Slovaci iz Mađarske, Rumunije i Srbije planiraju realizaciju zajedničkih projekata i u 2013. godini

19. decembar 2012
U ponedeljak 17. decembra 2012. godine, u sedištu Demokratskog saveza Slovaka i Čeha u Nadlaku (Rumunija), zasedali su predstavnici slovačkih ustanova i organizacija iz Mađarske, Rumunije i Srbije.

Radni sastanak održan je u cilju evaluacije projekata realizovanih u 2012. godini i definisanja zajedničkih projekata za 2013. godinu, koje finansira Kancelarija za Slovake u inostranstvu iz Bratislave. Od predstavnika kulturnih institucija i ustanova iz Srbije, na sastanku su prisustvovali: Vladimir Valenćik i Svetlana Zolnjan (u ime Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine), Milina Sklabinski (u ime Zavoda za kulturu vojvođanskih Slovaka), Katarina Melegova Melihova i Ana Medveđova (u ime Matice slovačke u Srbiji) i Marija Andrašik (u ime Asocijacije slovačkih pedagoga). Prisutne je pozdravio predsednik Društva za edukaciju i kulturu u Nadlaku Pavel Hlasnjik, koji je i vodio sastanak. 

Záber zo stretnutia

Foto: Andrej Meleg

Projekte realizovane u 2012. godini prisutni su ocenili kao uspešne. Konstatovali su, da se neki od planiranih zajedničkih projekata Slovaka iz Mađarske, Rumunije i Srbije nisu realizovali ili su realizovani u modifikovanoj formi zbog nedovoljnih finansijskih sredstava. Konkretno, to su sledeći projekti: Susret Slovaka iz Mađarske, Rumunije i Srbije – Na vašaru, koreografski seminar u Bačkom Petrovcu i izložba savremene likovne umetnosti. 

U okviru druge tačke dnevnog reda prisutni na sastanku predlagali su projekte za 2013. godinu. Usvojena je odluka, da se saradnja nastavi na već postojećim projektima, koji imaju svoj kontinuitet i ustaljenu formu. Međutim, bilo je i nekih novih zanimljivih predloga. Kada je reč o Slovacima iz Srbije, projekti sa kojima će aplicirati na konkurs raspisan od strane Kancelarije za Slovake u inostranstvu, to su: Konkurs za Slovake srednjoškolce iz Mađarske, Rumunije i Srbije (aplicira NSSNM), Letnji horski kamp (ASP), Folklorni festival Slovaka iz Mađarske, Rumunije i Srbije - Na vašaru (ZKVS), Opereta Lepa nova oslikana kolevka (ZKVS), Vorkšop mladih slovačkih umetnika i kreativaca iz Mađarske, Rumunije i Srbije (MSS), Susret slovačkih učitelja iz Mađarske, Rumunije i Srbije u okviru Slovačkih narodnih svečanosti (MSS), Koreografski kurs za Slovake iz Mađarske, Rumunije i Srbije (NSSNM), Likovna kolonija Slovaka iz Mađarske, Rumunije i Srbije (NSSNM), festival Susret u pivničkom polju (NSSNM).

Záber zo stretnutia

Foto: Andrej Meleg

Na samom kraju sastanka, potpisan je sporazum o saradnji za 2013. godinu, kojim su se gestorske ogranizacije obavezale, da će izraditi dogovorene projekte i da će biti aktivni učesnici planiranih aktivnosti. 

Katarina Mosnak, prevod: Nataša Simonović
V sídle Demokratického zväzu Slovákov a Čechov v Rumunsku v Nadlaku v dňoch 19. až 22. mája 2022 prebiehala medzinárodná konferencia.
V Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov sa v stredu 11. mája uskutočnila vernisáž výstavy obrazov akademického maliara Jána Agarského.
V stredu 13. apríla v Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov odznel koncert vážnej hudby, na ktorom sa predstavili mladí hudobníci zo Starej Pazovy a Nového Sadu.
27. Festival divadelných inscenácií dolnozemských autorov – DIDA v organizácii Ochotníckeho divadla Janka Čemana z Pivnice sa konal počas dvoch víkendov od 1. do 10. apríla.
V Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov vo štvrtok 7. apríla bola otvorená výstava majstra insitného umenia Pavla Hajka z Kovačice pod názvom Kde kohúty nespievajú, niet ani ľudí.
Cenu Disrupt v kategórii kultúry a umenia získala Nadácia Miry Brtkovej za výstavu Mira Brtková / Reflexie, ktorú vlani na jar zorganizovali v Mestskom múzeu v Belehrade.
Ústav pre kultúru vojvodinských Slovákov si Vás dovoľuje pozvať na vernisáž obrazov insitného maliara Pavla Hajka pri príležitosti sedemdesiatin autora.
Vo štvrtok 03. marca 2022 sa na Medzinárodnom knižnom veľtrhu v Novom Sade uskutočnila prezentácia aktuálnych knižných vydaní Ústavu pre kultúru vojvodinských Slovákov.
Prvé tohtoročné verejné podujatie v Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov patrilo predovšetkým krásnemu slovu a knihám.
Ochotníci SKUS-u hrdinu Janka Čmelíka excelovali na udelení najvyššieho obecného uznania plakety Svetlo za rok 2021, ktorú udeľuje Zväz ochotníkov Obce Stará Pazova.