Nova organizaciona šema festivala u Pivnicama

13. jun 2013
U utorak 11. juna 2013. godine, u Bačkoj Palanci je potpisan Ugovor o uzajamnim pravima i obavezama osnivača i organizatora festivala "Susret u pivničkom polju".

Naš najstariji festival, koji gotovo pedeset godina očuvava autentične slovačke narodne pesme, potpisivanjem ovog ugovora dobio je dva suosnivača – Nacionalni savet slovačke nacionalne manjine i Slovačko kulturno-umetničko društvo "Pivnice". Pored toga, organizaciji festivala priključuju se i Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka i Opština Bačka Palanka. Svi ovi subjekti su i do sada učestvovali u realizaciji festivala, ali su ugovorom jasnije definisani zadaci i obaveze svakog od navedenih. 

Záber zo zasadnutia

Foto: Svetluša Hlavač

U ime osnivača ugovor su potpisali predsednica NSSNM Ana Tomanova Makanova i predsednik SKUD "Pivnice" Valentin Grnja a u ime organizatora direktorka ZKVS Milina Sklabinski i predsednik Opštine Bačka Palanka  Aleksandar Đedovac.

Sa činjenicom, da je u ovim teškim vremenima potrebno ugovorno regulisati prava i obaveze interesnih subjekata složili su se svi prisutni, naime zbog toga što je termin održavanja našeg najstarijeg festivala "Susret u pivničkom polju" u 2013. godini već dva puta odložen. S obzirom na to, da se na festivale izdvajaju poprilična finansijska sredstva, nova organizaciona šema bi trebala da doprinese formiranju takvog modela, u kome će ustanove i institucije biti glavni stručni garanti festivala a lokalni organizatori i dalje dobri domaćini i promoteri događaja u svojoj sredini.  

Záber z podpisovania zmluvy

Foto: Svetluša Hlavač

Pored pomenutih potpisnika ugovora, finansijska sredstva za festival izdvaja i Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje APV i Kancelarija za Slovake u inostranstvu u Bratislavi. 

Potpisivanje ugovora proizilazi iz odluke NSSNM, u kojoj su još 2011. godine imenovane ustanove i manifestacije od posebnog značaja za očuvanje i razvoj slovačke kulture u Srbiji. U 2013. godini, NSSNM je Zavodu za kulturu vojvođanskih Slovaka poverio organizaciju svemanjinskih festivala. O toga su dva, Folklorni festival "Tancuj, tancuj..." i Smotra slovačkog dečijeg pozorišnog stvaralaštva "3xĐ",  ove godine već uspešno realizovana. 

Anna Tomanová Makanová a Milina Sklabinská odovzdali knihy predesdovi obce Báčska Palanka

Foto: Svetluša Hlavač

Milina Sklabinski, prevod na srpski jezik: Nataša Simonović
V sídle Demokratického zväzu Slovákov a Čechov v Rumunsku v Nadlaku v dňoch 19. až 22. mája 2022 prebiehala medzinárodná konferencia.
V Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov sa v stredu 11. mája uskutočnila vernisáž výstavy obrazov akademického maliara Jána Agarského.
V stredu 13. apríla v Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov odznel koncert vážnej hudby, na ktorom sa predstavili mladí hudobníci zo Starej Pazovy a Nového Sadu.
27. Festival divadelných inscenácií dolnozemských autorov – DIDA v organizácii Ochotníckeho divadla Janka Čemana z Pivnice sa konal počas dvoch víkendov od 1. do 10. apríla.
V Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov vo štvrtok 7. apríla bola otvorená výstava majstra insitného umenia Pavla Hajka z Kovačice pod názvom Kde kohúty nespievajú, niet ani ľudí.
Cenu Disrupt v kategórii kultúry a umenia získala Nadácia Miry Brtkovej za výstavu Mira Brtková / Reflexie, ktorú vlani na jar zorganizovali v Mestskom múzeu v Belehrade.
Ústav pre kultúru vojvodinských Slovákov si Vás dovoľuje pozvať na vernisáž obrazov insitného maliara Pavla Hajka pri príležitosti sedemdesiatin autora.
Vo štvrtok 03. marca 2022 sa na Medzinárodnom knižnom veľtrhu v Novom Sade uskutočnila prezentácia aktuálnych knižných vydaní Ústavu pre kultúru vojvodinských Slovákov.
Prvé tohtoročné verejné podujatie v Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov patrilo predovšetkým krásnemu slovu a knihám.
Ochotníci SKUS-u hrdinu Janka Čmelíka excelovali na udelení najvyššieho obecného uznania plakety Svetlo za rok 2021, ktorú udeľuje Zväz ochotníkov Obce Stará Pazova.