Miroslav Benka

reditelj, glumac, scenarista
Miroslav Benka
Miroslav Benka
( 22. april 1956 )

Miroslav Benka rođen je 22. aprila 1956. godine u Ašanji. Režirao je preko 60 inscenacija klasičnog i savremenog dramskog repertoara; kao reditelj potpisao je i dokumentarni film, televizijska emitovanja, muzičke spotove, radio igre i multimedija – kao što je projekat „Lux in tenebris“ u okolini Bojnjickog zamka. Njegove inscenacije su se uvrstile u program čuvenih pozorišnih festivala, kao što je bio beogradski BITEF, Sterijino pozorje u Novom Sadu, pozorišni festival MESS u Sarajevu, EX PONTO u Ljubljani, zagrebački festival Nedelja plesa, Jugoslovenski pozorišni festival u Užicama, Festival inscenacija slovačkih predstava u Prešovu, Pozorišna Njitra u Njitri, kao i ostali festivali u Austriji, Egiptu, Finskoj, Iranu, Rumuniji, u Slovačkoj, u Jugoslaviji i dr.

Izraziti znak njegove poetike je i fizičko pozorište („S.O.S.“, „Meki snovi“ – Soft Dreams, Panem et Circenses „Hleba i igara“) – u ovim inscenacijama pokazao se kao autor likovnog rešenja. Predstavio se i na svetskoj izložbi scenografije i kostimografije „Quadrienalle“ u Pragu. Osim toga, imao je izložbu u galeriji „Ours“ u Pragu, Galeriji „Progres“ u Beogradu, „Yustat“ – Bijenale scenskog dizajna, u Muzeju umetnosti i zanata u Beogradu i na Trijenalu pozorišne scenografije i kostimografije u Novom Sadu.

 

Obrazovanje

Miroslav Benka je studirao glumu na Akademiji umetnosti u Novom Sadu i režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

 

Rad

Radio je kao reditelj i umetnički direktor Gradskog pozorišta u Žilini (Slovačka republika) i kao direktor i umetnički direktor Narodnog pozorišta Sterija u Vršcu (Srbija).

 

Stvaralaštvo

 

Značajne inscenacije:

  • „S.O.S.“ (Sove our Souls), po vlastitom scenariju, Pozorište VHV, scena u Staroj Pazovi, Srbija (1991).
  • „Lux in Tenebris“, po vlastitom scenariju, Pozorište Bojnjice, Slovačka republika (projekat realizovan na Bojnjickom zamku), (1994).
  • „Meki snovi“ (Soft Dreams), po vlastitom scenariju, Gradsko pozorište, Žilina, Slovačka republika, (1994).
  • „Hleba i igara“ (Panem et Circenses), po vlastitom scenariju, Slovačko vojvođansko pozorište, Bački Petrovac, Srbija, (2004).
  • „Oslikano injem“ (Painted in frost), po vlastitom scenariju, Pozorište Teatar – Opera Madlenijanum, Zemun, Srbija, (2008).

 

Značajne nagrade:

  • Nagrada „Jurislav Korenić“ za najboljeg mladog reditelja, (1991).
  • Nagrada za Najuspešniji eksperiment u savremenom teatru, (1991).
  • Državna Nagrada za režiju predstave „Meki snovi“ (Udruženje dramskih umetnika Slovačke, Bratislava) (1994).
  • Nagrada nacionalne televizije, Radio televizije Srbije, (1995).
  • Zlatna značka Udruženja za kulturu i obrazovanje, (1999).
  • Gran Pri (24. International Theatre Festival Fadjr 2006. god.) za inscenaciju „Hleba i igara“ (Panem et Circenses), Teheran, Iran, (2006).
  • Nagrada za najbolju scenografiju i nominacije za najbolju predstavu i najbolju režiju (19th Cairo International Festival for Experimental Theatre 2007.) za inscenaciju predstave „Hleba i igara“ (Panem et Circenses), Egipat, (2007).

Miroslav Benka

Mihal Babjak