MAJÁK 2010

12. maj 2011
Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka izdao je svoj drugi godišnjak pod nazivom Maják, koji pruža informacije o projektima i aktivnostima ove ustanove kulture u 2010. godini.

Našoj kulturnoj javnosti, s radošću predstavljamo drugo izdanje godišnjaka Zavoda za kulturu vojvođanskih Slovaka – Maják 2010. Kao i u prvom broju, naš cilj bio je da trajno zabeležimo sve ono, što smo realizovali u 2010. godini, i da kroz prizmu delatnosti Zavoda tumačimo doba, kontekste i forme, u kojima naša slovačka kultura postoji danas. Iako je velika većina tekstova objavljena na našem portalu  www.slovackizavod.org.rs, i njegovi redovni posetioci su svakodnevno imali  mogućnost da se informišu o našim aktivnostima, smatramo da i ovaj svojevrstan izveštaj o radu ima svoje puno opravdanje.

Posredstvom štampane forme  o delatnosti Zavoda informišemo  i one, koji nisu još imali prilike da redovno prate  naše programe, odnosno slovačke kulturne sadržaje  uopšte. Odnosno, da postignemo najviši stepen transparentnosti u radu, koji ukazuje na realno stanje i konkretne rezultate.

Titulná strana

Maják bi u tom pravcu trebao da posluži kao informator o svemu onome, šta smo i kojim kvalitetom radili  u prethodnom periodu, i ujedno da prikaže pomak, koji u okviru dugoročnog planiranja želimo dostići.  Ujedno, ovakva transparentnost je bitna i za neku vrstu autoevaluacije, kako bi smo samokritično mogli proceniti prednosti i nedostatke realizovanih projekata i na osnovu njih namenski definisati svoje buduće planove.

Razlog za to je u tome što smo se, osnivanjem posebnih zavoda za kulturu, koje bi trebale da budu instrument za realizaciju sada već mnogo većih kompetencija nacionalnih manjina u uređivanju sopstvene kulture, obavezali da izvršavamo određene zadatke  u skladu sa opšte važećim standardima. To znači, da je potrebno često krhke manjinske kapacitete sistematično  jačati, kako bi bili spremni da adekvatno odgovore na date zadatke i kompetencije.

Tokom druge godine delatnosti Zavoda možemo konstatovati, da je Zavod  temeljno istražio jake i slabe strane celokupnog kulturnog sistema i da iz te analize proizilazi čitav niz dugoročnih projekata, koje Zavod planira da realizuje u budućnosti. Svaki od ovih projekata, da bi bio uspešan, zahteva izvrsnu saradnju kulturnih delatnika iz raznih oblasti, koju Zavod mora znati da organizuje i motiviše sa ciljem uzajamne prosperitetne i namenske kulturne produkcije.

Osim visokih stručnih i profesionalnih očekivanja, u ovom poslu potrebno je sačuvati i ne malu dozu entuzijazma, zahvaljujući kome će očuvanje i unapređenje slovačke vojvođanske kulture poslužiti njenom razvoju u vremenu, koje dolazi.

Izdanje Majáka u elektronskoj formi

Milina Sklabinski
V sídle Demokratického zväzu Slovákov a Čechov v Rumunsku v Nadlaku v dňoch 19. až 22. mája 2022 prebiehala medzinárodná konferencia.
V Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov sa v stredu 11. mája uskutočnila vernisáž výstavy obrazov akademického maliara Jána Agarského.
V stredu 13. apríla v Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov odznel koncert vážnej hudby, na ktorom sa predstavili mladí hudobníci zo Starej Pazovy a Nového Sadu.
27. Festival divadelných inscenácií dolnozemských autorov – DIDA v organizácii Ochotníckeho divadla Janka Čemana z Pivnice sa konal počas dvoch víkendov od 1. do 10. apríla.
V Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov vo štvrtok 7. apríla bola otvorená výstava majstra insitného umenia Pavla Hajka z Kovačice pod názvom Kde kohúty nespievajú, niet ani ľudí.
Cenu Disrupt v kategórii kultúry a umenia získala Nadácia Miry Brtkovej za výstavu Mira Brtková / Reflexie, ktorú vlani na jar zorganizovali v Mestskom múzeu v Belehrade.
Ústav pre kultúru vojvodinských Slovákov si Vás dovoľuje pozvať na vernisáž obrazov insitného maliara Pavla Hajka pri príležitosti sedemdesiatin autora.
Vo štvrtok 03. marca 2022 sa na Medzinárodnom knižnom veľtrhu v Novom Sade uskutočnila prezentácia aktuálnych knižných vydaní Ústavu pre kultúru vojvodinských Slovákov.
Prvé tohtoročné verejné podujatie v Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov patrilo predovšetkým krásnemu slovu a knihám.
Ochotníci SKUS-u hrdinu Janka Čmelíka excelovali na udelení najvyššieho obecného uznania plakety Svetlo za rok 2021, ktorú udeľuje Zväz ochotníkov Obce Stará Pazova.