„Majak 2011.“

21. avgust 2012
Iz štampe je izašao treći broj „Majaka“, godišnjaka Zavoda za kulturu vojvođanskih Slovaka koji dokumentuje i javnost informiše o delatnosti ZKVS u 2011. godini.

 „Majak 2011“ (Svetionik 2011) smo pripremili s ciljem da tekstualnim sadržajem i fotografijama predstavimo rad Zavoda tokom 2011. godine. Ovaj svojevrstan godišnji izveštaj govori o rezultatima projekata i programa razvojnoistraživačkog, informaciono-dokumentacionog i prezentacionog karaktera, vezanih za očuvanje, unapređenje i razvoj kulture vojvođanskih Slovaka.

Titulná strana Majáka 2011

 U trećoj godini postojanja Zavod postiže punu afirmaciju svoje delatnosti. To je u najvećoj meri vidljivo u ostvarivanju dugoročnih projekata, koji pravi značaj mogu pokazati tek nakon određenog vremena. U takve projekte spada Baza podataka o kulturi vojvođanskih Slovaka i Portal kulture vojvođanskih Slovaka, na čijim temeljima je nastala publikacija Slovaci u Srbiji s aspekta kulture. U skladu s povećanjem sadržaja u bazi podataka, povećavao se i izbor dokumenata koje smo mogli da upotrebimo u svrhe objavljivanja kvalitetne, stručne, moderne i atraktivne publikacije, koja čini vidljivom slovačku vojvođansku kulturu u najširim okvirima, kako u Srbiji tako i u Slovačkoj, te u zajednicama Slovaka širom sveta. Tom publikacijom bavimo se i na stranama ovog godišnjaka, te na ovom mestu treba naglasiti da uspešnost projekata zavisi upravo od sistematičnog, kontinuiranog i stručnog rada, da iziskuje određeni vremenski period, ne male menadžerske sposobnosti i veliku dozu upornosti, istrajnosti i entuzijazma. Realizovati ceo taj lanac nije moguće bez svih pomenutih karakteristika, na koje treba misliti još u najranijoj fazi planiranja, odnosno prilikom izgradnje osnova projekata. Takav pristup pomaže pogotovo onda kad u procesu rada nailazimo na brojne izazove i prepreke, koje treba brzo, efikasno i kvalitetno rešiti. Realizacijom publikacije svi smo bogatiji za dragocena iskustva, koja će nam biti dobra pomoć pri radu na još većim i složenijim projektima.

 

 I u godini za nama posvetili smo se aktivnostima koje su doprinele afirmisanju kulture i umetnosti putem brojnih prezentacija i programa u okviru samog Zavoda, ali i realizacijom programa u mnogim sredinama kod nas i u inostranstvu. Težili smo da budemo pre svega stručna i logistička podrška tamo gde je to bilo najpotrebnije, te smo učestvovali u pripremi mnogih festivala, manifestacija, takmičenja, smotri i sl. Bili smo dobri partneri i već etabliranim institucijama i ustanovama, što je rezultiralo konferencijama i edukacionim seminarima. S obzirom na razgranatu delatnost, ne iznenađuje to da je naša ustanova ponela titulu ustanove od posebnog značaja za razvoj kulture Slovaka koji žive u Srbiji, a koju dodeljuje Nacionalni savet slovačke nacionalne manjine.

 

Svesni činjenice da će jednog dana kolekcija naših godišnjaka svedočiti o vremenu u kojem su nastajali, i ovogodišnji „Majak“ pripremljen je tako da, uz pregled delatnosti Zavoda, nudi i nekoliko značajnih studija stručnjaka raznih oblasti. One, uz dokumentacionu, imaju i druge vrednosti, jer u pravom smislu predstavljaju svetionike koji će nas usmeriti na put unapređenja i sveobuhvatnog razvoja delatnosti na polju slovačke vojvođanske kulture.

 

 

Sadržaj „Majaka“ 2011.

Informaciono – dokumentaciona i komunikaciona delatnost

Internet portal kulture vojvođanskih Slovaka_2011

Razvoj elektronske baze podataka

Popis istorijskih predmeta u Slovačkom vojvođanskom muzeju

Razvoj priručne biblioteke ZKVS

 

Rozvojno-istraživačka delatnost

Slovaci u Srbiji sa aspekta kulture

Epski prostor i njegove dve forme u modernoj slovačkoj novelistici

„Sprisahanci“ – Bibliofilija Jana Labata

Hrestomatija slovačke vojvođanske književnosti za decu „Medovník“

55. književno savetovanje

Zbornik radova sa VI muzikološke konferencije

Renesansa horskog pevanja vojvođanskih Slovaka – zaključak VII Konferencije muzikologa i muzičkih stručnjaka

Šetnja sa damicama – kratak filmski prikaz raritetnih običaja u Aracu

 

Prezentacija kulture Slovaka u Srbiji

Podrška svemanjinskim manifestacijama i festivalima

Pozorišne lovorike_2011.

„DIDA“_2011.

41. Festival slovačkog folklora „Tancuj, tancuj...“

„Zlatý kľúč“_2011.

Leti pesmo leti

Izložbena delatnost u ZKVS

Otvorena izložba restauriranih slika Zuske Medveđove

Retrospektivna izložba likovnih radova jubilanta Jaroslava Šimoviča

Poznate ličnosti vojvođanskih Slovaka okom likovnog umetnika Pavela Popa

ZKVS je predstavio svoju delatnost u Novom Pazaru

 

Međunarodna saradnja

Još jedna saradnja ZKVS sa naučnim i obrazovnim ustanovama u Slovačkoj

Posetila nas je delegacija Ureda za Slovake u inostranstvu

Dan Slovaka u dijaspori i Vašar Slovaka sa Donje zemlje

Slovak Connection

Zajedničko konkurisanje za projekte Slovaka sa Donje zemlje u 2012. godini

 

Podržali smo

Na krilima jubileja

Devedeset godina Udruženja žena u Kovačici (1920 – 2010)

Boljevci – Kulturne tradicije Slovaka u Sremu

 

Dogodilo se u Zavodu...

Zima sa knjigom_2011.

Susret sa Fondacijom „M. R. Štefanik“

Književnost u kontaktu

Književno veče povodom 85. rođendana pisca Jana Labata

Prezentacija knjige „Majera“

 

Zainteresovani mogu da potraže besplatan primerak godišnjaka u Zavodu za kulturu vojvođanskih Slovaka, Njegoševa 16/II, Novi Sad.

 

Milina Sklabinská
V sídle Demokratického zväzu Slovákov a Čechov v Rumunsku v Nadlaku v dňoch 19. až 22. mája 2022 prebiehala medzinárodná konferencia.
V Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov sa v stredu 11. mája uskutočnila vernisáž výstavy obrazov akademického maliara Jána Agarského.
V stredu 13. apríla v Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov odznel koncert vážnej hudby, na ktorom sa predstavili mladí hudobníci zo Starej Pazovy a Nového Sadu.
27. Festival divadelných inscenácií dolnozemských autorov – DIDA v organizácii Ochotníckeho divadla Janka Čemana z Pivnice sa konal počas dvoch víkendov od 1. do 10. apríla.
V Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov vo štvrtok 7. apríla bola otvorená výstava majstra insitného umenia Pavla Hajka z Kovačice pod názvom Kde kohúty nespievajú, niet ani ľudí.
Cenu Disrupt v kategórii kultúry a umenia získala Nadácia Miry Brtkovej za výstavu Mira Brtková / Reflexie, ktorú vlani na jar zorganizovali v Mestskom múzeu v Belehrade.
Ústav pre kultúru vojvodinských Slovákov si Vás dovoľuje pozvať na vernisáž obrazov insitného maliara Pavla Hajka pri príležitosti sedemdesiatin autora.
Vo štvrtok 03. marca 2022 sa na Medzinárodnom knižnom veľtrhu v Novom Sade uskutočnila prezentácia aktuálnych knižných vydaní Ústavu pre kultúru vojvodinských Slovákov.
Prvé tohtoročné verejné podujatie v Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov patrilo predovšetkým krásnemu slovu a knihám.
Ochotníci SKUS-u hrdinu Janka Čmelíka excelovali na udelení najvyššieho obecného uznania plakety Svetlo za rok 2021, ktorú udeľuje Zväz ochotníkov Obce Stará Pazova.