Praznik žena proslavljen sa novom publikaciom

9. mart 2015
U nedelju 8. marta 2015. god. povodom Međunarodnog dana žena, u ZKVS organizovan je program posvećen vojvođanskim Slovakinjama.

Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka svake godine za 8. mart organizuje program u čast žena. Žena vrednih i radnih, poniznih ali odvažnih, mlađih ili onih malo starijih, u svakom slučaju žena koje imaju veoma važnu ulogu u očuvanju identiteta i maternjeg jezika ovdašnjih Slovaka.

Ove godine ZKVS proslavu Dana žena koncipirao kao promociju knjige Slovakinje - životne priče Slovakinja u Vojvodini. Radi se o drugom dopunjenom izdanju ove knjige koja je objavljena pred kraj 2014. godine. O publikaciji su govorile prof. Jarmila Hodolič, Ana Jaško i Ana Šiler, koje su realizovale terenska istraživanja u Bačkoj, Banatu i Sremu i sastavile životne profile slovačkih žena, koji čine osnovu ove knjige.

Autorke kao i sve prisutne pozdravila je direktorka ZKVS Milina Sklabinski, koja je ujedno predstavila učesnike programa - autentičnu žensku pevačku grupu iz Stare Pazove i talentovanu šestogodišnju violinistkinju Lanu Zorjan iz Novog Sada.

Prisutne su kroz program vodili moderatori Karmena i Rastislav Zornjanovi, koji su izvodili stihove Milana Rufusa i Jana Smreka posvećene ženama, suprugama, majkama i bakama.

Prof. Jarmila Hodolič govorila je o projektu ženske studije, koji je pod rukovodstvom prof. Svenke Savić ujedinjio nekoliko predstavnica raznih manjina u Vojvodini. Po njenim rečima prvo istraživanje pokazalo je da su Slovakinje iz Srbije okarakterisane kao vredne, uredne, štedljive i dobre domaćice. Od svih grupa ispalo je da su naše Slovakinje najpozitivnije okarakterisane, što nas je jako obradovalo i dalo nam je novu motivaciju za rad, rekla je J. Hodolič.

Takođe je u kratkim crtama spomenula udruživanje žena na ovim prostorima, govorila je o osnivanju Centralnog društva čehoslovačkih žena 1921. godine u Novom Sadu i nabrojala značajne žene u istoriji vojvođanskih Slovaka, kao što su Ljudmila Hurbanova, Eržika Mičatek, Marina Malijak, Štefanija Mičatek i druge. Kao šef Katedre za slovački jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, J. Hodolič je rekla da joj je drago što i danas vojvođanski Slovaci imaju žene na čelu značanih institucija i ustanova. Zahvalila se Zavodu za kulturu vojvođanskih Slovaka za saradnju i napomenula da Katedra uspešno sarađuje i sa drugim manjinskim institucijama i da planira tako da nastavi i u budućnosti.

Novi projekat u saradnji sa ZKVS bi trebalo da bude istraživanje životnih priča Slovakinja u Mađarskoj, Rumuniji i Hrvatskoj, što bi omogućilo pripremu trećeg izdanja ove publikacije.

Odlomke iz knjige pročitale su Ana Jaško i Ana Šiler, koje su ujedno sa prisutnima podelile iskustvo i emocije iz razgovora sa ženama iz Banata i Srema. Sve tri autorke su rekle da obične vojvođanske Slovakinje nisu imale lak život, morale su naporno da rade na njivi ili da čiste kuće po Beogradu, pored toga da odgajaju decu i da se brinu o domaćinstvu. Ali i pored toga znale su da pronađu sreću u životu.

Priče žena su dirnule mnoge prisutne. Na kraju programa su sve dame dobile jedan primerak ove publikacije kao i bukete i ruže, koje je aranžirala Svetluša Hlavač. Proslava Dana žena se nastavila uz koktel i dobru atmosferu koju su spontano priredile članice pevačke grupe iz Stare Pazove.

Foto a text: Katarína Mosnáková-Bagľašová
V sídle Demokratického zväzu Slovákov a Čechov v Rumunsku v Nadlaku v dňoch 19. až 22. mája 2022 prebiehala medzinárodná konferencia.
V Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov sa v stredu 11. mája uskutočnila vernisáž výstavy obrazov akademického maliara Jána Agarského.
V stredu 13. apríla v Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov odznel koncert vážnej hudby, na ktorom sa predstavili mladí hudobníci zo Starej Pazovy a Nového Sadu.
27. Festival divadelných inscenácií dolnozemských autorov – DIDA v organizácii Ochotníckeho divadla Janka Čemana z Pivnice sa konal počas dvoch víkendov od 1. do 10. apríla.
V Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov vo štvrtok 7. apríla bola otvorená výstava majstra insitného umenia Pavla Hajka z Kovačice pod názvom Kde kohúty nespievajú, niet ani ľudí.
Cenu Disrupt v kategórii kultúry a umenia získala Nadácia Miry Brtkovej za výstavu Mira Brtková / Reflexie, ktorú vlani na jar zorganizovali v Mestskom múzeu v Belehrade.
Ústav pre kultúru vojvodinských Slovákov si Vás dovoľuje pozvať na vernisáž obrazov insitného maliara Pavla Hajka pri príležitosti sedemdesiatin autora.
Vo štvrtok 03. marca 2022 sa na Medzinárodnom knižnom veľtrhu v Novom Sade uskutočnila prezentácia aktuálnych knižných vydaní Ústavu pre kultúru vojvodinských Slovákov.
Prvé tohtoročné verejné podujatie v Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov patrilo predovšetkým krásnemu slovu a knihám.
Ochotníci SKUS-u hrdinu Janka Čmelíka excelovali na udelení najvyššieho obecného uznania plakety Svetlo za rok 2021, ktorú udeľuje Zväz ochotníkov Obce Stará Pazova.