Iz štampe izašlo drugo dopunjeno izdanje monografije Slovaci u Srbiji sa aspekta kulture

11. jun 2013
S obzirom na veliko interesovanje čitalaca, Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka priredio je drugo dopunjeno izdanje knjige Slovaci u Srbiji sa aspekta kulture.

O ovom knjižnom izdanju, pripremama i naučno-istraživačkom radu izdavačkog tima, brojnim promocijama kako u zemlji tako i u inostranstvu i postignutim uspesima govorilo se mnogo. O tome da je knjiga probudila interesovanje javnosti najbolje svedoči činjenica, da je prvi tiraž od 1000 primeraka ponestao u rekordno kratkom roku , svega nekoliko meseci nakon što je 2012. godine izdata. Odmah nakon toga otpočele su pripreme drugog dopunjenog izdanja. 

Napomenućemo samo da je nakon prve promocije u holu Vlade AP Vojvodine (18. januara 2012. godine) knjiga bila prezentovana u četrnaest mesta u Vojvodini (Kisač, Silbaš, Pivnice, Kovačica, Lalić, Novi Sad (3. promocije), Hajdučica, Janošik, Gložan, Stara Pazova, Aradac, Vojlovica, Padina, Bački Petrovac), kao i u Bratislavi, Melburnu, Torontu i Vindzoru. Svaka od prezentacija odlikovala se originalnim programom, srdačnošću i zahvalnošću domaćina, koji su se pobrinuli i za propagaciju događaja u svojoj sredini. U znak zahvalnosti za trud i rad ZKVS je poklonio primerke knjige slovačkim bibliotekama, školama, crkvenim opštinama, mesnim zajednicama, mesnim odborima Matice slovačke, udruženjima i drugim organizacijama, koje se bave slovačkom kulturom u lokalnoj sredini, u kojoj smo promociju organizovali.  

Urednicama ove publikacije Milini Sklabinski i Katarini Mosbnak ukazana je velika čast i na 18. Međunarodnom salonu knjiga u Novom Sadu, gde im je dodeljena specijalna nagrada za izdavački poduhvat godine. Nagradu je uručio predsednik komisije Nenad Šaponja sa obrazloženjem, da se specijalna nagrada dodeljuje za temeljan i preciznan prikaz kulturnog razvoja slovačke manjine u Srbiji, izrađen uz primenu visokih grafičko-izdavačkih standarda.  

Naredno priznanje je ova knjiga dobila u programu otvaranja Slovačkih narodnih svečanosti, za koji je scenario napisala Milina Sklabinski a režiju Miroslav Benka. Program pod nazivom Otvorena knjiga plemenita – kako je kasnije napisao novinar Juraj Bartoš – bio je na jednoj strani oda publikaciji Slovaci u Srbiji sa aspekta kulture a sa druge strane nosio je pečat žetve uspeha, koje su postigli pojedinsci u oblasti muzike, književnosti, likovne umetnosti, odn. kolektivi u folkloru, pozorišnoj umetnosti i drugim formama kulturnog stvaralaštva vojvođanskih Slovaka. Ovaj program ima je cilj i da potstakne savremenu generaciju vojvođanskih Slovaka da svojim plemenitim radom na polju slovačke kulture pišu u ovu publikaciju nove rečenice. 

A te nove rečenice uvrštene su već i u drugo izdanje, koje je izašlo iz štampe 1. juna 2013. godine. To su pre svega poglavlja o Slovacima koji žive u Sremskoj Mitrovici (autor Marijan Pavlov) i u Savinom Selu (autor Juraj Bartoš). Knjiga Slovaci u Srbiji sa aspekta kulture je ovaj put obuhvatila ukupno 36 mesta, u kojima Slovaci imaju ili su imali organizovan kulturni život. Mesta su predstavljena tekstom i odgovarajućim fotografijama, arhivskim dokumentima, kao i savremenim originalnim autorskim ilustracijama. 

Prvo izdanje smo dopunili i vrednim materijalom, koji nam je omogućio Slovački narodni muzej, Slovačka narodna biblioteka i njen Arhiv književnosti i umetnosti u Martinu. Izdanju su doprineli i pojedinci, koji su upozorili na nedostatke odnosno mogućnosti poboljšanja kvaliteta prvog izdanja. Na strani 21. prikazana je tabela sa podacima o broju stanovnika prema poslednjem popisu stanovništva, koje nam je omogućio Zavod za statistiku R Srbije. U poređenju sa podacima, koje navodimo u knjizi prema popisu iz 2002. godine, možemo primetiti da je broj Slovaka u Srbiji u 2011. godini opao sa 59 061 na 52 750, što je manje za sedam hiljada Slovaka. 

Štampu drugog izdanja je delimično finansijski podržala i Kancelarija za Slovake u inostranstvu, čiji prdsednik Igor Furđik je za ovo izdanje napisao i predgovor.

Svima se ovom prilikom zahvaljujemo na rečima podrške, kao i za pomoć i saradnju na pripremi kako prvog tako i drugog izdanja Slovaci u Srbiji sa aspekta kulture. 

Knjiga je nedavno promovisana u Šidu i čeka je još mnogo putovanja po mestima, u kojima još nije bila predstavljena. Naravno čeka na svoje nove čitaoce, koji mogu da je kupe u Zavodu za kulturu vojvođanskih Slovaka (Njegoševa 16, Novi Sad) za 2000 dinara.

Milina Sklabinski i Katarina Mosnak, prevod na srpski jezik: Nataša Simonović
V sídle Demokratického zväzu Slovákov a Čechov v Rumunsku v Nadlaku v dňoch 19. až 22. mája 2022 prebiehala medzinárodná konferencia.
V Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov sa v stredu 11. mája uskutočnila vernisáž výstavy obrazov akademického maliara Jána Agarského.
V stredu 13. apríla v Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov odznel koncert vážnej hudby, na ktorom sa predstavili mladí hudobníci zo Starej Pazovy a Nového Sadu.
27. Festival divadelných inscenácií dolnozemských autorov – DIDA v organizácii Ochotníckeho divadla Janka Čemana z Pivnice sa konal počas dvoch víkendov od 1. do 10. apríla.
V Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov vo štvrtok 7. apríla bola otvorená výstava majstra insitného umenia Pavla Hajka z Kovačice pod názvom Kde kohúty nespievajú, niet ani ľudí.
Cenu Disrupt v kategórii kultúry a umenia získala Nadácia Miry Brtkovej za výstavu Mira Brtková / Reflexie, ktorú vlani na jar zorganizovali v Mestskom múzeu v Belehrade.
Ústav pre kultúru vojvodinských Slovákov si Vás dovoľuje pozvať na vernisáž obrazov insitného maliara Pavla Hajka pri príležitosti sedemdesiatin autora.
Vo štvrtok 03. marca 2022 sa na Medzinárodnom knižnom veľtrhu v Novom Sade uskutočnila prezentácia aktuálnych knižných vydaní Ústavu pre kultúru vojvodinských Slovákov.
Prvé tohtoročné verejné podujatie v Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov patrilo predovšetkým krásnemu slovu a knihám.
Ochotníci SKUS-u hrdinu Janka Čmelíka excelovali na udelení najvyššieho obecného uznania plakety Svetlo za rok 2021, ktorú udeľuje Zväz ochotníkov Obce Stará Pazova.