Pogled u budućnost – Da li znamo kako i kome predajemo štafetu?

2. jul 2012
Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka učestvovao na 3. Konferenciji slovačkih evangelista iz dijaspore, koja je održana u periodu od 27. do 29. juna 2012. god. u Slovačkoj.

Treća po redu manifestacija Evangelistički crkveni dani, održana u Lučenjici prošlog vikenda, okupila je Slovake evangelističke veroispovesti iz Slovačke i dijaspore u cilju da  kroz izvanredno bogatu i raznovrsnu programsku šemu uzajamno jačaju u sprovođenju moralnih vrednosti, koje ova veroispovest propoveda. Ova manifestacija posebno je bila posvećena misiji i brizi Evangelističke crkve augsburške veroispovesti u Slovačkoj prema slovačkim evangelistima u dijaspori.

Foto: Andrej Meleg

Manifestaciji je prethodila konferencija na temu Pogled u budućnost – Da li znamo kako i kome predajemo štafetu?, održana u susednom mestu Veliki Krćiš u periodu od 27. do 29.  juna, koja je okupila brojne ugledne crkvene dostojanstvenike iz Slovačke i inostranstva. Na konferenciji je učestvovao i biskup Evangelističke a.v. crkve u Srbiji Samuel Vrbovski, kao i gosti iz Mađarske, Rumunije, Hrvatske, Češke, SAD, Kanade, Italije, Francuske i Švedske. 

U okviru III Evangelističkih crkvenih dana održan je veliki broj programa. Jedan od najsvečanijih bila je propoved na Glavnom trgu u Lučenjici. Propovednik Božije reči bio je Milan klaćik, generalni biskup ECAV u Slovačkoj. U okviru propovedi dodeljena je i Nagrada Leonarda Stokela. Ovaj događaj emitovala je u direktnom prenosu Slovačka televizija a počasnu stražu obezbedilo je Ministarsvo odbrane Slovačke Republike. 

Foto: Andrej Meleg

U okviru bogatog programa manifestacije održana je i promocija knjižnih izdanja Slovaka u dijaspori. Predstavljena su dela Istraživačkog zavoda iz Mađarske, Kanadskog instituta iz Toronta, hrvatskih autora a takođe i publikacija Zavoda za kulturu vojvođanskih Slovaka pod nazivom Slovaci u Srbiji sa aspekta kulture. O knjizi je govorila direktorka Zavoda Milina Sklabinski fokusirajući se prevashodno na duhovni i kulturni život Slovaka u Srbiji opisan u ovoj knjizi. Rečju i slikom, M. Sklabinski predstavila je slovačke evangelističke crkve u Srbiji, kao i kulturno-istorijske spomenike, koje se u njima čuvaju.

Foto: Andrej Meleg

Ovaj susret organizovao je Pripremni odbor Udruženja slovačkih evangelista iz dijaspore, Evangelistička luteranska crkva u Rumuniji − Slovački seniorat u Nadlaku i Evangelistička crkva augsburške veroispovesti u Slovačkoj, uz podršku Kancelarije za Slovake u dijaspori, mesta Veliki Krćiš zajedno sa Crkvenom parohijom ECAV u Slovačkoj u mestu Veliki Krćiš. Prisutne goste pozdravio je, osim ostalih, ministar obrazovanja, nauke  i sporta Slovačke Republike gosp. Dušan Čaplovič, direktor crkvenog odbora Ministarstva kulture gosp. Jan Juran, predsednik Matice slovačke gosp. Marijan Tkač i drugi. Osim inostranih učesnika, predavanja su održali i generalni biskup ECAV u Slovačkoj gosp. Miloš Klaćik i predsednik Kancelarije za Slovake u dijaspori gosp. Igor Furđik. 

Tokom konferencije, učesnici su imali prilike da posete i prateće manifestacije, kao što su: izložba radova Lucije Kubicove (Italija) i Vere D´Agostini (Francuska), nastupe pevačkih grupa i horova, multijezički poetsko-muzički program i dr. 

V sídle Demokratického zväzu Slovákov a Čechov v Rumunsku v Nadlaku v dňoch 19. až 22. mája 2022 prebiehala medzinárodná konferencia.
V Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov sa v stredu 11. mája uskutočnila vernisáž výstavy obrazov akademického maliara Jána Agarského.
V stredu 13. apríla v Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov odznel koncert vážnej hudby, na ktorom sa predstavili mladí hudobníci zo Starej Pazovy a Nového Sadu.
27. Festival divadelných inscenácií dolnozemských autorov – DIDA v organizácii Ochotníckeho divadla Janka Čemana z Pivnice sa konal počas dvoch víkendov od 1. do 10. apríla.
V Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov vo štvrtok 7. apríla bola otvorená výstava majstra insitného umenia Pavla Hajka z Kovačice pod názvom Kde kohúty nespievajú, niet ani ľudí.
Cenu Disrupt v kategórii kultúry a umenia získala Nadácia Miry Brtkovej za výstavu Mira Brtková / Reflexie, ktorú vlani na jar zorganizovali v Mestskom múzeu v Belehrade.
Ústav pre kultúru vojvodinských Slovákov si Vás dovoľuje pozvať na vernisáž obrazov insitného maliara Pavla Hajka pri príležitosti sedemdesiatin autora.
Vo štvrtok 03. marca 2022 sa na Medzinárodnom knižnom veľtrhu v Novom Sade uskutočnila prezentácia aktuálnych knižných vydaní Ústavu pre kultúru vojvodinských Slovákov.
Prvé tohtoročné verejné podujatie v Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov patrilo predovšetkým krásnemu slovu a knihám.
Ochotníci SKUS-u hrdinu Janka Čmelíka excelovali na udelení najvyššieho obecného uznania plakety Svetlo za rok 2021, ktorú udeľuje Zväz ochotníkov Obce Stará Pazova.