Čari višanja u Silbašu po treći put

8. jun 2012
U nedelju 10. juna, žene u Silbašu pripremile su nesvakidašnju svečanost pod nazivom "Čari višanja", povodom koje je ambasador Slovačke Republike u Beogradu Jan Varšo po prvi put posetio Silbaš.

Silbaš je tipično bačko selo sa širokim prostranim ulicama, ukrašenim najrazličijim vrstama drveća i zelenilom. U toku proleća, u krošnjama drvoreda se naime ističu slatke višnje i trešnje. Od ovih plodova, spretne žene u Silbašu prave džem, kopot, kolače i torte a muškarci od njih peku odličnu rakiju. Upravo zato je i Aktiv žena u Silbašu izabrao ovo voće za lajtmotiv manifestacije, u okviru koje kroz igre, pesme, etno izložbe i gastronomiju priređuju svojim sugrađanima lepe trenutke. 

Delegácia na návšteve Slovenského evanjelického kostola v Silbaši

U nedelju 10. juna 2012. godine, u Silbašu se okupio veliki broj ljudi, kao domaćih tako i inostranih gostiju, koji su se zabavljali uz silbaške običaje i razne kulturne forme izražavanja vezane za temu "višnje". Pozivu se odazvao i Jan Varšo, ambasador Slovačke Republike u Beogradu, koji je ovom prilikom po prvi put posetio Silbaš. 

U pratnji direktorke ZKVS Miline Sklabinski, direktora NIU "Hlas ľudu" Samuela Žjaka, predsednice Aktiva žena u Silbašu Katarine Ušijak, kao i predsednika Opštine Bačka Palanka Dragana Bozala, ambasador je posetio nekoliko ustanova u Silbašu, kao što su: Mesna zajednica Silbaš, OŠ Braće Novaković i Evangelistička crkva u Silbašu.

Príhovor  Jána Varšu, veľvyslanca Slovenskej republiky v Belehrade

Nakon toga, delegacija je posetila Dom kulture, gde je održan bogat kulturno-umetniči program. U svom govoru, ambasador SR u Beogradu Jan Varšo i predsednik Opštine Bačka Palanka Dragan Bozalo istakli su mogućnosti za saradnju u rešavanju osnovnih društvenih potreba stanovnika ovog bačkog mesta. Ambasador je ovom prilikom pokazao i svoje izvanredno znanje iz istorije Silbaša, koje je stekao zahvaljujući pre svega knjizi Slovaci u Srbiji sa aspekta kulture. Dobio je veliki aplauz za svoj govor i na srpskom jeziku, koji je savladao za veoma kratko vreme. 

Ženská spevácka skupina Silbašanky

Ovaj kulturni događaj svečano je otvorila direktorka ZKVS Milina Sklabinski, koja je istakla činjenicu da ova manifestacija ima kontinuitet i iz godine u godinu raste i usavršava se. Organizatorima manifestacije je poželela, da i u budućnosti ovo bude pokretačka snaga u Silbašu, koja će potsticati sve generacije da se priključe amaterskom radu na polju kulture i da tako zajedno uspešno očuvaju svoju slovačku i srpsku tradiciju. 

Žiaci nižších ročníkov ZŠ Bratov Novakovcom v Silbaši

Bogat kulturno-umetnički program priredile su članice Aktiva žena u Silbašu, koje su predstavile narodnu nošnju, pesmu i prozu pisanu silbaškim dijalektom. Jedna od njih izvela je i humoristički skeč, za koji je bila nagrađena velikim aplauzom. U okviru programa predstavili su se i oni najmlađi. Učenici nižih razreda OŠ Braće Novaković, koji slušaju nastavu na slovačkom jeziku, izveli su slovačke narodne igre i pesme i time pokazali da je i u Silbašu prisutna nacionalna svest roditelja i volja dece da budu deo svoje tradicionalne kulture.

Ľudový orchester SKC Pavla Jozefa Šafárika

Folklorni ansambl SKC "P.J.Šafarik" iz Novog Sada izveo je nekoliko slovačkih i srpskih narodnih igara u pratnji narodnog orkesta. Publici se predstavio i solo pevač Ivan Slavik. Celokupan program je bio u duhu slovačko-srpskog suživota. Tako su u okviru programa nastupali i članovi amaterskog pozorišta iz Silbaša i na srpskom jeziku izveli komične skečeve inspirisane životom u Silbašu. 

Komické scénky v prednese Boženy Šmitovej, členky Aktívu žien Silbaš

Svi prisutni su imali prilike da pogledaju i etno izložbu ručnih radova, kako domaćinskog tako i gostujućih udruženja žena iz Araca, Padine, Selenče i Kucure. Manifestaciju su posetile i članice udruženja žena iz Gložana i Pivnica.

Ovogodišnja manifestacija "Čari višanja" svedoči o tome, da se organizatori trude da iz godine u godinu privuku sve više posetilaca i uključe veći broj učesnika. Možemo konstatovati, da ova manifestacija  postaje sve uspešnija i savremenija. 

Riaditeľka ÚKVS Milina Sklabinská na etno výstave, ktorú pripravil Aktív žien Silbaš
Milina Sklabinski
V sídle Demokratického zväzu Slovákov a Čechov v Rumunsku v Nadlaku v dňoch 19. až 22. mája 2022 prebiehala medzinárodná konferencia.
V Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov sa v stredu 11. mája uskutočnila vernisáž výstavy obrazov akademického maliara Jána Agarského.
V stredu 13. apríla v Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov odznel koncert vážnej hudby, na ktorom sa predstavili mladí hudobníci zo Starej Pazovy a Nového Sadu.
27. Festival divadelných inscenácií dolnozemských autorov – DIDA v organizácii Ochotníckeho divadla Janka Čemana z Pivnice sa konal počas dvoch víkendov od 1. do 10. apríla.
V Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov vo štvrtok 7. apríla bola otvorená výstava majstra insitného umenia Pavla Hajka z Kovačice pod názvom Kde kohúty nespievajú, niet ani ľudí.
Cenu Disrupt v kategórii kultúry a umenia získala Nadácia Miry Brtkovej za výstavu Mira Brtková / Reflexie, ktorú vlani na jar zorganizovali v Mestskom múzeu v Belehrade.
Ústav pre kultúru vojvodinských Slovákov si Vás dovoľuje pozvať na vernisáž obrazov insitného maliara Pavla Hajka pri príležitosti sedemdesiatin autora.
Vo štvrtok 03. marca 2022 sa na Medzinárodnom knižnom veľtrhu v Novom Sade uskutočnila prezentácia aktuálnych knižných vydaní Ústavu pre kultúru vojvodinských Slovákov.
Prvé tohtoročné verejné podujatie v Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov patrilo predovšetkým krásnemu slovu a knihám.
Ochotníci SKUS-u hrdinu Janka Čmelíka excelovali na udelení najvyššieho obecného uznania plakety Svetlo za rok 2021, ktorú udeľuje Zväz ochotníkov Obce Stará Pazova.