Ličnosti slovačke vizuelne umetnosti

Ana Maljah-Fajndović

slikarka i ilustratorka
Anna Máľachová-Fajndovićová
Ana Maljah-Fajndović
( 27. decembar 1922 - 20. oktobar 2001 )

Ana Maljah-Fajndović rođena je 27. decembra 1922. godine u Bačkom Petrovcu u poznatoj hmeljarskoj porodici. Umetnički talenat nasledila je od roditelja - od oca Tomaša, koji se bavio drvorezom i pisanjem poezije i majke Zuzane, koja je svoje afinitete prema lepom izražavala kroz ručne radove. Osnovnu školu i gimnaziju završila je u Petrovcu. Studirala je slavistiku na Filozofskom fakultetu u Beogradu, ali ju je ljubav prema likovnoj umetnosti odvela u Višu pedagošku školu u Beogradu, kod profesora Abramovića, kod kojeg je stekla impresionističke elemente prisutne u pojedinim segmentima njenog likovnog izraza.

Likovno se usavršavala i kod poznatog slikara Jovana Bjelića, u privatnoj slikarskoj školi Mladena Josića na Kolarčevom univerzitu u Beogradu. U periodu od 1948 – 1956 predavala je likovnu kulturu u osnovnim školama, prvo u Pivnicama a posle i u Bačkoj Palanci. Od 1956. godine radila je kao slobodni umetnik. Prvu samostalnu izložbu imala je 1946. godine u Petrovcu, gde  je samostalno izlagala i 1957., 1963., 1970. i 1972. godine

Dunajský motív, olejomaľba, 1983
Fotografiu maľby poskytol Vladimír Valentík

Spada u grupu likovnih umetnika, koji su se okupili u Narodnom muzeju u posleratnom periodu (Piksiadesova, Šimovič, Lačok, Červena, Maljahova, Hlavačova, Kišgeci...). U tom periodu A. M.Fajndović je radila i ilustracije za naše časopise. Svoje radove izlagala je na dvanaest samostalnih i oko sedamdeset kolektivnih izložbi u Silbašu, Gajdobri, Pivnicama, Bačkoj Palanci, Novom Sadu...Godine 1962. preselila se u Beograd, gde je učestvovala u osnivanju Likovnog kluba Ikarus i postala animator likovnog života na Novom Beogradu. Pored brojnih priznanja dobila je Plaketu grada Beograda za kulturnu delatnost. U tom periodu realizovala je i brojne izložbe u Beogradu.

Njene slike nalaze se u privatnim zbirkama, u raznim ustanovama, kao i u stalnoj postavci savremene slovačke likovne umetnosti u Srbiji, koja se nalazi u Galeriji "Karol Miloslav Lehotski" u sklopu petrovačke gimnazije. Učestvovala je i na prvom Bijenalu likovnih umetnika u Jugoslaviji, održanom 1991. godine u Petrovcu. Poslednje godine života provela je u Petrovcu i Kisaču a preminula je u Futogu 20. oktobra 2001. godine.

Slikala je pejzaže svog rodnog mesta i okoline, kao i cveće i mrtvu prirodu.

Ana Maljah-Fajndović je svojim likovnim delom obogatila našu likovnu istoriju.

Vladimir Valenćik, prevod: Nataša Simonović