Bibliofilije

 

Bibliofilija Upřimné myšlení při harmonice u pána Rennera v Praze 25. řijna 1782.

 

Povodom svečanosti obeležavanja 200. godišnjice smrti Juraja Ribaja, ZKVS u saradnji sa Slovačkim izdavačkim centrom objavio je bibliofiliju koja sadrži stihove Iskrena ispovest uz harmoniku kod gospodina Renera u Pragu 25. oktobra 1782. Stihovi su objavljeni u originalnoj verziji na češkom jeziku, a takođe i na slovačkom u prevodu Ljubomira Feldeka. Tu se nalazi i imaginarni portret Juraja Ribaja koji je naslikao J. Cesnak. Reč je o 2. svesci edicije Bibliofilije koja je izašla u tiražu od 50 primeraka.

Juraj Ribaj (27. mart 1754 – 31. decembar 1812) je bio istaknuta i cenjena ličnost u istoriji slovačke kulture. Za nas je značajan i zbog toga što je četrnaest godina radio u našoj sredini, tačnije u Savinom Selu (tada Torža), gde je od 1798. godine pa sve do smrti bio sveštenik u nemačkoj parohiji. Istovremeno se bavio i lingvistikom, publicistikom, etnografijom i drugim naučnim disciplinama. Prema Hrestomatiji slovačke vojvođanske poezije autora Vićazoslava Hronjeca, Juraj Ribaj je i naš prvi pesnik. Ovde je uvršten zahvaljujući pesmi koja je objavljena u Bibliofiliji. Prema mišljenju V. Hronjeca, ova pesma je na nivou savremene moderne poezije, iako je napisana pre više od dvesta godina.

 

 

 

 

"Sprisahanci" - Bibliofílija Jana Labata

 

Prva knjiga koja je izašla u novoosnovanoj Ediciji „Bibliofilije“ je bibliofilija Sprisahanci autora Jana Labata, objavljena povodom obeležavanja 85. rođendana ovog književnika. Izdanje je pripremio Vićazoslav Hronjec a izdao Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka u 50 primeraka. Reč je o knjiženim unikatima, od kojih svaki primerak ima redni broj s potpisom književnika. Ova izabrana dela, tačnije pesme „Sprisahanci“, „Báseň“, „Na piesočnatom pobreží sedí“ i „Darmo“ adekvatno je ilustrovala Emilija Valenćik.