Vlasta Vahulova pobednica 48. Susreta u pivničkom polju

28. oktobar 2013
U nedelju 27. oktobra 2013. u Pivnicama završeni 48. Susreti u pivničkom polju. U punoj sali Doma kulture predstavilo se 17. izvođača slovačkih narodnih pesama.

Nakon takmičarskog dela programa u petak i subotu, kada su se pevači predstavili sa jednom sporijom i jednom brzom slovačkom narodnom pesmom, usledio je završni koncert, koji je predstavljao rekapitulaciju festivala. Dakle u nedelju su još jednom pevali svi solisti koji su učestvovali, ukupno njih sedamnaest. Sledilo je objavljivanje i nagrađivanje pobednika festivala i revijalni deo programa.

Najúspešnejší na tohtoročnom Stretnutí v pivnickom poli

Foto: Igor Bovdiš

Uprkos atributa “međunarodni“, festival je ove godine imao samo vojvođanski karakter. Prvobitno su bile prijavljene dve učesnice iz inostranstva (Hrvatske i Mađarske), međutim svoje učešće su otkazale neposredno pre početka festivala. Neuobičajeni termin održavanja festivala nije uticao na kvalitet učesnika, koji su u Pivnice došli iz različitih krajeva Vojvodine. Banat su prezentovali Kovačičani i Padinčani, Srem je imao predstavnike iz Dobanovaca i Šida, dok je Bačka imala predstavnike iz Gložana, Kisača, Bačkog Petrovca, Novog Sada, Kulpina, Selenče i Pivnica.

Festivalový orchester

Foto: Igor Bovdiš

Neodvojivi deo festivala je narodni orkestar, koji je bio u sličnom sastavu kao i prethodnih godina. Vođa narodnog orkestra, dirigent, bio je Valentin Grnja, prva violina Pavel Tomaš ml. iz Kovačice i Đorđe Petriško iz Novog Sada, dok su druga violina bili Vjeroslava Valovec iz Kovačice, Šćefan Brnja iz Pivnica i Lazar Hagić iz Bačke Palanke. Jedan od stalnih članova orkestra je harmonikaš – Ondrej Maglovski iz Kulpina. Sledeći gudački instrument u orkestru je bila viola, na kojoj je svirao Selenčanin Jozef Malina. Kontrabas su svirali Ervin Malina i Atila Csibri, gitaru Nelu Žuržovan, svo troje iz Novog Sada.

Vlasta Vachulová z Pivnice

Foto: Igor Bovdiš

Za vreme tri večernja programa, reč je imao moderator Rastislav Zornjan. Učesnike je za interpretaciju i autentičnost pesama ocenjivao stručni žiri u sastavu: Juraj Ferik, Jarmila Juricova – Stupavski i Marija Zdravković, dok je kvalitet narodne nošnje ocenila Vlasta Vinkovič. Nakon uzajamne konsultacije svih članova žirija, pala je sledeća odluka: Vlasta Vahulova iz Pivnica je osvojila prvu nagradu za interpretaciju pesme i postala apsolutni pobednik festivala. Nagrađena je statuom Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine, koja se uručuje na svim festivalima značajnim za nacionalnu manjinu. Vlasta je zadobila i simpatije publike, dakle ocenjena je i nagradom publike. U završnom delu programa, pobednica je jedina pevala obe pesme sa kojima se takmičila, pod nazivom: Oženio se Janjik i Ispod prozora ljubičica.

Mário Erák z Hložian

Foto: Igor Bovdiš

Drugu nagradu za interpretaciju, dobila je Anita Petrak iz Kovačice sa pesmom Ni ne znam ko sam. Treću nagradu za interpretaciju, ravnopravno su delile dve takmičarke. Osvojila je Andrea Šimon iz Kulpina sa pesmom Dođi Janko k nama i Andrea Lačok iz Bačkog Petrovca, koja je pevala pesmu Gora, gora. Dve ravnopravne nagrade dodeljuju se i za autentičnost pesme i narodnu nošnju, kao i dve nagrade publike. U svakoj od ovih kategorija je po jednu nagradu osvojila Leonora Suđi, koja je odpevala pesmu Hajmo "matke" kući. Za autentičnost pesme ocenjen je i Padinčan Denis Galas, koji je pevao pesmu Kad smo išli kroz "mantalju". Nagrada za narodnu nošnju dodeljena je i Mariju Erak iz Gložana.

Leonóra Súdiová zo Selenče

Foto: Igor Bovdiš

Nakon dodeljivanja nagrada, sledio je revijalni deo programa, u kojem su gledaoci imali mogućnost da gledaju i slušaju narodne pesme u izvođenju naših operskih pevača iz Donje zemlje, Jaroslave Benka Vlček iz Novog Sada i Borisa Babika iz Stare Pazore. Oba pevača su nakon više godina ponovo nastupali na pivničkoj bini, gde su nekada stajali kao pobednici. Jaroslava je odpevala pesme Poleti sokole, bela ptico, Bože, bože gde se našao i Kakva je to šuma. Boris je odpevao pesme Šeće devojka vinogradom po putu i Blago tebi moja draga. Osim njih, predstavili su se i gosti iz Padine, Kamerni sastav Viljama Figuša Bistrog, pod vođstvom Janka Tomeka, koji je odpevao tri slovačke narodne pesme bez muzičke pratnje – bile su to: Ej žene, žene, A u onoj našoj bašti i U Padinskoj dolini. Gosti su svojim odličnim nastupom oduševili prisutne, koji su ih nagradili ogromnim aplauzom.

Jaroslava Benková Vlčeková

Foto: Igor Bovdiš

Boris Babík

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ovogodišnji Susret u pivničkom polju je imao i novine. Jedna od njih je nagrada NRSNM, koja se dodeljuje apsolutnom pobedniku festivala. Druga novina je dizajn i forma biltena, za čije izdanje je zadužen Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka. Bilten sadrži i pesmaricu sa festivala, odnosno tekstove i note nekoliko pesama, predstavljenih na prošlogodišnjem festivalu.

Komorný zbor V. F. Bystrého

Foto: Igor Bovdiš

U organizaciji 48. Susreta u pivničkom polju učestvovali su: Nacionalni savet slovačke nacionalne manjine, SKUS Pivnice, opština Bački Petrovac i Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka. Uprkos raznim preprekama, organizatori obećavaju da će se potruditi da sledeće godine festival organizuju u tradicionalnom, januarskom terminu.

Marijan Pavlov
V sídle Demokratického zväzu Slovákov a Čechov v Rumunsku v Nadlaku v dňoch 19. až 22. mája 2022 prebiehala medzinárodná konferencia.
V Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov sa v stredu 11. mája uskutočnila vernisáž výstavy obrazov akademického maliara Jána Agarského.
V stredu 13. apríla v Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov odznel koncert vážnej hudby, na ktorom sa predstavili mladí hudobníci zo Starej Pazovy a Nového Sadu.
27. Festival divadelných inscenácií dolnozemských autorov – DIDA v organizácii Ochotníckeho divadla Janka Čemana z Pivnice sa konal počas dvoch víkendov od 1. do 10. apríla.
V Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov vo štvrtok 7. apríla bola otvorená výstava majstra insitného umenia Pavla Hajka z Kovačice pod názvom Kde kohúty nespievajú, niet ani ľudí.
Cenu Disrupt v kategórii kultúry a umenia získala Nadácia Miry Brtkovej za výstavu Mira Brtková / Reflexie, ktorú vlani na jar zorganizovali v Mestskom múzeu v Belehrade.
Ústav pre kultúru vojvodinských Slovákov si Vás dovoľuje pozvať na vernisáž obrazov insitného maliara Pavla Hajka pri príležitosti sedemdesiatin autora.
Vo štvrtok 03. marca 2022 sa na Medzinárodnom knižnom veľtrhu v Novom Sade uskutočnila prezentácia aktuálnych knižných vydaní Ústavu pre kultúru vojvodinských Slovákov.
Prvé tohtoročné verejné podujatie v Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov patrilo predovšetkým krásnemu slovu a knihám.
Ochotníci SKUS-u hrdinu Janka Čmelíka excelovali na udelení najvyššieho obecného uznania plakety Svetlo za rok 2021, ktorú udeľuje Zväz ochotníkov Obce Stará Pazova.