prošle godine ovaj festival proglasio za događaj od opštemanjinske važnosti i od ove godine učestvuje u njegovoj organizaciji, zajedno sa Zavodom za kulturu vojvođanskih Slovaka, Opštinom Kovačica i Domom kulture"3. oktobar" u Kovačici. 

Cilj smotre "Pozorišne lovorike" je da promoviše i suočava rezultate rada pozorišta i pozorišnih scena vojvođanskih Slovaka u aktuelnoj pozorišnoj sezoni, da ukaže na aktuelno stanje i nivo slovačkog teatra, da motiviše i potstakne interesovanje javnosti za ovim vidom umetnosti, kao i da stekne nova teoretska znanja i praktično iskustvo iz oblasti pozorišne umetnosti. Smotra "Pozorišne lovorike" takođe i nagrađuje one najuspešnije. Kvalitet verbalnog izražavanja ansambala na sceni ocenjivao je žiri u sastavu: Milina Florjan, Jarmila Ćendić i Ana Zloh, koja je i u okviru svečanog zatvaranja festivala pročitala izveštaj žirija. Nagrada za verbalnu komunikaciju na sceni otišla je u ruke Pozorišnom ansamblu iz Kisača, koji su osvojili novčanu nagradu i knjigu Slovaci u Srbiji sa aspekta kulture. Nagradu je uručila Ana Tomanova-Makanova. 

Prema ocenama stručnog žirija festivala u sastavu: Danka Hriješik, Jan Čanji i Petar Janku, upravo živa reč bila je slaba karika svih pozorišnih ansambala, koji su se predstavili na ovogodišnjoj smotri. U izveštaju stručnog žirija, koji je u programu zatvaranja pročitala članica Danka Hriešik stoji sledeće:

Nažalost, u većini inscenacija dominirao je dijalekt, sa značajnom dozom srpskih izraza. U nekoliko slučajeva, to je bila rediteljska namera, a u nekim nedoslednost. Trebalo bi razmisliti o tome, da se na smotri slovačkog amaterskog pozorišnog stvaralaštva ubuduće koristi književni slovački jezik, kako bi naredne generacije za nekoliko decenija imali temelje, na kojima će graditi. 

Osim toga, stručni žiri je ocenio, da je ovogodišnji festval "Pozorišne lovorike" opravdao kredit, koji slovačko vojvođansko pozorište ima, naročito predstave iz Bačkog Petrovca, Kulpina, Kisača i Novog Sada. Sedam od dvanaest predstava režirali su profesionalci. Međutim, u većini predstava bila je primetna slaba dramaturgija, počevši od odabira kvalitetnog  odn. za ansambl odgovarajućeg teksta, preko adaptacije teksta, pa sve do veoma potrebne pozicije dramaturga koji protivureči reditelju, konstatovao je stručni žiri.

Óda na rovinu a Divadlo VHV z Báčskeho Petrovca získali Cenu za experiment

Foto: ZKVS

Na osnovu pravila smotre, žiri je u dogovoru sa Organizacionim odborom festivala odredio dve specijalne nagrade: nagradu za eksperiment, koju je osvojilo Pozorište VHV iz Bačkog Petrovca za inscenaciju "Oda na ravnicu" reditelja Petra Serge Butke i   nagradu za total dizajn, koja je pripala Slovačkom pozorištu VHV iz Stare Pazove za predstavu Miroslava Kožika pod nazivom "Poroci čovečanstva". Kao debitant, najjači utisak na žiri ostavila je Ana Gajdoš za lik Zuske Trijaškove u predstavi "Švaleracija u trećoj ulici" KUD-a Kulpin.

Za ostale nagrade bile su po tri nominacije u svim kategorijama.

Za najbolju epizodnu ulogu nominovane su:

Katarina Kolar za ulogu Erže Vidove u predstavi "Švaleracija u trećoj ulici

Ana Širka za ulogu Novinke, komšinice u omnibusu "Stari zaljubljenik, Komedija bez zaljubljenosti i Takmičenje u ispijanju piva".

Aleksandra Lenđer za ulogu studentkinje br. 2 u predstavi "Pedagogija

Nagradu za najbolju epizodnu ulogu osvojila je Aleksandra Lenđer, a nominovane glumice dobile su diplomu za glumačko ostvarenje. 

Pedagogika v réžii Jána Makana

Za najbolju žensku ulogu nominovane su:

Marija Korunijak za ulogu Anče Mackove u predstavi "Švaleracija u trećoj ulici

Jasmína Kovač za ulogu Sedme u predstavi „Hugo Karas

Andrea Beronja za ulogu profesorke u predstavi "Pedagogija

Nagradu za najbolju žensku ulogu osvojila je Jasmina Kovač, a nominovane glumice dobile su diplomu za glumačko ostvarenje. 

Michal Čiliak získal Cenu najlepšiu mužskú postavu

Foto: ZKVS

Za najbolju mušku ulogu nominovani su:

Mihal Čiljijak za ulogu Đure Vagale u predstavi "Švaleracija u trećoj ulici

Branislav Čeman za ulogu Huga u predstavi „Hugo Karas

Janko Hološ za ulogu Muža u predstavi „Sastanak

Nagradu za najbolju mušku ulogu na 43. smotri "Pozorišne lovorike" osvojio je Mihal Čiljijak a ostali su dobili diplome za glumačko ostvarenje.

 

Za najbolju režiju nominovani su:

Petar Serge Butko za predstavu „Oda na ravnicu

Mihal Babjak za predstavu „Švaleracija u trećoj ulici

Ivan Hansman za predstavu „Hugo Karas

 

Nagradu za najbolju režiju osvojio je reditelj, koji je prema rečima žirija iskoristio potencijal pozorišnog ansambla u potpunosti, koji je izabrao kvalitetnu inscenaciju a glumcima kroz situacije omogućio da upotpunosti ostvare svoje uloge. To je reditelj, kod koga je prisutna simbolika rekvizita i predmeta, koji dopunjuju neutralnu scenografiju. Reditelj predstave "Hugo Karas" Ivan Hansman

 

Za najprestižniju nagradu ovog festovala – nagradu "Pozorišne lovorike", koja se dodeljuje za najbolju pozorišnu inscenaciju bili su nominovani: 

Pozorište VHV, Bački Petrovac

Petar Serge Butko i kolektiv Pozorišta VHV: ODA NA RAVNICU

 

Pozorišni ansambl KUD Zvolen, Kulpin

Šaderlo de Laklo: ŠVALERACIJA U TREĆOJ ULICI

 

Amatersko pozorište KIC Kisač

Dodo Gombar: HUGO KARAS

Pobednik ovogodišnjih "Pozorišnih lovorika" u 2012. godini je Amatersko pozorište KIC Kisač za predstavu HUGO KARAS. Stručni žiri se izjasnio, da je uprkos minimalizmu precizno izabranih sredstava, mladi kolektiv zajedno sa rediteljem na čelu stvorio kompaktnu pozorišnu inscenaciju, koja je zaslužila najveće ocene. 

Naše pozorišno stvaralaštvo na festivalu "Scenska žetva" u Martinu (Slovačka) predstavljaće Amatersko pozorište KIC Kisač. Predloženo je, da sva tri nominovana ansambla nastupaju na ovogodišnjim Slovačkim narodnim svečanostima u Bačkom Petrovcu. 

Ovogodišnja smotra slovačkog amaterskog stvaralaštva okončana je sa osmesima na licima ne samo nagrađenih, već i svih prisutnih te finalne večeri, koji su imali prilike da uživaju u gostujućoj predstavi "Statky zmätky" u izvedbi ansambla "Commedia Poprad" iz Slovačke republike. Zadovoljstvo je bilo prisutno i na licima organizatora smotre, naročito organizacionog tima ceremonijala zatvaranja: Katarina Mosnak - scenarista, Boris Havran - video montažer, Vladimir Lenhart - zvuk, Damir Paluška - svetlo i Marija Pavlov Čanji - inspicijent, pod vodstvom reditelja Jana Makana.

Katarina Mosnak
V sídle Demokratického zväzu Slovákov a Čechov v Rumunsku v Nadlaku v dňoch 19. až 22. mája 2022 prebiehala medzinárodná konferencia.
V Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov sa v stredu 11. mája uskutočnila vernisáž výstavy obrazov akademického maliara Jána Agarského.
V stredu 13. apríla v Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov odznel koncert vážnej hudby, na ktorom sa predstavili mladí hudobníci zo Starej Pazovy a Nového Sadu.
27. Festival divadelných inscenácií dolnozemských autorov – DIDA v organizácii Ochotníckeho divadla Janka Čemana z Pivnice sa konal počas dvoch víkendov od 1. do 10. apríla.
V Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov vo štvrtok 7. apríla bola otvorená výstava majstra insitného umenia Pavla Hajka z Kovačice pod názvom Kde kohúty nespievajú, niet ani ľudí.
Cenu Disrupt v kategórii kultúry a umenia získala Nadácia Miry Brtkovej za výstavu Mira Brtková / Reflexie, ktorú vlani na jar zorganizovali v Mestskom múzeu v Belehrade.
Ústav pre kultúru vojvodinských Slovákov si Vás dovoľuje pozvať na vernisáž obrazov insitného maliara Pavla Hajka pri príležitosti sedemdesiatin autora.
Vo štvrtok 03. marca 2022 sa na Medzinárodnom knižnom veľtrhu v Novom Sade uskutočnila prezentácia aktuálnych knižných vydaní Ústavu pre kultúru vojvodinských Slovákov.
Prvé tohtoročné verejné podujatie v Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov patrilo predovšetkým krásnemu slovu a knihám.
Ochotníci SKUS-u hrdinu Janka Čmelíka excelovali na udelení najvyššieho obecného uznania plakety Svetlo za rok 2021, ktorú udeľuje Zväz ochotníkov Obce Stará Pazova.