Život je čudo – najbolja predstava festivala DIDA 2013

1. april 2013
U nedelju 31. marta završen je 19. Festival pozorišnih inscenacija autora sa "Donje zemlje". Pobednik je pozorišni ansambl MO MSS Bačka Palanka, koji je izveo dramu autorke Elene Hložan.

Izveštaj stručne komisije festivala DIDA 2013

19. Festival pozorišnih inscenacija autora sa "Donje zemlje" DIDA održan je tokom prethodna dva vikenda, počevši od  22. do 31. marta 2013. godine. 

U takmičarskom delu ovogodišnjeg festivala izveden je rekordan broj inscenacija - ukupno jedanaest. Brojna pozorišna publika iz Pivnica je tokom festivala imala prilike da pogleda ukupno četrnaest pozorišnih predstava. 

Stručna komisija, koja je ocenjivala predstave, je za razliku od prethodnih godina bila u malo izmenjenom sastavu: Zuzana Tarnoci (predsednica), Vladimir Valenćik i mr Zuzana Tir (umesto Mihala Tira).

Od ukupno jedanaest takmičarskih predstava, predstave Zoznamka (autor Adriana Krupova, Pozorište Nova scena iz Padine), Negativisti (autor Roman Olekšak, Pozorište VHV Petrovac) i Pohreb (autor Ivan Holub, KUC Zvolen iz Kulpina) takmičile su se za učešće na festivalu Palarikova Rakova u Slovačkoj. Komisija želi da naglasi da su sve tri navedene predstave izuzetno kvalitetne. Ostalih osam predstava ispunjilo je sve kriterijume festivala DIDA i samim tim se takmičilo u svim kategorijama. To su četiri nova pozorišna komada, tri po novim tekstovima: Láska, alebo niečo iné...(u izvedbi glumačkog ansambla SKC P.J.Šafarik" iz Novog Sada), Život je čudo (ansambl Mesnog odbora Matice slovačke Bačka Palanka) i Fruškohorský poklad (Ilok) i jedna koreodrama Babylon (Stara Pazova). Treba spomenuti da su na festivalskoj sceni izvedene i dve dečije predstave, iz Iloka i Erdevika (Traja umelci a drak Samuel). Pored domaćih ansambala, festival je ugostio i tri inostrane predstave: iz Mađarske (Naša mačička), iz Slovačke - Tisovca (Záveje) i Hrvatske - Iloka. 

S obzirom na veliki broj i visok kvalitet predstava nismo imali lak zadatak. Nagrade smo dodelili na sledeći način: 

Pozorišnom ansamblu iz Lalića za izvedbu predstave pod nazivom Tango miliardo autora Jana Hrubika dodeljena je Nagrada Janka Čemana za autentični prikaz života ovdašnjih Slovaka, u ovom slučaju života jedne porodice kriznih devedesetih godina. 

U konkurenciji za najbolji tekst bile su tri od četiri nove inscenacije (četvrta je neverbalna predstava iz Stare Pazove), pri čemu komisija predlaže da se sva tri teksta uvrste u knjigu pod nazivom Nová súčasná slovenská dráma 2, koja je u pripremi i trebalo bi da izađe povodom 20. jubilarnog festivala DIDA. Radi se o tekstu Vlatka Miksada Fruškohorský poklad, Jana Hrubika i Rastislava Zornjana Láska, alebo niečo iné... i Elene Hložan Život je čudo. Nagrada za novi insceniran tekst pod nazivom Život je čudo dodeljena je autorki Eleni Hložan. 

Stvaralaštvo novih pozorišnih inscenacija predstavljaju i nekonvencionalne pozorišne forme, ove godine bila je to predstava Miroslava Kožika iz Stare Pazove pod nazivom Babylon. Komisija je dodelila specijalnu Nagradu za autorski poduhvat Miroslavu Kožiku i autoru muzike Miroslavu Baku. 

Nagrada za dramaturgiju ove godine odlazi Danijeli Onodi za predstavu iz Mađarske pod nazivom Naša mamička autora Vladimira Hurbana Vladimirova.

Naši pozorišni ansambli imaju odlične glumce i komisija svake godine temeljno  analizira svaku ulogu, koja zaslužuje nagradu. Želeli bi smo još jednom da naglasimo, da kada je reč o glumačkim ostvarenjima, u konkurenciji su bile samo uloge u predstavama, koje su ispunjavale sve kriterijume festivala DIDA. Za glumačko ostvarenje dodeljene su tri nagrade: 

Najlbolji glumac festivala DIDA 2013 je Jozef Hrček iz Bačke Palanke. 

Drugu nagradu osvojio je Samuel Medveđ za ulogu Đure Cesnaka u novosadskoj komediji. 

Treća nagrada dodeljena je Dušanu Kojnoku iz Tisovca za ulogu gazde u predstavi Zaveje autora VHV.

Záber z predstavenia Život je čudo

Foto: Josip Švec - Mimo

Na samom kraju, Komisija je jednoglasno donela odluku da je najbolja predstava ovogodišnjeg festivala DIDA - predstava Život je čudo po autorskom tekstu Elene Hložan, koja će predstavljati ovaj festival na Palarikovoj Rakovoj u Čadcu. Za ovu nagradu takmičili su se ansambli iz Padine, Petrovca i Kulpina sa veoma kvalitetnim predstavama, ali komisija se odlučila za ansambl iz Palanke, koji je izveo predstavu po novom tekstu, koji prikazuje život Slovaka sa "Donje zemlje" što je i cilj festivala. Tekst je nastao na radionici Píšem, píšeš..., koju je kao jednu od akcija organizovalo Amaterskom pozorište "Janko Čeman".

 

 

 

 

V sídle Demokratického zväzu Slovákov a Čechov v Rumunsku v Nadlaku v dňoch 19. až 22. mája 2022 prebiehala medzinárodná konferencia.
V Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov sa v stredu 11. mája uskutočnila vernisáž výstavy obrazov akademického maliara Jána Agarského.
V stredu 13. apríla v Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov odznel koncert vážnej hudby, na ktorom sa predstavili mladí hudobníci zo Starej Pazovy a Nového Sadu.
27. Festival divadelných inscenácií dolnozemských autorov – DIDA v organizácii Ochotníckeho divadla Janka Čemana z Pivnice sa konal počas dvoch víkendov od 1. do 10. apríla.
V Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov vo štvrtok 7. apríla bola otvorená výstava majstra insitného umenia Pavla Hajka z Kovačice pod názvom Kde kohúty nespievajú, niet ani ľudí.
Cenu Disrupt v kategórii kultúry a umenia získala Nadácia Miry Brtkovej za výstavu Mira Brtková / Reflexie, ktorú vlani na jar zorganizovali v Mestskom múzeu v Belehrade.
Ústav pre kultúru vojvodinských Slovákov si Vás dovoľuje pozvať na vernisáž obrazov insitného maliara Pavla Hajka pri príležitosti sedemdesiatin autora.
Vo štvrtok 03. marca 2022 sa na Medzinárodnom knižnom veľtrhu v Novom Sade uskutočnila prezentácia aktuálnych knižných vydaní Ústavu pre kultúru vojvodinských Slovákov.
Prvé tohtoročné verejné podujatie v Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov patrilo predovšetkým krásnemu slovu a knihám.
Ochotníci SKUS-u hrdinu Janka Čmelíka excelovali na udelení najvyššieho obecného uznania plakety Svetlo za rok 2021, ktorú udeľuje Zväz ochotníkov Obce Stará Pazova.