Pobednik 32. festivala "Zlatni ključ" je Jaroslav Glozik iz Kovačice

16. oktobar 2012
Od 1970. godine, kada je osnovan festival slovačke popularne muzike, nastalo je ukupno 768 pesama. U nedelju 14. oktobra ovom broju dodato je još 12 novih slovačkih kompozicija.

Ljubitelji muzike imali su prilike da ih čuju uživo u Domu kulture u Selenči ili preko malih ekrana u direktnom prenosu TV Vojvodine. 32. festival "Zlatni ključ" svečano je otvorio ambasador Slovačke republike u Beogradu Jan Varšo, koji je ovom prilikom čestitao svim učesnicima, koji doprinose razvoju muzičke produkcije Slovaka u Vojvodini, bez obzira na rezultate festivala.

Záber z otvorenia 32. ročníka Festivalu Zlatý kľúč

Foto: Juraj Beređi - Đuky

Na ovogodišnjem festivalu učestvovali su kako renomirani umetnici (izvođači, kompozitori, tekstopisci) tako i mladi debitanti, koji pokušavaju da pronađu svoje mesto na muzičkoj sceni vojvođanskih Slovaka. Prema rečima Jozefa Gašparovskog, predsednika Udruženja za očuvanje kulture, tradicije i umetnosti Selenča, festival "Zlatni ključ" raste i razvija se u skladu sa vremenom i ostvaruje svoju misiju - čuva od zaborava slovački jezik i pesme sa ovih prostora i ujedno teži da pronađe i afirmiše mlade muzičke talente.  

Víťaz festivalu je Jaroslav Glózik

Foto: Juraj Beređi - Đuky

Prema rečima Samuela Kovača, koji pored Juraja Suđija i Ondreja Pavčoka potpisuje muzičku produkciju festivala, kompozicije su mogle biti i kvalitetnije, bez obzira na to što su originalne. Ovaj festival nije ništa bolji od onog prethodnog ili onog pre njega. Razlikuje se samo po tome što su drugi ljudi bili uključeni u njegovu realizaciju. Takođe je istakao, da ukoliko bude i sledeće godine uključen u produkciju ovog festivala, neophodno je naći još nekoliko kvalitetnih izvođača.

Andrea Lačoková

Foto: Juraj Berédi - Ďuky

Sa druge strane, stručni žiri (u sastavu: Ana Medveđ, profesor muzičke kulture i dirigent hora, Marina Kanjova, kompozitorka i pijanistkinja i Bogomir Mijatović, muzički urednik) tvrdi da je na ovogodišnjem festivalu bilo dobrih izvođača i da bi neki od njih mogli postati prave estradne zvezde. Žiri je prvu nagradu dodelio kompozitoru Jaroslavu Gloziku za pesmu Povedz.

Drugo mesto osvojila je kompozicija Samuela Kovača pod nazivom Bača u izvođenju grupe Deža bu. Prema odluci žirija, treća nagrada u ovoj kategoriji dodeljena jedvema kompozicijama - Ondreju Pavčoku za pesmu Už nebudeš sám (u izvedbi Andreje Lačok) i Ondreju Maglovskom za pesmu Túžbou voniam (u izvedbi Ane Zornjan). Nagradu publike osvojila je pesma Juraja Suđija Skleníková záhrada u interpretaciji Ane Beređi, Ljudmile Rago i Leonore Suđi. Ovaj trio dobio je i nagradu za najbolju interpretaciju. 

Anna Zorňanová a Ondrej Maglovský

Foto: Juraj Beređi - Đuky

Milina Florjan, koja je ocenjivala tekstove kompozicija, istakla je da većina tekstova više potseća na narodne pesme nego na pesme popularnog žanra. Napomenula je, da kada se ocenjuje tekst pesme mora se obratiti pažnja u kakvoj meri je on u skladu sa muzičkom frazom i ostalim elementima kompozicije. Prema rečima Florijanove pesma Túžbou voniam, koju je napisala Katarina Melegova Melihova, ispunjava ovaj kriterijum. To je pesma koja ima i književnu vrednost, muzički je zanimljiva a lepo izvedena. 

Najviše SMS glasova dobila je kompozicija Samuela Medveđa Ak ma niekedy stretneš, za koju je tekst napisala Marijana Imrova a otpevala debitantkinja Margarita Benkova. 

Anna Berédiová, Leonóra Súdiová a Ľudmila Ragová

Foto: Juraj Beređi - Đuky

Bez obzira na dugogodišnju tradiciju festivala i skoro 800 kompozicija napisanih i izvedenih na 32 festivala, "Zlatni ključ" ne bi trebao da bude cilj sam sebi. Naravno, značajno je predstaviti nove pesme, kompozitore, autore, izvođače, ali to nije dovoljno. Bitno je da te festivalske pesme budu prisutne u medijima, da se pevaju i slušaju na svadbama, proslavama, da jednostavno žive i nakon festivala. Tek onda festival dobija na značaju, rekla je predsednica NSSNM Ana Tomanova Makanova.

Neke od pesama sa prethodnih festivala postali su pravi hitovi i često ih čujemo na radiju ili na televiziji. S obzirom na to da je audio CD sa novih 12 kompozicija izašao, javnost će uskoro imati prilike da ih sluša putem naših medija.

Juraj Súdi a Mária Turanská

Foto: Juraj Berédi - Ďuky

Revijalni deo ovogodišnjeg festivala "Zlatni ključ" bio je posvećen Juraju Suđiju, koji  od svoje 12-te godine života učestvuje na ovom festivalu. Kako sam kaže, počastvovan je odlukom organizacionog odbora, koji mu je na ovakav način pružio priliku da prikaže svoje stvaralaštvo dugo 30 godina.  

Organizator ovogodišnjeg festivala "Zlatni ključ"  je Udruženje za učuvanje kulture, tradicije i umetnosti Selenča u saradnji sa Radio-Televizijom Vojvodine, koja je bila odgovorna za scenografiju i vizuelni izgled festivala. Festival, koji je koštao ukupno 2 miliona dinara, finansijski su podržali: Ministarstvo kulture R Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje, Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, upravu i nacionalne manjine, lokalna samouprava, Nacionalni savet slovačke nacionalne manjine i Kancelarija za Slovake u dijaspori. 

Ana Gašparovski
V sídle Demokratického zväzu Slovákov a Čechov v Rumunsku v Nadlaku v dňoch 19. až 22. mája 2022 prebiehala medzinárodná konferencia.
V Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov sa v stredu 11. mája uskutočnila vernisáž výstavy obrazov akademického maliara Jána Agarského.
V stredu 13. apríla v Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov odznel koncert vážnej hudby, na ktorom sa predstavili mladí hudobníci zo Starej Pazovy a Nového Sadu.
27. Festival divadelných inscenácií dolnozemských autorov – DIDA v organizácii Ochotníckeho divadla Janka Čemana z Pivnice sa konal počas dvoch víkendov od 1. do 10. apríla.
V Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov vo štvrtok 7. apríla bola otvorená výstava majstra insitného umenia Pavla Hajka z Kovačice pod názvom Kde kohúty nespievajú, niet ani ľudí.
Cenu Disrupt v kategórii kultúry a umenia získala Nadácia Miry Brtkovej za výstavu Mira Brtková / Reflexie, ktorú vlani na jar zorganizovali v Mestskom múzeu v Belehrade.
Ústav pre kultúru vojvodinských Slovákov si Vás dovoľuje pozvať na vernisáž obrazov insitného maliara Pavla Hajka pri príležitosti sedemdesiatin autora.
Vo štvrtok 03. marca 2022 sa na Medzinárodnom knižnom veľtrhu v Novom Sade uskutočnila prezentácia aktuálnych knižných vydaní Ústavu pre kultúru vojvodinských Slovákov.
Prvé tohtoročné verejné podujatie v Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov patrilo predovšetkým krásnemu slovu a knihám.
Ochotníci SKUS-u hrdinu Janka Čmelíka excelovali na udelení najvyššieho obecného uznania plakety Svetlo za rok 2021, ktorú udeľuje Zväz ochotníkov Obce Stará Pazova.