Kako povećati interesovanje čitalaca za časopis "Dolnozemský Slovák"

5. februar 2013
U Plavom salonu Slovačkog vojvođanskog pozorišta u Bačkom Petrovcu zasedalo je uredničko veće časopisa "Dolnozemský Slovák".

Sednici održanoj 18. januara prisustvovali su: predsednik uredničkog veća Mihal Harpanj, glavni i odgovorni urednik časopisa Ivan Miroslav Ambruš, Ladislav Čanji, Pavel Hlasnjik, Jan Fuzik, Vladimir Valenćik, kao i pisac i publicista Vićazoslav Hronjec, koji iako nije član uredničkog veća redovno prati delatnost uredništva. Ostali članovi opravdano su odsustvovali, ali su neki od njih svoje predloge i napomene poslali u pisanom obliku glavnom uredniku časopisa. 

Sednicu je otvorio Mihal Harpanj, pozdravio sve prisutne i dao reč uredniku I.M.Ambrašu. Ambruš je ukratko predstavio prošlogodišnja izdanja časopisa "Dolnozemský Slovák", u kojima su objavljeni tekstovi o najznačajnijim događajima Slovaka iz Mađarske, Rumunije, Srbije i Hrvatske u 2012. godini, kao npr. o dodeli Nagrade Ondreja Šćefanka i Nagrade Samuela Tešedika, o premijeri Oda na ravnicu, o učešću slovačkih izdavačkih kuća iz Rumunije, Srbije, Hrvatske i Češke na "Biblioteci u Bratislavi itd.

Časopis je obeležio i neke od životnih jubileja ličnosti, kao što su Miroslav Dudok i Katarina Marušova Šebova, kao i 100. godina od rođenja Ladislava Sziklaija, osnivača katedre za slovakistiku u Mađarskoj. Časopis je sadržao i recenzije knjiga, tekstove o prošlosti Slovaka i njihovim običajima i tome slično.

Jan Fuzik je istakao, da bi bilo dobro nastaviti sa publikovanjem tematskih brojeva, po primeru nekoliko prethodnih na temu pozorišta, poznatih ženskih ličnosti i visokog obrazovanja, jer ovakva izdanja pružaju sintetizovane informacijena iz konkretne oblasti na jednom mestu. Predložio je da se jedan broj ovog časopisa u 2013. godini posveti slovačkim medijima u Mađarskoj, Rumuniji, Srbiji i Hrvatskoj. 

Miroslav Demak je pismeno predložio da se u časopisu godišnje publikuje i intervju sa nekom od istaknutih ličnosti sa ovih prostora. Takođe je naglasio da bi bilo dobro promovisati ovaj časopis u okviru raznih kulturnih događaja, kao što su vašari, svečanosti, festivali..., da bi se na ovaj način povećalo interedovanje čitalaca. Marija Katarina Hrkljova je predložila da se u časopis uvrste i teme iz oblasti muzike.

U prvom broju časopisa za 2013. godinu biće objavljen i članak o Mihalu Harpanju, kome je Naučni savet Univerziteta "Matej Bela" u Banskoj Bistrici dodelio titulu doctor honoris causa, 15. novembra 2012. godine.

Sastanak uredničkog veća završen je neformalnim razgovorom.

 

ami, prevod: Nataša Simonović
Reference: 
V sídle Demokratického zväzu Slovákov a Čechov v Rumunsku v Nadlaku v dňoch 19. až 22. mája 2022 prebiehala medzinárodná konferencia.
V Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov sa v stredu 11. mája uskutočnila vernisáž výstavy obrazov akademického maliara Jána Agarského.
V stredu 13. apríla v Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov odznel koncert vážnej hudby, na ktorom sa predstavili mladí hudobníci zo Starej Pazovy a Nového Sadu.
27. Festival divadelných inscenácií dolnozemských autorov – DIDA v organizácii Ochotníckeho divadla Janka Čemana z Pivnice sa konal počas dvoch víkendov od 1. do 10. apríla.
V Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov vo štvrtok 7. apríla bola otvorená výstava majstra insitného umenia Pavla Hajka z Kovačice pod názvom Kde kohúty nespievajú, niet ani ľudí.
Cenu Disrupt v kategórii kultúry a umenia získala Nadácia Miry Brtkovej za výstavu Mira Brtková / Reflexie, ktorú vlani na jar zorganizovali v Mestskom múzeu v Belehrade.
Ústav pre kultúru vojvodinských Slovákov si Vás dovoľuje pozvať na vernisáž obrazov insitného maliara Pavla Hajka pri príležitosti sedemdesiatin autora.
Vo štvrtok 03. marca 2022 sa na Medzinárodnom knižnom veľtrhu v Novom Sade uskutočnila prezentácia aktuálnych knižných vydaní Ústavu pre kultúru vojvodinských Slovákov.
Prvé tohtoročné verejné podujatie v Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov patrilo predovšetkým krásnemu slovu a knihám.
Ochotníci SKUS-u hrdinu Janka Čmelíka excelovali na udelení najvyššieho obecného uznania plakety Svetlo za rok 2021, ktorú udeľuje Zväz ochotníkov Obce Stará Pazova.